Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Ιουλίου 27, 2013

«Τας θύρας, τας θύρας εν σοφία πρόσχωμεν»


Σ’ ένα κόσμο που όλα δημοσιοποιούνται και τα κρυφά γίνονται φανερά, η εκκλησία καλεί να κλείσουμε τις πόρτες και να προφυλάξουμε το μυστήριο.

Στη Λειτουργία μαζεύονται μόνο οι πιστοί, όσοι μυήθηκαν στην πίστη των πατέρων τους, συνεχίζοντας να ζουν και να πολιτεύονται όπως εκείνοι, με ορθοδοξία και ορθοπραξία.

Προχωρούμε λειτουργικά, μυστηριακά, ουσιαστικά. Δεν χωράει η δημοσιότητα, κι ας γίναν όλα ένα. «Τας θύρας, τας θύρας…» Μάζεμα στο χώρο μας, για ν’ αφουγκραστούμε τον Ερχόμενο, για να τολμήσουμε να ομολογήσουμε την πίστη μας στο Σύμβολο της πίστεως που ακολουθεί.


Κάποτε, που ο χριστιανοί δεν ήταν μάζα, η Λειτουργία βιωνόταν ως γεγονός οικογενειακό. Αδιανόητο η κοινοποίηση της πίστης στους αμύητους. Γι’ αυτό και αναγκαίοι οι θυρωροί, για να προφυλάσσουν το χώρο. Όποιος δεν έχει την αυτή ακριβώς πίστη δεν μπορεί να συμμετέχει. Η αγάπη ποτέ δεν είναι εις βάρος της αλήθειας.

Τώρα ακούγεται, οράται, γνωρίζεται σε όλους μέσω των Μαζικών Μέσων Επικοινωνίας. Δεν μένει τότε παρά να κλείσουμε τις πόρτες των αισθήσεων, που κάνουν το νου να περιτριγυρίζει και την καρδιά να μην μαζεύεται. ΄Ετσι η πρόσκληση γίνεται ουσιαστική ακόμα και σήμερα, καθώς καλούμαστε να μαζευτούμε για να δούμε, ν’ ακούσουμε, να ζήσουμε.

Από το βιβλίο ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ, έκδοση Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίας Τριάδος – Μετόχι Ι. Μονής Μαχαιρά. Τηλ. 00357-99607871


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...