Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2013

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΝΓΚΟ; Του Παναγιώτη Τελεβάντου






Με βαθύτατη θλίψη οι πιστοί πληροφορούνται τις άκρως δυσμενείς συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι ορθόδοξοι πιστοί στην Αίγυπτο και προσεύχονται ο Θεός να τους λυτρώσει από τη δοκιμασία τους.

Ο Μακαριότατος Αλεξανδρείας και το εν Αιγύπτω ποίμνιό του βρίσκονται συνεχώς στη σκέψη και στις προσευχές μας.

Ταυτόχρονα όμως μας ανησυχεί ιδιαίτερα η κατάσταση που επικρατεί στο ιεραποστολικό κλιμάκιο στο Κονγκό.

Επιστολή ενεργού φίλου της ιεραποστολής, που δημοσιεύθηκε στο ιστολόγιο “Ιερόν Βήμα”, καταγγέλλει ότι ο ιεραπόστολος  π. Θεολόγος Χρυσανθακόπουλος - Αγιορείτης ιερομόναχος - εκδιώχθηκε - με πατριαρχική επιστολή - από την Μητρόπολη Κονγκό.

Ας αρχίσουμε από τα δεδομένα που γνωρίζουμε.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας - και ακόμη χειρότερα ο Σεβασμιότατος Κονγκό κ. Παντελεήμονας (Αράθυμος) - παν άλλο ή εμπνέουν εμπιστοσύνη στους πιστούς.

Τους διακρίνει πολλή εκκοσμίκευση, μεγάλη τάση για δημοσιότητα, οικουμενιστικός οίστρος και φανερή έλλειψη πνευματικότητας.

Από την άλλη έχουμε να κάνουμε με ένα ιεραπόστολο - τον π. Θεολόγο Χρυσανθακόπουλο - που κατόρθωσε να δημιουργήσει πολλά σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. 

Βάπτιση χιλιάδων πιστών, ανέγερση σχολείων, ναών, ορφανοτροφείου, Μονής, ροή χρημάτων και συνεργατών προς το ιεραποστολικό κλιμάκιο κτλ..

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κονγκό κ. Παντελεήμονας (Αράθυμος) αδυνατεί, όχι μόνον να επεκτείνει, αλλά ακόμη και να συντηρήσει αυτά που δημιούργησε ο π. Θεολόγος.

Εκτός από λίαν αξιόλογο έργο που επιτέλεσε ο π. Θεολόγος στο Κονγκό είναι άνθρωπος που τον εμπιστεύθηκαν ο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιος, ο Μακαριότατος Αλβανίας κ. Αναστάσιος και άλλοι αξιόπιστοι άνθρωποι.

Ο ίδιος ο Μακαριότατος Αλεξανδρείας στο παρελθόν είχε επισκεφθεί το ιεραποστολικό κλιμάκιο που δημιούργησε ο π. Θεολόγος και επαίνεσε το έργο.

Τα πιο πάνω είναι όλα όσα γνωρίζουμε. 

“The facts”.!

Δεν σημαίνει όμως ότι - κατ’ ανάγκην - γνωρίζουμε τι στην πραγματικότητα τι συμβαίνει. 

Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που απεπέμφθη από την ιεραποστολή ο π. Θεολόγος; 

Ο φθόνος του Σεβ. Μητροπολίτη Μπραζαβίλ;

Ο π. Θεολόγος έπεσε θύμα συκοφαντίας; 

Μήπως υπάρχει και άλλη διάσταση στο θέμα που αγνοούμε;

Προσοχή! Δεν λέγω ότι υπάρχει. 

Ερωτώ για να μάθω ως άνθρωπος που μένει χιλιάδες μίλια μακριά από το Κονγκό, που δεν επισκέφθηκε ποτέ το χώρο της Ιεραποστολής και αγνοεί πρόσωπα και καταστάσεις.

Αλλά, αφού - με τη χάρη του Θεού - είμαι χριστιανός ορθόδοξος, αγαπώ την ιεραποστολή. 

Φυσικό είναι, λοιπόν, να πονώ όταν πληροφορούμαι δυσάρεστα γεγονότα που ανακόπτουν την ιεραποστολική προσπάθεια. 

Αν ο Μακαριότατος Αλεξανδρείας ή ο Σεβ. Κονγκό κ. Παντελεήμονας είχαν σοβαρούς λόγους που τους οδήγησαν στην απόφαση να εκδιώξουν τον π. Θεολόγο από το Κονγκό, τότε οφείλουν σαφέστατες εξηγήσεις στο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας, αλλά και στους πολυπληθείς φίλους της ιεραποστολής.

Το σίγουρο είναι ότι είτε υπάρχουν σοβαρά στοιχεία που επέβαλλαν την απομάκρυνση του π. Θεολόγου, οπότε δικαιολογημένα εξεδιώχθη, είτε δεν υπάρχουν, οπότε και πρέπει να ανακληθεί η απόφαση τερματισμού των υπηρεσιών του στο ιεραποστολικό κλιμάκιο του Κονγκό.

Οι προσευχές μας είναι να συνεχιστεί και να ενταθεί στο έπακρον η ιεραποστολική προσπάθεια στο Κονγκό και να διαλευκανθούν απόλυτα οι λόγοι που οδήγησαν στην απομάκρυνση του π. Θεολόγου από το ιεραποστολικό κλιμάκιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...