Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ
Κυριακή 3η Μαρτίου 2013
«Εἶπε δέ αὐτῷ ὁ υἱός· πάτερ ἥμαρτον»
Αγαπητοί μου αδελφοί, η σημερινή Ευαγγελική περικοπή μας παρουσιάζει την συμπεριφορά δύο υιών, δύο αγοριών που θα γίνουν αφορμή να απομακρυνθούν από τον πατέρα τους, που εδώ συμβολίζει τον ουράνιο Πατέρα μας δηλαδή τον Θεό.
Ο μικρότερος όμως αδελφός παρότι σκόρπισε την περιουσία, που του έδωσε ο πατέρας του, κέρδισε με την μετάνοια του πάλι μια θέση κοντά σε αυτόν. Ενώ ο πρεσβύτερος έμεινε ανελέητος.
Η πρώτη λέξη, η πρώτη αληθινή διαπίστωση που κάνει για τη ζωή του είναι το ήμαρτον. Ένιωσε την αμαρτία ως το μεδούλι του, η καρδιά του χωρίστηκε από κάθε αγαθό, το κάθε κακό που έκανε τον πλήγωσε, δαπάνησε όλες τις δυνάμεις του, και τώρα νιώθει πείνα μεγάλη στη «χώρα ἐκείνη».
Οι πολίτες σε αυτή τη χώρα δεν έχουν καμιά διάθεση να τον βοηθήσουν, δεν θέλουν να ξεφύγει από την εξαθλίωση, τον θέλουν βοσκό χοίρων, τον σπρώχνουν όλο και πιο χαμηλά.
Ο νέος όμως το αντιλαμβάνεται, νιώθει την φτώχεια του, θέλει να χορτάσει με αλήθεια και όχι με ψέματα, με αγάπη και όχι με πονηριά. Ανάμεσα στην κάθε λογής αμαρτία και ασωτία, την οποία συμβολίζουν οι χοίροι, πεθύμησε την στοργή του πατέρα.
Πώς να ξεκινήσει για το σπίτι του, τι δικαιολογίες να βρει, πώς να μιλήσει για την τρομακτική του κατάσταση;
«Πάτερ ἥμαρτον» φώναξε πρώτα μέσα του, και αυτή η φωνή έγινε δρόμος για την επιστροφή στο πατρικό του σπίτι.
Και ο πατέρας με την μεγάλη και απόλυτη αγάπη περιμένει, γιατί αυτός είναι ο Θεός μας και κάνει την μετάνοια μεγάλη χαρά και παράκληση την άσωτη ζωή. Μας ανυψώνει και μας βγάζει από τα αδιέξοδα της φιλαυτίας μας, μας δίνει ξανά τα δικαιώματα μας στη ζωή, βάζοντας μας δακτυλίδι· και μας αγαπάει με μια αγάπη παραδεισένια και αιώνια, Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

Μνήμη των αναιρεθέντων υπό του Ηρώδου αγίων νηπίων: Ο Ιερός Χρυσόστομος για την σφαγή των νηπίων

    Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ  [:Ματθ.2,13-23]     « Τότε Ἡρῴδης ἰδὼν ὅτι ἐνεπαίχθη ὑπὸ τῶν μάγων, ἐθυμώθη λίαν, καὶ ἀποσ...