Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Μαρτίου 13, 2013

ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ – ΟΜΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ!



«Αγωνιστής-Ομολογητής». Τίτλος ο οποίος απονέμεται τον τελευταίο καιρό σε κάποιους κληρικούς και λαϊκούς αφειδώς από κάποια χριστιανικά (;) ιστολόγια. 
Διαβάζοντας τα δρώμενα υπό των «αγωνιστών-ομολογητών», εκείνο που διαπιστώνεται είναι ότι πρόκειται περί ανθρώπων οι οποίοι όλη τους την αγωνιστικότητα την εξαντλούν στην επίθεσή τους εναντίον της Εκκλησίας. Πρόκειται γενικώς περί απείθαρχων και εν πολλοίς ασυνεπών οι οποίοι, αν και οι περισσότεροι από αυτούς βιοπορίζονται από την Εκκλησία, μολονότι καταδιώκουν την Εκκλησία εμφανίζονται ως δήθεν διωκόμενοι από αυτήν! 
Η αλήθεια είναι ότι μπερδεύτηκα και αμφέβαλλα αν τελικά ο «ομολογητής» έχει την γνωστή σε μένα έννοια. Ήταν δε τόση η αμφιβολία μου που ανέτρεξα στα σχετικά βιβλία για να διαπιστώσω ότι, ούτε είχα ξεχάσει ούτε και βέβαια είχα παρανοήσει την έννοια της λέξεως. 
«Oμολογητής είναι αυτός που παρά τα μαρτύρια στα οποία υποβλήθηκε παρέμεινε σταθερός στην ομολογία της χριστιανικής του πίστης». Αυτή είναι η ερμηνεία της λέξεως ομολογητής. Αναρωτιέμαι λοιπόν, γιατί όλοι αυτοί ονομάζονται «ομολογητές» και μάλιστα για περισσότερο εντυπωσιασμό προστίθεται και το «αγωνιστής», λες και η ομολογία δεν προϋποθέτει και την αγωνιστικότητα. Από ποιον υποβάλλονται σε μαρτύριο για την πίστη τους; Το αντίθετο μάλλον συμβαίνει. Αυτοί υποβάλλουν σε μαρτύριο την Εκκλησία, μαρτύριο αδιάκοπο και ανηλεές. Και επαναλαμβάνω σχεδόν όλοι αυτοί ζουν από την Εκκλησία. 
Που αλλού παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, να βρίζεις κάποιον και να παραμένεις στην υπηρεσία του, για να μη χάσεις τα προνόμια που απολαμβάνεις; Δεν αποτελεί αυτό ανακολουθία και ασυνέπεια; Δεν δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά; Και όμως αυτό το φαινόμενο μπορεί να το συναντήσει κάποιος στην Εκκλησία μας. Κληρικοί «μικρόσχημοι» και «μεγαλόσχημοι», αλλά και λαϊκοί ενώ μισθοδοτούνται για να διακονούν την Εκκλησία, αναγορεύουν εαυτούς εις «πρίγκιπες» και την Εκκλησία την γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Αν και αμφιβάλλω αν έχουν παλαιά υποδήματα, διότι τα «πνευματικοπαίδια» των μεν και οι «οπαδοί» των δε, δεν τους αφήνουν με παλαιά υποδήματα αλλά αντιθέτως τους εξασφαλίζουν και «του πουλιού το γάλα». 
Αν λάβουμε υπόψη και το επίπεδο των ιστολογίων που τους προβάλλουν καταλαβαίνουμε τη σοβαρότητα της «ομολογίας» των «αγωνιστών-ομολογητών». 
Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Φραγκουλάκης 
Αννόβερο-Γερμανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

Μνήμη των αναιρεθέντων υπό του Ηρώδου αγίων νηπίων: Ο Ιερός Χρυσόστομος για την σφαγή των νηπίων

    Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ  [:Ματθ.2,13-23]     « Τότε Ἡρῴδης ἰδὼν ὅτι ἐνεπαίχθη ὑπὸ τῶν μάγων, ἐθυμώθη λίαν, καὶ ἀποσ...