Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Ιουνίου 12, 2013

Αφιέρωμα στον Αρχιμανδρίτη π. Γερβάσιο Παρασκευόπουλο (1877-1964) για τη συμπλήρωση 49 χρόνων από την κοίμησή του...


ΙΔΡΥΤΗΣ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΤΡΩΝ

Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ... μαρτυρίες και χειρόγραφα γράμματά του απ' όπου αναδύεται η στοργικότητα και γλυκύτητα με την οποία μιλούσε και «αγκάλιαζε» τα παιδιά
Αμέριστον το ενδιαφέρον δια τα παιδιά
«...έχω πολλά να ενθυμώμαι από την χριστιανική ζωήν του. Ιδιαίτερα όμως χαραγμένον μένει εις την ψυχήν μου το ενδιαφέρον του αείμνηστου δια τα παιδιά.
Επίστευεν ο μακάριος ότι τα παιδιά αποτελούν την απαλήν και εύπλαστον ζύμην, η οποία καταλλήλως διαπλασσομένη με τα διδάγματα του Χριστού είναι δυνατόν να αποτελέση τους αυριανούς συνειδητούς Χριστιανούς, τα πιστά και αφωσιωμένα μέλη της Εκκλησίας, τους φρουρούς της Πίστεως και της Ελλάδος, τους πολίτας της Βασιλείας του Χριστού.
Δι' αυτό τα λόγια του Χριστού «άφετε τα παιδία έρχεσθαι προς με...» έγιναν ο «Ύμνος» των Κατηχητικών του Σχολείων , τα οποία υπήρξαν τα πρώτα εις την Ελλάδα.
Δι' αυτό και μέχρι τέλους της ζωής του ήτο αφωσιωμένος εις το παιδί, το Κατηχητικόν Σχολείον, την παιδική κατασκήνωσιν.
Ήτο δε τόση η τρυφερότης του δια το παιδί ώστε ποτέ να μη δύναται να παραβλέψη τας ικεσίας, τα παιδικά αιτήματα και τας παρακλήσεις του....»
Ο Αυστραλίας Ιεζεκιήλ (+)
Εικόνα: καθαρισμός του χώρου της κατασκήνωσης, με το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στην τότε μορφή του(στο βάθος)στα Συχαινά Πατρών





ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 1994
Ι.Μ. ΥΔΡΑΣ ΣΠΕΤΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΝΗΣ
Ι.Μ. ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΑΙΓΙΝΗΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟ Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Δ. ΡΟΥΒΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...