Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Ιουνίου 08, 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ «Οὐχ ἱκανῶ τοῦ ἐρωτᾶν, πότε νύξ πότε ἡμέρα. Οὐκ εὐτονοῦσί μου οἱ πόδες τά τῶν λίθων προσκρούσματα» π. Αλέξιος Αλεξόπουλος

«Οὐχ ἱκανῶ τοῦ ἐρωτᾶν, πότε νύξ πότε ἡμέρα. Οὐκ εὐτονοῦσί μου οἱ πόδες τά τῶν λίθων προσκρούσματα»
Ο τυφλός της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής, όπως αναφέρει ένα τροπάριο της ημέρας, δεν ήξερε πότε είναι ημέρα και πότε νύχτα, που είναι ο δρόμος, που οι πέτρες, που ο γκρεμός. Έτσι βάδιζε μέσα στον κόσμο και φυσικά η κατάστασή του ήταν πολύ δύσκολη και άσχημη. Μόνο όσοι βρίσκονται σ΄αυτή τη θέση μπορούν να κατανοήσουν το πρόβλημα. Αλλά, δυστυχώς, αυτή η δυσκολία του τυφλού να προσανατολιστεί στον κόσμο, να μην μπορεί να βρει τη ΘΕΣΗ του με το περιβάλλον, με τους άλλους ανθρώπους, με τον εαυτό του, μεταφέρεται και για κείνον αλλά και για μας στο να μην μπορούμε να βρούμε τη ΣΧΕΣΗ μας με τον εαυτό μας πρώτα, με τους συνανθρώπους μας, με το περιβάλλον μας και με το Θεό. Αυτή είναι η πνευματική τύφλωση.
Όταν δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα νοήματα που έρχονται στο μυαλό μας, αν είναι δικά μας, αν είναι μέσα από πάθη και επιθυμίες, αν είναι από άλλους, αν είναι κατά το θέλημα του Θεού κλπ, δεν μπορούμε να κάνουμε επιλογή και αισθανόμαστε τυφλοί ή κατευθυνόμαστε στα τυφλά. Και στην εποχή μας δυστυχώς, που έχουμε έναν κατακλυσμό νοημάτων, (αξίες, διαφημίσεις, πολιτικές προτάσεις) αισθανόμαστε αδύναμοι να διαλέξουμε, να αποφασίσουμε και βαδίζουμε τυφλοί στα τυφλά!!!
Ο τυφλός του Ευαγγελίου βρήκε τι και ποιον να ακολουθήσει. Το ΧΡΙΣΤΟ. Και κατηγορήθηκε και λοιδορήθηκε και τιμωρήθηκε, βρέθηκε έξω από την κοινωνική κατάσταση των ανθρώπων, έγινε αποσυνάγωγος, αλλά ήξερα πλέον καθαρά το φίλτρο μέσα από το οποίο θα περνούσε κάθε τι στη ζωή του.
Ίσως είναι επιτακτική ανάγκη, σήμερα ειδικά, εν μέσω κρίσεως, ανάμεσα σε δύο εκλογές, να ξεκαθαρίσουμε τα νοήματα που λαμβάνουμε, να προσανατολίσουμε τον εαυτό μας πρώτα ως προς τον εαυτό μας και ως προς το Θεό και να αποφασίσουμε συνειδητά τι θα επιλέξουμε… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...