Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τρίτη, Μαρτίου 19, 2013

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ


Το ιστολόγιο μας, συνεχίζει το αφιέρωμα τιμής στους κληρικούς που ποτέ δεν εμφανίστηκαν με την αλαζονεία της αρετής αλλά απόμειναν μέσα στην ταπείνωση της αμαρτολότητας που όλοι μας σέρνουμε πίσω μας. Και στάθηκαν δίπλα στο Λαό του Θεού και σε κάθε πονεμένο άνθρωπο. Το αφιέρωμα μας σήμερα είναι στον Μητροπολίτη Καστορίας Γρηγόριο Παπουτσόπουλο.


Γρηγόριος Παπουτσόπουλος

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας κυρός Γρηγόριος (Κωνσταντίνου Παπουτσόπουλος) (†1996) γεννήθηκε το 1933 στην Ερμούπολη της Σύρου. Τα γυμνασιακά του μαθήματα παρακολούθησε στον Πειραιά ενώ την ιερή επιστήμη σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκάρη μοναχός στις 22 Σεπτεμβρίου 1964 και χειροτονήθηκε Διάκονος στις 11 Οκτωβρίου και Πρεσβύτερος στις 13 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Μέχρι την ημέρα της προαγωγής του σε Επίσκοπο υπηρέτησε ως εφημερεύων Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, επί αρχιερατείας των Μητροπολιτών Χρυσοστόμου Ταβλαδωράκη (†1977) και Καλλινίκου Καρούσου.

Από το 1978 υπηρέτησε ως Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου ενώ από το 1979 εκτελούσε και χρέη ηγουμένου της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Πόρου. Κατά το χρονικό διάστημα 1982 - 1984 διετέλεσε Διευθυντής του Θεολογικού Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στην ιερατική του διακονία ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με θέματα νεότητας και οικογενειακού προσανατολισμού.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά την έκτακτη συνεδρίασή της στις 18 Νοεμβρίου 1985, επιβραβεύοντας την πολυετή προσφορά του τον εξέλεξε Μητροπολίτη Καστορίας. Η χειροτονία του έγινε την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 1985 (εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου) στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Στην ακριτική Καστοριά, ο αείμνηστος Γρηγόριος εργάστηκε με απαράμιλλο ζήλο για μία δεκαετία, διακρινόμενος για το ήθος, την προσήλωσή του στις ορθόδοξες και εθνικές παραδόσεις, καταλείποντας ένα αξιόλογο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο. Υπήρξε προσηνής, πράος, ταπεινόφρονας και φιλομόναχος επίσκοπος. Αντιμετωπίζοντας από πολλών ετών σοβαρό πρόβλημα υγείας κοιμήθηκε σε ηλικία 63 ετών στις 30 Ιανουαρίου 1996 και κηδεύτηκε στην έδρα του με εκδηλώσεις σεβασμού και αναγνώρισης από το ποίμνιό του.
πηγή

2 σχόλια:

  1. μακαρι ολοι οι κλιρικοι να του εμοιαζαν εστω και λιγο.παρακαλω προσπαθηστε να του μοιασετε ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά η πλειονότητα των σημερινών Αρχιερέων απέχει δυστυχώς πολύ απο τέτοιες φωτισμένες μορφές...

      Διαγραφή

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

Μνήμη των αναιρεθέντων υπό του Ηρώδου αγίων νηπίων: Ο Ιερός Χρυσόστομος για την σφαγή των νηπίων

    Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ  [:Ματθ.2,13-23]     « Τότε Ἡρῴδης ἰδὼν ὅτι ἐνεπαίχθη ὑπὸ τῶν μάγων, ἐθυμώθη λίαν, καὶ ἀποσ...