Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τρίτη, Ιουνίου 04, 2013

Στην Χριστιανική άνοιξη «ο μόνος αναμάρτητος δρόμος είναι αυτός του Μαρτυρίου» (Επίσκοπος Χαλεπίου Παύλος Γιαζίζι)

Από Βρυξέλλες, των Δημήτρη Πορφύρη και Πηνελόπης Σταφυλά


 
Από συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Παρίσι στις 02/06/13 για την απελευθέρωση των απαχθέντων επισκόπων.


Από συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Άμστερνταμ, 02/06/13 για την απελευθέρωση των απαχθέντων επισκόπων.



Από συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στη Συρία, Βρυξέλλες,02/06/13. Στη φωτογραφία ο Ομοσπονδιακός Βουλευτής κος Laurent Louis


« Ο μητροπολίτης Παύλος ήταν ο πνευματικός μου πατέρας .Εξομολογούμαι σ’ αυτόν, εδώ και 22 χρόνια .Είναι πραγματικά άνθρωπος του Θεού γεμάτος  αγάπη για Αυτόν και ζώντας μόνο για το καλό και τη χάρη της Εκκλησίας.΄Εγινε μοναχός στο Άγιον Όρος , εκεί αθλήθηκε πολύ στον μοναχισμό κι όταν επελέγη για το ιεραρχικό αξίωμα ούτε κατ’ ελάχιστον δεν αμέλησε τον μοναχικό του κανόνα . Εκτελεί τον κανόνα του στο κελί του κάθε βράδυ , σηκώνεται πολύ νωρίς και κατά γενική ομολογία διατηρεί έναν καθαρά μοναχικό τρόπο ζωής. Ίδρυσε ανδρική μοναστική κοινότητα που αριθμεί 22 μέλη ενώ ένας από τους αδελφούς μας  είναι ο νυν μητροπολίτης Αργεντινής. Έχτισε  γυναικεία μονή με περίπου 20 αδελφές και έχει 1.500 πνευματικά παιδιά σ’όλον τον κόσμο. Πρόκειται για αρκετά μετριοπαθή άνθρωπο που μιλάει ελάχιστα και μόνο όταν αυτό είναι πραγματικά αναγκαίο.Για εμένα αποτελεί αληθινό πρότυπο μοναχού και ιεράρχη. Δεν αναμείχθηκε ποτέ σε πολιτικά ζητήματα. Ασχολείται μόνο με την πνευματική ζωή και δίδασκε στους άλλους την προσευχή.


Λίγο καιρό πριν από την απαγωγή , είχαμε μια κατ’ ιδίαν συνομιλία στην πόλη και τον ρώτησα : Γέροντα  γιατί πας παντού με τα πόδια;Είναι επικίνδυνο και το ξέρεις,και επιτέλους απαριθμούμε πολλούς απαχθέντες . Εκείνος μου απάντησε : Ο μόνος αναμάρτητος δρόμος είναι αυτός του Μαρτυρίου.


Τώρα  δεν ξέρω τι του έχει συμβεί... Αν είναι ήδη Μάρτυρας.. »


Πρόκειται για συνέντευξη που παραχωρήθηκε στον διάκονο Μαξίμ Γκεόργκι  (orthocristian.com και pravoslavi.ru)  από έναν ιερομόναχο της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας. Ο διάκονος Μαξίμ επέλεξε να μη δημοσιεύσει το όνομά του για λόγους ασφαλείας.




Η χριστιανική άνοιξη  της Συρίας, διαδέχεται το Ισλαμικό φθινόπωρο




« Η κατάσταση  που βιώνουμε σήμερα στη Συρία είναι κατάσταση διωγμών για τους χριστιανούς. Ξένοι μουσουλμάνοι από 29 διαφορετικές χώρες  έχουν μπει στην πατρίδα μας για να συμμετάσχουν στη τζιχαντ λαμβάνοντας χρηματικά ανταλλάγματα από Σαουδική Αραβία, Κατάρ κι αλλού.Αυτοί οι επισκέπτες μουσουλμάνοι μαζί με κάποιους γηγενείς  μουσουλμάνους, επιδίδονται σε παραστρατιωτικές και τρομοκρατικές πράξεις και άλλες βιαιοπραγίες ενάντια σε έναν ειρηνικό πληθησμό. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον του ανακηρυχθέντος Ιερού Πολέμου , βασανίζουν και σκοτώνουν ορθόδοξους ιερείς, τους βγάζουν τα μάτια, τους σπάνε τα κόκαλα και τους κόβουν τα όργανα, όπως έκαναν και με τον αδελφό Θαδδαίο αλ Χαντάντ. Απαγάγουν ιερείς, επισκόπους, χριστιανές γυναίκες και χριστιανούς νέους και κανείς δεν ξέρει τι έχουν απογίνει . Κάποιοι έχουν απαχθεί εδω και ενάμισι χρόνο κι ακόμη δεν έχουμε μάθει τίποτα για την τύχη τους. Από άλλους πήραν τα σπίτια ενώ  άλλων καταστράφηκαν από τις μάχες. Όλους αυτούς τους μήνες, κάθε μέρα, έρχονται στο φως και νέες τραγωδίες. Για παράδειγμα χθες, ένα ολόκληρο λεωφορείο γεμάτο γυναικόπαιδα αιχμαλωτίστηκε. Οι ηγέτες αυτών των μαχητών καλούν ανοιχτά τους μουσουλμάνους να σκοτώνουν μοναχούς και ιερείς, να βεβηλώνουν χριστιανικά σύμβολα και να μην αφήνουν τίποτα το χριστιανικό ανέγγιχτο. Έχουν ήδη καταστρέψει πολλές εκκλησίες και Ιερές Μονές, μιά οβίδα χτύπησε ακόμη και το κτίριο της μητρόπολής μας.Οι διωγμοί αυτοί στρέφονται  όχι μόνο κατά των ελληνορθόδοξων αλλά και όλων των χριστιανικών ομολογιών.Οι χριστιανοί που δεν εχουν χρήματα και συγγενείς στο εξωτερικό   παραμένουν στη Συρία και υφίστανται τους εκβιασμούς  νεοεμφανιζόμενων ένοπλων ομάδων στις οποίες ηγούνται άγνωστοι σε εμάς εμίριδες. Για να παραμείνουν χριστιανοί τους απαιτούν ειδικό φόρο , τον ζίζια, και αν δεν έχουν να τον πληρώσουν απλά τους σκοτώνουν. Αν όλοι οι χριστιανοί φύγουν από τη Συρία τότε και η Εκκλησία θα εκλείψει για πάντα  απο  την περιοχή. Αλλά  και αυτοί που παραμένουν στη χώρα, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο  τις  ζωές  τους και πολύ περισσότερο των παιδιών τους. Η προσευχή είναι το μόνο μας στήριγμα, τα αφήνουμε όλα στο χέρι του Θεού. Εδώ δεν πρόκειται για έναν πόλεμο κλασσικού τύπου μεταξύ δυο κρατών. Αν η Ρωσία δεν μας είχε υποστηρίξει θα είχαμε χάσει τη Συρία εδώ και πολύ καιρό .Το μόνο που κάνουμε εμείς οι χριστιανοί είναι να προσευχόμαστε και δεν έχει σημασία για μας ποιός θα πεθάνει πρώτος και ποιός αργότερα... αλλά το που θα πάνε οι ψυχές μας ...Ο θάνατος είναι δίπλα μας σε κάθε λεπτό. »


Στοιχεία που αναφέρονται  στη συνέντευξη πιστοποιούνται και από άλλα δημοσιεύματα :Το γαλλικό δίκτυο « Βολταίρος » και η « Russia Today » επικαλούνται  έκθεση επιθεωρητών του ΟΗΕ που τονίζει ότι στη Συρία επιχειρούν τζιχαιστές σουνίτες προερχόμενοι από 29 χώρες κυρίως  γειτονικές αλλά και από τη διασπορά σε Ευρώπη , ΗΠΑ. Η εφημερίδα « Le Figaro » , αναφέρει δηλώσεις του υπουργού Επανασυμφιλίωσης της Συρίας που  υπολογίζει σε 5000 τους  αγνοούμενους απαχθέντες. Βέλγικη εφημερίδα (La Libre),  παραθέτει δήλωση ηγετικού στελέχους των ανταρτών που παραδέχεται στο Reuters ότι « το Κατάρ που ήταν μέχρι τώρα ο κύριος προμηθευτής όπλων στους εξεγερμένους έχει υποσκελιστεί από την Σαουδική Αραβία η οποία επίσημα έχει αναλάβει πλέον το συριακό ζήτημα. »
Μια από τις χριστιανικές κοινότητες που σήμερα εξοντώνεται στη Συρία είναι και αυτή των συρορθοδόξων που όπως αναφέρεται στην ίδια βέλγικη εφημερίδα το 1915 υπέστησαν γενοκτονία από τους νεότουρκους και θρηνούν 500.000 νεκρούς. Σ΄αυτήν την κοινότητα ανήκει και ο συνοδοιπόρος στο μαρτύριο του Παύλου, επίσκοπος Γιοχάννα Ιμπραήμ.
  Όπως μεταδίδει το αραβόφωνο πρακτορείο « Αhlul Bayt news agency » αλλά και το θρησκευτικό ιστολόγιο του Βελγίου (kerk.net), « επιθέσεις σημειώθηκαν σε πολλά χριστιανικά χωριά  της βορειοδυτικής Συρίας από μέλη της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης Μέτωπο της Νίκης Αλ Νούσρα. Στις 26 Μαίου, εισέβαλαν στο χωριό Αλ Ντουβάιρ στα περίχωρα της Χομς κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο όπου κατοικούν περίπου 100 ελληνορθόδοξες οικογένειες. Οι αντάρτες πολιόρκησαν την εκκλησία του χωριού και εκτέλεσαν όλους τους αμάχους. Στην πλατεία δολοφόνησαν εντεκάχρονο αγόρι και μια δεκαοχτάχρονη κοπέλα. Στο Κυριακάτικο κήρυγμά του (02/06/13), ο Ποντίφικας πιστός στη διακύρηξή του περί « οικουμενισμού του πόνου » από την εξέδρα του στην πλατεία του αγίου Πέτρου έκανε έκκληση για την απελευθέρωση των δυο ομήρων επισκόπων. Αναφέρθηκε και     στην γενικότερη τραγική κατάσταση στη Συρία όπου « κυριαρχεί ο θάνατος, η καταστροφή, οι οικονομικές και οικολογικές απώλειεες αλλά και η πληγή των απαγωγών » .
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα Ευρωπαική Eπίτροπος  για τη Διεθνή Συνεργασία Ανθρωπιστική Βοήθεια και Αντιμετώπιση Κρίσεων τονίζει ότι « βρισκόμαστε απένατι στην πιο σοβαρή ανθρωπιστική κρίση που έχουμε παρακολουθήσει ποτέ.Υπερβαίνει τις ικανότητες των αντανακλαστικών της Διεθνούς Κοινότητας »

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...