Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Παρασκευή, Ιουλίου 12, 2013

AMG Η Κίνηση του Σπύρου Ζωδιάτη

AMG
 Προωθώντας τις Διακονίες του Ευαγγελίου

Πρόκειται για κίνηση τουΣπύρου Ζωδιάτη. Το 1942 ίδρυσε την Ανώνυμη Εταιρία «Αμερικανική Αποστολή για τούς Έλληνες» (American Mission to Greeks INC), η οποία το 1954 έγινε μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της αμερικανικής κυβέρνησης για την εξωτερική βοήθεια και μέλος του «Αμερικανικού Συμβουλίου Οργανώσεων Εθελοντών». Στην δεκαετία του 1950 επεκτάθηκε και σε άλλες Περιοχές. Σήμερα ονομάζεται Adνancing Ministries of the Gospel (Προωθώντας τις Διακονίες του Ευαγγελίου) ή AMG International.

Στην Ελλάδα ιδρύθηκε ο εκδοτικός οίκος «Ο Λόγος» (Έμμ. Μπενάκη 28, 10678 Αθήνα), με υπεύθυνο τον Γ.Ι Στενό. Η κίνηση εκδίδει τα περιοδικά «Η Φωνή του Ευαγγελίου» (ΦτE) και «Ο επιούσιος άρτος». Το παγκόσμιο κέντρο της είναι στις ΗΠΑ (6815 Shaowford Road Chattanooga, Tenn 37422 USA).

Η κίνηση δραστηριοποιείται με την έκδοση βιβλίων βιβλιαρίωv και άλλων έντυπων, χρησιμοποιεί το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Στο παγκόσμιο κέντρο της υπάρχει γραφείο ηλεκτρoνικών επικοινωνιών, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, πού εκπέμπουν προγράμματα σε τρεις διαφορετικές πολιτείες. Υπεύθυνος του ελληνικού προγράμματος είναι ο Άργος Ζωδιάτης, ποιμένας της «Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας της Βοστόνης».

Η δραστηριότητα της κίνησης επεκτείνεται και στην Ευρώπη. Τα ελληνικά ραδιοφωνικά κηρύγματα ακούγονται από το σταθμό του Μόντε Κάρλο («Η Φωνή του Ευαγγελίου»). Στη Γερμανία εκδίδεται το Δελτίο AMG - Report. Για την «Ιεραποστολή» μεταξύ των Ελλήνων της Γερμανίας η κίνηση συνεργάζεται με την «Ιεραποστολή Νότιο - Ανατολικής Ευρώπης».

Τα κηρύγματα του Σπύρου Ζωδιάτη δημοσιεύονται σε παγκόσμια κλίμακα στον ελληνικό καθημερινό και περιοδικό τύπο. Ταυτόχρονα η κίνηση δραστηριοποιείται και στον κοινωνικό τομέα: «όλοι έχουν φυσικές ανάγκες και όλοι χρειάζονται τον Χριστό και τη σωτήρια πού Αυτός παρέχει (ΦτE .987,9).

Για τις δραστηριότητες αυτές ζητά την οικονομική κάλυψη του θρησκευόμενου κοινού: «Να συνεχίσομε το πρόγραμμα επισιτισμού και να λάβομε διάφορα μέτρα σωτηρίας στην περιοχή αυτή και σε άλλες περιοχές» (ΦτE φύλ.979, 264).
«Αγαπητοί αναγνώστες, βάλατε το χέρι σας στην καρδιά αλλά και στην τσέπη σας...» (αναλυτικά βλ. Αντωνοπούλου, Υπόμνημα Β'). 'Όσοι ανταποκριθούν σ' αυτό το κάλεσμα για οικονομική ενίσχυση, λαμβάνουν σχετικές επιστολές και έντυπο υλικό.

Οι προσήλυτοι των μισσιοvαρίωv της AMG παραπέμπονται για κατήχηση σε τοπικές κοινότητες, με τις οποίες συνεργάζεται η κίνηση. Av δεν υπάρχουν τέτοιες κοινότητες, συγκροτούνται νέες.

Ενδεικτικό της δογματικής βάσης της κίνησης είναι η στενή συνεργασία της με την «Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία» στη χώρα μας και στις ΗΠΑ. Ακόμη ο εκδοτικός οίκος της στην Ελλάδα εξέδωσε το βιβλίο «Η πίστης των Ελλήνων Ευαγγελικών», το οποίο, όπως δηλώνεται στον πρόλογο, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, αποτελεί «απόδοσιν εις την σύγχρονον Ελληνικήν γλώσσαν της κατά πάντα άριστης και άρτιας απολογίας της Ευαγγελικής Πίστεως του αοιδίμου συγγραφέως και σθεναρού απολογητού της Ευαγγελικής Αλήθειας, Δημητρίου Μιχ.Kαλαπoθάκηυπό τον τίτλο ‘Πλανών Έλεγχος', (Αθήναι 1910»).

Το βιβλίο αυτό εκθέτει την πίστη της πρεσβυτερικής εκκλησίας και δεν κινείται σε «υπερδογματικά» πλαίσια. Μάλιστα διακρίνεται για το σφοδρόπολεμικό πνεύμα εναντίον της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η πρεσβυτερική εκκλησία αρνείται την αποστολική διαδοχή, την ειδική ιεροσύνη, την ενιαία παράδοση της Εκκλησίας. Δεν δέχεται ότι το βάπτισμα σώζει, ούτε ότι η ευχαριστία είναι Σώμα και Αίμα Χριστού. Αρνείται τα υπόλοιπα Μυστήρια, την τιμή στην Παρθένο Mαρία, στους αγίους, στις άγιες εικόνες, στον Τίμιο Σταυρό, στα Ιερά λείψαvα και δεν δέχεται την εκκλησία σαν oρατή πραγματικότητα.

Παρ' όλα αυτά η AMG ισχυρίζεται ότι είναι «υπερδογματική κίνηση». «Μη μπερδεύεσαι λοιπόν με τις θρησκείες και με τα δόγματα και τις τελετές και το νόμο και τις εντολές». «Πρέπει να πας κατ' ευθείαν στον Χριστό. Όχι σε κανένα άλλο μεσάζοντα». «Καλοί είναι οι λειτουργοί της Εκκλησίας, καλοί και οι 'Άγιοι, ή μητέρα του Κυρίου και όλα αυτά τα αξιοσέβαστα πρόσωπα, αλλά ο Χριστός σώζει μονάχα» (Ή σπουδαιότερη εντολή του Χριστού, φυλλάδιο).

Στο ίδιο φυλλάδιο γίνεται ο ακόλουθος υπαινιγμός εναντίον της Εκκλησίας μας: «Σκέπασαν την αλήθεια και έκρυψαν τον Χριστό, πού σήμερα λίγοι ξέρουν σαν προσωπικό Σωτήρα... Κοιτάξτε τι γίνεται με τα δόγματα και τις διάφορες εκκλησίες...».
Προφανώς οι άνθρωποι της AMG ποτέ δεν πρόσεξαν αυτό πού τόσες φορές επαναλαμβάνεται στην ορθόδοξη θεία λατρεία:
«της Παναγίας αχράντου δεσποίνης ημών Θεοτόκου... μετά πάντων των Αγίων μνημονεύσαντες, εαυτούς και αλλήλους και πάσαν την Ζωήν ημών Xριστώ τω Θεώ παραθώμεθα»!

Η σωτηριολογία της κίνησης εκτίθεται συνοπτικά στο φυλλάδιο «Το απλό σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία σου»:
«Το απλό σχέδιο της σωτηρίας είναι: ΕΙΣΑΙ ΑΜΑΡΤΩΛΟΣ. Διότι είσαι αμαρτωλός ΠΡΕΠΕΙ Ν' ΑΠΟΘΑΝΕΙΣ εκτός αν πιστεύσεις στον Χριστό, πού έγινε ο ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣ ΣΟΥ κι απέθανε ΓΙΑ ΣΕΝΑ, ετάφη και ανέστη. Ζήτησε το έλεος του Θεού, ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΟΤΙ είσαι αμαρτωλός και ζήτησε να σε ελεήσει και να σε σώσει για ΧΑΡΙΝ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. Eν συνεχεία... Ζήτησε ΣΩΤΗΡΙΑΝ... ΒΕΒΑΙΩΣΟΥ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΣΩΘΕΙ... ΑΦΟΥ ΕΣΩΘΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΙΑ ΤΙΝΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΟΥ ΑΥΞΗΣΗ: ΠΡΟΣΕΥΧΗ... ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ... ΟΜΟΛΟΓΙΑ. Εάν έχεις σωθεί γράψε μας δυο λέξεις για να χαρούμε κι' εμείς μαζί σου και να προσευχόμεθα για σένα».
                    «Το απλό σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία σου»

«Θέλεις κι εσύ να επικαλεσθείς το όνομα τού Ιησού Χριστού ΤΩΡΑ. και να πεις, Θεέ μου, ιλάσθητί μου τον αμαρτωλόν και σώσε με γιατί ο Υιός σου απέθανε για τις δικές μου αμαρτίες. Εγώ ο... ζήτησα από τον Θεό να με συγχωρέσει. Ημερομηνία... Ομολόγησε την πίστη σου ενώπιον των ανθρώπων...». (Η μεγάλη πρόσκληση, φέϊγ βολάν. Βλ. και: «Γιατί;», εκδ. Ο Λόγος. - «Η πιο ανεκτίμητη απόφαση») .

Η εσχατολογία της κίνησης είναι προ-χιλιαστική. 

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΙΡΕΣΕΩΝ & ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
              π ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΥ



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...