Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Μαρτίου 23, 2013

Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Αιτωλίας για την Κυριακή της Ορθοδοξίας



Σήμερα Κυριακή της Ορθοδοξίας, σήμερα που εορτάζουμε την αναστήλωσι των αγίων εικόνων, την νίκη κατά των εικονομάχων και το θρίαμβο της Εκκλησίας μας εναντίον όλων των ασεβών αιρετικών, ζούμε ως Ορθόδοξοι χριστιανοί χαρά μεγάλη.
Όπως χάρηκε ο απόστολος Φίλιππος, για τον οποίον μας μίλησε σήμερα το ιερό Ευαγγέλιο, επειδή βρήκε και γνώρισε τον Κύριο και Σωτήρα του κόσμου, έτσι χαιρόμαστε και εμείς, επειδή γνωρίσαμε την Ορθοδοξία μας και μπορούμε να ζούμε ηνωμένοι με το Χριστό μας μέσα στην Ορθόδοξο Εκκλησία μας.
Ναι, χαιρόμαστε, γιατί η Ορθόδοξος Εκκλησία μας κατέχει και διατηρεί την πίστι την οποία ο Κύριος και Θεός μας, Ιησούς Χριστός, εδίδαξε. Γι’αυτό ονομάζεται η Εκκλησία μας Ορθόδοξος, διότι διατηρεί, φρονεί, πιστεύει και ασπάζεται ορθώς την γνησία διδασκαλία του Χριστού και των θεοκηρύκων Αποστόλων.
Η περί αγίας Τριάδος ακριβής Θεολογία μόνο στην Ορθόδοξο Εκκλησία και μόνο, διατηρήθηκε αγνή, απηλλαγμένη από ανθρώπινα επινοήματα και ασέβειες.
Το περί άκρας συγκαταβάσεως και ενανθρωπίσεως μυστήριο του Υιού και Λόγου του Θεού, μόνο στην Ορθόδοξο Εκκλησία διευκρινίσθηκε και αναπτύχθηκε αλάθητα.
Τα θεόπνευστα αγιογραφικά ιερά κείμενα, όπως από τον Κύριό μας εδιδάχθηκαν και εκηρύχθηκαν και όπως υπό των αγίων Αποστόλων δια της επιφοιτήσεως του Αγ. Πνεύματος γράφτηκαν, έτσι τα διατηρεί η Ορθόδοξος Εκκλησία, χωρίς καμμιά ανθρώπινη παρέμβασι, χωρίς λεξική μετάφρασι και παραποίησι.
Τα επτά χαριτόβρυτα Μυστήρια, όπως τα παρέλαβε η Εκκλησία μας από τον Κύριο και τους Αποστόλους, και όπως τα διετήρησε η Αποστολική Παράδοσι, έτσι ακριβώς τα διατηρεί και τα τελεί.
Το ιερό Σύμβολο της Πίστεώς μας και τα ιερά δόγματα των αγίων επτά Οικουμενικών Συνόδων και Πατέρων, αυτή και μόνη τα τηρεί χάριτι Θεού απαραχάρακτα και αμιγή.
«Οι προφήται ως είδον, οι Απόστολοι ως εδίδαξαν, η Εκκλησία ως παρέλαβεν, οι διδάσκαλοι ως εδογμάτισαν, η οικουμένη ως συμπεφρόνηκεν,…ούτω φρονούμεν, …Αύτη η πίστις των Αποστόλων, αύτη η πίστις των πατέρων, αύτη η πίστις των Ορθοδόξων…».
Χαιρόμαστε σήμερα γιατί είμαστε μέλη του μυστικού σώματος της μόνης εν κόσμω Εκκλησίας, της Ορθοδοξίας μας.
Όμως έχουμε και λύπη, γιατί κάποιοι άλλοι εκκλησιαστικοί οργανισμοί, είτε παπικοί είτε προτεστάνται, θέλουν να λέγωνται Εκκλησίες κι όμως δεν είναι. Είναι αιρετικοί, αφού πρόδωσαν, διέστρεψαν, αλλοίωσαν την αμώμητο πίστι και έπεσαν σε πλάνες και φοβερές αιρέσεις.Έχουν κοσμικό φρόνημα και όχι εκκλησιαστικό, δεν έχουν ιερωσύνη και χαριτόβρυτα μυστήρια, δεν αγιάζονται, δεν σώζουν τον χριστιανό.
Χαιρόμαστε και δοξάζουμε το Θεό μας γιατί η ορθόδοξος πίστις διατηρήθηκε καθαρά και αμώμητη, ώστε να μπορούμε να την γνωρίζουμε και να την ζούμε και εμείς.
Πως διατηρήθηκε;
Οι άγιοι Πατέρες με την αυστηρή προσήλωσι τους και την αγάπη τους στη θεόπνευστο αγιογραφική αλήθεια και την Αποστολική Εκκλησιαστική Παράδοσι, χάριτι Θεού, διεφύλαξαν και διέσωσαν την καθαρότητα της Ορθοδόξου αληθείας.
Όταν παντοειδείς διώκται, όταν με την πλάνη και την αίρεσι, Άρειοι, Μακεδόνιοι, Νεστόριοι, Διόσκουροι, Χριστομάχοι, εικονομάχοι, Πνευματομάχοι και Θεοτοκομάχοι αιρετικοί, με αδιάλλακτο φανατισμό και τυφλή φονική μισαλλοδοξία αγωνιζόταν να αλλοιώσουν την Ορθόδοξο αλήθεια, να σβήσουν το φως του Χριστού, να καταπνίξουν κάθε φωνή ομολογητού, οι πρόμαχοι της Ορθοδοξίας μας Πατέρες, γενναίοι και άγιοι, περιχαράκωσαν το κάστρο της Ορθοδοξίας μας με υψηλά και άγια δόγματα και κανόνες, ομολόγησαν με όλη τους τη δύναμη την ορθοδοξία αλλά και θυσιάστηκαν για να μην προδώσουν την Ορθόδοξο αλήθεια.
Έτσι το «μυστήριο της Ορθοδόξου Θεολογίας ανόθευτο παρέδωσαν» στην Εκκλησία μας.
Χαιρόμαστε ακόμη για το ότι η Ορθοδοξία μας είναι η ψυχή του Ελληνικού Έθνους. Η Ορθοδοξία στην Ελλάδα βρίσκεται στο σπίτι της. Το ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία υπήρξε και υπάρχει ως ψυχή του Γένους, το δείχνει και το αποδεικνύει η πρόσφατη, η χθεσινή, η παλαιοτέρα ιστορία μας.
Σ’ αυτό το σημείο να εκφράσουμε μαζί με τη χαρά και λύπη.
Λύπη έχουμε γιατί παρ’ ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία ανέστησε, διεφύλαξε, σκέπει πάντοτε την Πατρίδα, οι Έλληνες άφησαν εν πολλοίς την Ορθόδοξο αλήθεια και ζωή, δέχονται και δέχθηκαν κακοδοξίες, πλάνες, αιρέσεις, παραθρησκείες.
Μέσα στην Πατρίδα μας ασύδοτοι δρουν και πολεμούν την Ορθόδοξο Εκκλησία μας, πάσης φύσεως γνωστοί και άγνωστοι αιρετικοί.
Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δραστηριοποιούνται.  Οι Πεντηκοστιανοί δρουν με πάθος κατά της Ορθοδοξίας, οι Μασσώνοι πολεμούν την μητέρα Εκκλησία, οι παραθρησκείες εργάζονται ασταμάτητα.
Ιδιαιτέρως να μνημονεύσουμε την παναίρεσι του Οικουμενισμού, ο οποίος με πανουργία και καταχθόνια σχέδια πλανά ακόμη και Ορθοδόξους, αμβλύνει την χριστιανική τους ευαισθησία και παρουσιάζει την αμώμητο Ορθοδοξία σαν τα άλλα ψευτοθρησκεύματα.
Αγαπητοί, σήμερα εορτή της μητέρας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας ας χαρούμε ολόψυχα, αλλά και ας αναζωπυρώσουμε το ορθόδοξο φρόνημά μας. Ως γνήσιοι Ορθόδοξοι και Έλληνες, ας αγαπήσουμε καλά την Ορθοδοξία μας, ας την γνωρίσουμε, ας την ομολογήσουμε λόγοις και έργοις.
Ως απόγονοι και μιμηταί των Θεοφόρων Πατέρων ας αγωνισθούμε σθεναρά να μη μας πάρουν οι εχθροί της Ορθοδοξίας μας τον ατίμητο θησαυρό μας. Έτσι, όταν ζούμε με ακρίβεια την Ορθοδοξία μας μέσα στη ζωή της Εκκλησίας μας και την ομολογούμε, θα απλώνεται η Ορθόδοξος σώζουσα αλήθεια στις ψυχές των αδελφών μας. Και εμείς θα επιτύχουμε τον προσωπικό μας αγιασμό, θα πάρουμε το στεφάνι των άχρι θανάτου πιστών, θα γίνουμε άξιοι της Βασιλείας του Θεού.
Μετά πατρικών ευχών,
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  ΚΟΣΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

Μνήμη των αναιρεθέντων υπό του Ηρώδου αγίων νηπίων: Ο Ιερός Χρυσόστομος για την σφαγή των νηπίων

    Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ  [:Ματθ.2,13-23]     « Τότε Ἡρῴδης ἰδὼν ὅτι ἐνεπαίχθη ὑπὸ τῶν μάγων, ἐθυμώθη λίαν, καὶ ἀποσ...