Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Αυγούστου 21, 2013

Έγκλημα χωρίς τιμωρία στη Συρία - Η απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσουν μικρά παιδιά από το νευροπαραλυτικό αέριο – Ξεπέρασαν τους 1.300 οι νεκροί


Οι πρώτες βοήθειες για ένα από τα παιδιά που εισέπνευσαν τα χημικά

- Οι αντάρτες καταγγέλλουν βομβαρδισμό κοντά στη Δαμασκό από τις δυνάμεις του Άσαντ με νευροπαραλυτικό αέριο 
- «Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουν επίθεση με χημικά, ήθελαν να εξοντώσουν» λέει η αντιπολίτευση 
- «Ξύπνησε» η υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε.: Θα διερευνηθούν οι καταγγελίες! 
- Σήμερα συνεδριάζει για την Αίγυπτο το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ!

Οι εικόνες από τη Συρία είναι σοκαριστικές. Παιδιά αναίσθητα, με αφρούς στο στόμα. Παιδιά «χτυπημένα» από νευροπαραλυτικό αέριο. Και ενήλικες στη δίνη του χάους, να προσπαθούν να αντιδράσουν για να τα σώσουν.

Δεν είναι γενοκτονία. Δεν είναι εθνοκάθαρση. Δεν είναι έγκλημα. Είναι αμαρτία, η μεγαλύτερη απ’ όλες αυτό που γίνεται στη Συρία. Δεν το χωράει ανθρώπου νους πως για την εξουσία, θυσιάζονται παιδιά. Όπως δε χωρούσε τη Ρουάντα... Δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε ζητήσει οι εμπειρογνώμονες της αποστολής του ΟΗΕ που βρίσκονται ήδη στη Συρία να ερευνήσουν τις καταγγελίες
Το συγκλονιστικό video που έχει «ανέβει» στο YouTube από τη Δαμασκό είναι άλλη μια γροθιά στο στομάχι. Δείχνει σκηνές από ένα χώρο, μάλλον εσωτερικό ναού, όπου έχουν συγκεντρωθεί τα θύματα της επίθεσης με νευροπαραλυτικό αέριο κοντά στη Δαμασκό. 

Δείχνει παιδιά με τα κορμάκια τους ωχρά. Παιδιά αναίσθητα με αφρούς στο στόμα, χαρακτηριστικό σύμπτωμα της έκθεσης σε χημικά. Τους δίνουν τις πρώτες βοήθειες. Τους ρίχνουν νερό στο πρόσωπο, τους δίνουν τις πρώτες βοήθειες όπως όπως. Πολλά, δε θα σωθούν!



Πάνω από 1.300 οι νεκροί


Από τις επιθέσεις των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι υποστηρίζει ο αντιπολιτευόμενος Συριακός Εθνικός Συνασπισμός.

Σε δηλώσεις του στην Κωνσταντινούπολη ο Ζορζ Σάμπρα, εκ των ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης, είπε ότι από τις επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι. 
Οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης θα διερευνηθούν «άμεσα και σε βάθος» - Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον
"Η σιωπή της διεθνούς κοινότητας και η απροθυμία των ΗΠΑ σκοτώνουν το συριακό λαό", είπε ο Σάμπρα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. Η σφαγή αυτή δίνει τη "χαριστική βολή" στις προσπάθειες για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Συρία, πρόσθεσε.
"Δεν είναι η πρώτη φορά που το καθεστώς κάνει χρήση χημικών όπλων. Όμως τα σημερινά εγκλήματα συνιστούν ένα σημαντικό σημείο καμπής στις επιχειρήσεις του καθεστώτος. Αυτή τη φορά έγιναν για να εξοντώσουν και όχι για να τρομοκρατήσουν τον λαό".

Εικόνες φρίκης
Εικόνες φρίκης
που δυστυχώς, δε θα στοιχειώσουν κανένα...
που δυστυχώς, δε θα στοιχειώσουν κανένα...
γιατί αυτοί που έδωσαν την εντολή για την επίθεση, δεν έχου συνείδηση
γιατί αυτοί που έδωσαν την εντολή για την επίθεση, δεν έχου συνείδηση
Ένας από τους τυχερούς
Ένας από τους τυχερούς
Χαμένο στη φρίκη, ψάχνει κάπου να βρει παρηγοριά
Χαμένο στη φρίκη, ψάχνει κάπου να βρει παρηγοριά
Οι συριακές αρχές διαψεύδουν τις καταγγελίες των ακτιβιστών της αντιπολίτευσης ότι ο στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα στις επιχειρήσεις αυτές. 

«Ξύπνησε» και η Ευρώπη


Αιματοχυσία στη Συρία. Εμφύλιος στην Αίγυπτο. Και η διεθνής κοινότητα άφαντη. Σήμερα, αφού σκοτώθηκαν χιλιάδες στην Αίγυπτο το προηγούμενο διάστημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να καλέσει τους υπουργούς Εξωτερικών να συνεδριάσουν. 

Το ίδιο... γρήγορη είναι και η αντίδρασή της για τα όσα γίνονται στη Συρία. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, έκανε την... τομή και δήλωσε πως οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης θα διερευνηθούν «άμεσα και σε βάθος». 

Παντού πτώματα
Παντού πτώματα
Τραυματίες ξαπλωμένοι παντού
Τραυματίες ξαπλωμένοι παντού
Παιδιά που σώθηκαν να κοιτούν χωρίς να μπορούν να καταλάβουν γιατί
Παιδιά που σώθηκαν να κοιτούν χωρίς να μπορούν να καταλάβουν γιατί
...
...
Οι πρώτες βοήθειες
Οι πρώτες βοήθειες
Και τι να πεις γι' αυτή την εικόνα;
Και τι να πεις γι' αυτή την εικόνα;
Ή γ' αυτή;
Ή γ' αυτή;
Το άψυχο σώμα ενός μικρού κοριτσιού στα χέρια εκείνων που ήθελαν αλλά δε μπόρεσαν να τη σώσουν
Το άψυχο σώμα ενός μικρού κοριτσιού στα χέρια εκείνων που ήθελαν αλλά δε μπόρεσαν να τη σώσουν
"Είδαμε με μεγάλη ανησυχία τις πληροφορίες που αφορούν μια ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς. Τέτοιου είδους κατηγορίες θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο μιας κατεπείγουσας και εις βάθος έρευνας" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Άστον. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει ότι η χρήση χημικών όπλων, από οποιαδήποτε πλευρά στη Συρία, είναι εντελώς απαράδεκτη" πρόσθεσε. 
"Δεν ήθελαν να τρομάξουν, ήθελαν να εξοντώσουν" - Ηγέτης συριακής αντιπολίτευσης
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, χαρακτήρισε "πολύ σοβαρές" τις καταγγελίες, λέγοντας ότι θα πρέπει να διαπιστωθεί εάν αληθεύουν ή όχι "το συντομότερο δυνατόν". "Ζητούμε να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στους ειδικούς για τα χημικά όπλα οι οποίοι βρίσκονται στη Συρία" να ερευνήσουν το θέμα, τόνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς είπε ότι εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς στα προάστια της Δαμασκού, τότε θα πρόκειται για μια "θηριωδία άνευ προηγουμένου". Έσπευσε όμως να προσθέσει ότι οι καταγγελίες της συριακής αντιπολίτευσης δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...