Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τρίτη, Αυγούστου 06, 2013

Εξεδήμησεν εις Κύριον ο αγιογράφος Γιάννης Καρούσος

Εξεδήμησεν εις Κύριον ο γνωστός αγιογράφος-ζωγράφος Γιάννης Καρούζος, σε ηλικία 76 ετών. Ένας εκ των σημαντικοτέρων αγιογράφων της εποχής μας και κυριότερος εκπρόσωπος της νεοελληνικής εκκλησιαστικής τέχνης. Με το υψηλής αισθητικής έργο του, παρουσίασε την εικονογραφική τέχνη μεταξύ των καλλιτεχνικών κύκλων και καθιέρωσε τη δική του σχολή με τις υφολογικές και τεχνοτροπικές επιλογές του, που έκαναν το έργο του μοναδικό και διακριτό σε όλους.
Ιστόρησε μεγάλους ναούς των Αθηνών, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται  η Ιερά Μονή Πετράκη, ο Άγιος Παντελεήμονας Αχαρνών, ο Ι.Ν. Αγίου Αλεξάνδρου και Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Π. Φάληρο, αλλά και τους Ι. Ν. Αγίου Ανδρέα Πατρώνη Ι. Μονή Αγίου Διονυσίου στην Ζάκυνθο. Στο ενεργητικό του επίσης συγκαταλέγεται και ικανός αριθμός ατομικών εκθέσεων καθώς και συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
karousos1
Όπως θα σημειώσει σε συλλυπητήριο μήνυμα προς τους οικείους του εκλιπόντος το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ), «ο Γιάννης Καρούσος, με την παρουσία και την δραστηριότητά του, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της Σύγχρονης Εκκλησιαστικής Τέχνης, την οποία υπηρέτησε με σεβασμό και άφησε πίσω του σημαντικό καλλιτεχνικό έργο στην αγιογράφηση ναών».
 Η εικόνα δεν είναι απλό έργο τέχνης ή θρησκευτικός πίνακας, αλλά όπως εμφατικώς τονίζουν ο Λ. Ουσπένσκι και ο Φ. Κόντογλου, είναι ένα ιερό λειτουργικό σκεύος που αγιάζει τον άνθρωπο. Αυτή τη μυστηριακή σχέση εικονιζομένου και θεατών διηκόνισε και ο Γιάννης Καρούσος ο οποίος έλαβε τη θέση του μεταξύ της χορείας των μεγάλων μαϊστόρων αγιογράφων.
Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Τετάρτη, 7 Αυγούστου, στις 10 το πρωί, στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών. Το αγιογραφικό του έργο θα είναι ο ασίγητος μάρτυς τής εδώ παρουσίας του και της προσφοράς του στη νεοελληνική εκκλησιαστική τέχνη.
Βασίλειος Χάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...