Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2013

τα καλά νέα



annunciation 
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι η απαρχή της σωτηρίας μας. Ένας άνθρωπος, ένας από εμάς, η Παναγία μας, δέχεται με απλότητα και ταπείνωση να συν-μετάσχει στο σχέδιο του Θεού, να συν-πράξει μαζί Του, δέχεται να γίνει η κατά σάρκα μητέρα του Υιού Του! Κι εμείς, χαίροντες για την απόφαση της Παναγίας και την άπειρη αγάπη του Θεού, που δεν «έκανε πίσω» και εκπλήρωσε την υπόσχεση που είχε δώσει στον Αβραάμ, γιορτάζουμε, πανηγυρίζουμε τα προεόρτια της Ανάστασης.
Γιορτάζουμε την ευσπλαχνία του Θεού, την πιστότητα στις υποσχέσεις Του, την αγάπη Του, που συγχωρεί τα λάθη μας και παραβλέπει τα εγκλήματά μας. Γιορτάζουμε, γιατί στο πρόσωπο της Παναγίας μας είδε την ελπίδα να γεννιέται για μας. Και δεν έπεσε έξω. Η Παρθένος δέχεται να γίνει Θεοτόκος! Ένα κορίτσι από την Ναζαρέτ ήταν ο άνθρωπος που σήκωσε το βάρος της ευθύνης, ώστε να εκπληρωθεί το προαιώνιο σχέδιο του Θεού, χωρίς να σκοντάψει στη δική μας δειλία και αδυναμία. Γιατί μπροστά στο σχέδιο του Θεού, η Παναγία δε λογάριασε τίποτε. Με θάρρος, με απλότητα και με εμπιστοσύνη στον Θεό, «βάζει πλάτη» για μας και δέχεται το θέλημα Του. Γι΄αυτό τον λόγο, η γιορτή είναι μεγάλη: ο άνθρωπος συνεργάζεται ξανά με τον Θεό στο πρόσωπο της Παρθένου Μαρίας – βγήκαμε, επιτέλους, ασπροπρόσωποι.
Η Εκκλησία μας έχει τοποθετήσει τη γιορτή αυτή στη Μεγάλη Σαρακοστή, που είναι περίοδος περισυλλογής, μετάνοιας, άσκησης στο στάδιο των αρετών. Βασίλισσα των αρετών, η Μητέρα του Κυρίου μας δεν θα μας αφήσει μόνους. Θα οδηγεί με αγάπη τα βήματά μας.. Λοιπόν, ας μη δειλιάσουμε. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά Της κι ας δεχτούμε ολόκαρδα το άγγελμα της σωτηρίας μας, της συμφιλίωσής μας με τον Θεό. Να πούμε κι εμείς το μεγάλο ναι. Το ναι προς τον Χριστό. Να ανοίξουμε σε Αυτόν που χτυπά την πόρτα της καρδιάς μας και να του πούμε: Έλα και σε μένα, Κύριε! Έλα, να σβήσεις τα λάθη μου, τους φόβους μου, τις αστοχίες μου, τα παραπτώματά μου! Δέξου κι εμένα, τον ταλαίπωρο! Έλα, και πάρε το βάρος της λύπης, της στενοχώριας της αδυναμίας μου.
 Έλα, Χριστέ μου, και φέρε την άνοιξη της αγάπης Σου!
Όταν θα έχουμε ξεστομίσει αυτά τα λόγια, να είμαστε έτοιμοι και για την συνάντηση. Συνάντηση γεμάτη απαλότητα, γλυκύτητα και αγάπη.
Φώτης Διαμαντής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

Μνήμη των αναιρεθέντων υπό του Ηρώδου αγίων νηπίων: Ο Ιερός Χρυσόστομος για την σφαγή των νηπίων

    Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ  [:Ματθ.2,13-23]     « Τότε Ἡρῴδης ἰδὼν ὅτι ἐνεπαίχθη ὑπὸ τῶν μάγων, ἐθυμώθη λίαν, καὶ ἀποσ...