Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Αυγούστου 10, 2013

Κυριακή Ζ΄ Ματθαίου (Ματθ. θ΄ 27-35)''Κύριε, θέλουμε να δούμε, πιστεύουμε πως Εσύ μπορείς να μας χαρίσεις το φώς. Ας γίνει αυτό που θέλετε κατά την πίστη σας.'' Αίτημα και εκπλήρωση π. Αναστασίου Σαργέντη

Το σημερινό Ευαγγέλιο αγαπητοί μου χριστιανοί, έχει δύο ισχυρά στοιχεία που καθορίζουν την ουσιαστική σχέση του πάσχοντος ανθρώπου με τον Χριστό πάνω σε διαχρονική βάση.
Πίστη και εμπιστοσύνη.
Πίστη στο πρόσωπο του Χριστού και εμπιστοσύνη στη δύναμή Του που δίνεται απλόχερα λόγω της ευσπλαχνίας Του και της άπειρης αγάπης Του προς τον άνθρωπο.
Ο σημερινός άνθρωπος είναι λίγος στην πίστη του, όπως και στην εμπιστοσύνη του προς τον Θεό. Αν υπάρχει μία πρόταση που μονίμως επαναλαμβάνουμε, στις ακολουθίες και τις λειτουργίες είναι «και πάσα την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα». Κι΄όμως, κανένας μας δεν παραδίδει την ζωή του στο Χριστό. Κανένας δεν βάζει οδηγό στη διαδρομή του Τον Θεό. Το λέμε, το επαναλαμβάνουμε, όμως δεν το πραγματοποιούμε. Βολευόμαστε στην όποια εγωιστική μας δυνατότητα, προσπαθούμε να βασιστούμε σ΄αυτά που μπορούμε να καταφέρουμε αφήνοντας Τον έξω από την κάθε εξέλιξη. Τυφλωμένοι από την έπαρση κάποιων τεχνολογικών και επιστημονικών επιτυχιών, απιστούμε και δεν εμπιστευόμαστε Τον Χριστό, εθελοτυφλώντας και στρουθοκαμηλίζοντας σε μία τυπική εκκλησιαστική σχέση νομικιστικού τύπου και χαρακτήρα.
Αλήθεια αγαπητοί μου χριστιανοί, από τους περίπου 500 εκκλησιαζόμενους στην σημερινή λειτουργική  μας σύναξη, πόσοι από εμάς προετοιμαστήκαμε να κοινωνήσουμε το Σώμα Του και το Αίμα Του μετά σεβασμού, πίστης, εμπιστοσύνης και ουσιαστικής αγάπης; Πόσοι από εμάς με τα χίλια προβλήματα της καθημερινότητας, αμέσως μετά την σημερινή Θεία Μετάληψη θα έχουμε και πάλι την επιθυμία, το συντομότερο δυνατόν να ξαναενωθούμε με το Χριστό μας, να γίνουμε ένα μαζί Του; Πόσοι από εμάς είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε στην άκρη τα δύο στοιχεία που μας τυφλώνουν τον εγωισμό και την αλαζονεία, ζητώντας από τον ίδιο τον Κύριο την θεραπεία μας, την ίαση «ψυχής τε και σώματος»;
Πόσοι από εμάς αφήσαμε στο Πετραχείλι του πνευματικού μας, όλα αυτά τα εμπόδια που μας κρατούν σε απόσταση από την μεγάλη πρόσκληση στη Κοινή Τράπεζα;
Πόσοι από εμάς περιμένουμε την παρέμβασή Του στη ζωή μας, του απευθύναμε το αίτημα με θερμή πίστη και πλήρη εμπιστοσύνη.
Εύχομαι αδελφοί μου και παιδιά μου, και προσεύχομαι στον Πανάγαθο Θεό, να μας αξιώσει διότι μόνοι μας δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτα να μας χαρίσει το φώς Του και να μας απαλλάξει της εγωιστικής μας τυφλότητας και να οδηγηθούμε «εις τρίβους Σωτηρίας» Αμήν.
Απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από το Ευαγγελικό κήρυγμα του π. Αναστασίου Σαργέντη την Κυριακή 22/07/2012 στον Ι. Ν. Αγίου Διονυσίου Αχαρνών
.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...