Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Κυριακή, Ιουνίου 09, 2013

Ο ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΤΥΦΛΟΣ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗΣ; + π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΥ


Ο ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΤΥΦΛΟΣ
ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗΣ;
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ Ή ΑΝΑΣΤΑΣΗ; ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ» 

   Οι αποκρυφιστές στους οποίους αναφερόμαστε επικα­λούνται και την περίπτωση του εκ γενετής τυφλού (Ιω. θ' 17):
 «Στην περίπτωση του τυφλού εκ γενετής άνδρα η ερώτη­ση των μαθητών του «Ραββί, ποιος αμάρτησε, αυτός η οι γονείς του δια να γεννηθή τυφλός;»δείχνει καθαρά την πί­στη τους στη μετενσάρκωση. Επιθυμούσαν να μάθουν αν ήταν κάρμα των γονέων του άνδρα να έχουν ένα τυφλό γιό, ή μήπως ο άνδρας προσβλήθηκε από τύφλωση για να διευθετηθεί κάποιο λάθος που είχε διαπραχθεί σε μια προηγούμενη ζωή. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ιησούς δέ­χθηκε αυτή την ερώτηση σαν μια απόλυτα φυσιολογική και δίχως επιτίμηση» (Παραψυχολογία Ιούνιος 1980, σ. 92).
 Εδώ πρέπει να πούμε πως ο ίδιος ο Ιησούς, με την απάντηση του απέκλεισε την περίπτωση που προβάλλεται στο αποκρυφιστικό περιοδικό:«Ούτε ούτος ήμαρτεν ούτε οι γονείς αυτού, αλλ' ίνα φανερωθή τα έργα του Θεού εν αυτώ»(Ιω. θ' 3).
 Ο Χριστός αναφέρεται εδώ στοαποτέλεσμα και όχι στην αιτία. Το ίδιο κάνει και πολλές άλλες φορές. Έτσι αναφέρει,«εις κρίμα εγώ ήλθον εις τον κόσμον τούτον, ίνα οι μη βλέποντες βλέψωσι, και οι βλέποντες τυφλοί γένωνται»(«Ιω. θ' 39). Εδώ δεν δηλώνει το σκοπό της έλευσής του, αλλά το αποτέλεσμα. Γιατί όταν μιλάει για το σκοπό, υπογραμμίζει πως δεν ήλθε να κρίνει, αλλά να σώσει τον κόσμο (Ιω. γ' 17). Έτσι και στην περίπτωση του τυφλούυπογραμμίζει το αποτέλεσμα της τύφλωσήςτου «ίνα φανε­ρωθή τα έργα του Θεού εν αυτώ».
 Με ποιόν τρόπο θα εφανερώνοντο τα έργα τού Θεού; Ο άγιοςΙωάννης ο Χρυσόστομοςλέγει πως οι Εβραίοι άκου­αν πως ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο, αφού έλαβε χώμα από τη γη. Και ο Χριστός έκανε το ίδιο: Για να αναπλάσει τα μά­τια τού τυφλού έλαβε χώμα. Έτσι δείχνει έμπρακτα πως αυτός είναι εκείνος που έπλασε τον άνθρωπο. Με το να πλάσει μάτι και να τού δώσει την ενέργεια τού φωτός, εφανέρωσε την κρυφή του δόξα. Αυτός είναι ο Δημιουργός και αναδημιουργός των πάντων, δι' Αυτού εδημιουργήθησαν και δι’ αυτού αναδημιουργούνται τα πάντα!
Οι μαθητές, λέγει ο Χρυσόστομος, δενείπαν αυτό που είπαν υπό μορφή ερώτησης, άλλ' απορίας. Γιατί στην περί­πτωση τού εκ γενετής τυφλού δεν θα μπορούσε κανείς να βρει την αιτία της τύφλωσης σε αμαρτία. Ο ίδιος δεν πρό­λαβε να αμαρτήσει, γιατί γεννήθηκε τυφλός, ενώ αιτία της τύφλωσης δεν μπορεί να είναι αμαρτία των γονέων του, αφού το παιδί δεν τιμωρείται για τις αδικίες των γονέων του. Έτσι το νόημα των λόγων των μαθητών ήταν: Τι έκα­με αυτός και γεννήθηκε τυφλός; Γιατί συνέβη αυτό;(Χρυσ., εις Ιω., Λόγος ΝΣΤ' 1, ΕΠΕ 14, σ. 27).


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...