Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Αυγούστου 17, 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ «Έφαγον πάντες και εχορτάσθησαν» εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας

  Το μεγάλο θαύμα του πολλαπλασιασμού των «πέντε άρτων και των δύο ιχθύων» και παράλληλα τον χορτασμό των «πεντακισχιλίων ανδρών χωρίς γυναικών και παιδίων» ακούσαμε αδελφοί μου σήμερα στην ευαγγελική περικοπή.
            Αμέσως μετά το μαρτυρικό θάνατο του Βαπτιστού Ιωάννου, ο Ιησούς Χριστός μας, ανεχώρησε από την Καπερναούμ μαζί με τους μαθητές του και πέρασε αντίπερα στις ανατολικές ακτές της λίμνης Γεννησαρέτ, κοντά στην πόλη Βηθσαιδά. Πλήθη ανθρώπων όμως τον είχαν ακολουθήσει. Και Εκείνος τους δίδασκε και τους θεράπευε.
            Οι Μαθητές του Κυρίου, διαπίστωσαν την έλλειψη τροφίμων για όλα αυτά τα πλήθη. Γι΄αυτό όταν η ώρα πια είχε περάσει και πλησίαζε να βραδιάσει, πήγαν κοντά στο Διδάσκαλο και του είπαν. «Κύριε, ο τόπος είναι έρημος και η ώρα έχει περάσει. Άφησε ελεύθερα τα πλήθη για να πάνε στα πλησιέστερα χωριά και να αγοράσουν τρόφιμα». Ο Κύριος όμως τους απάντησε «ου χρείαν έχουσι απελθείν». Δεν υπάρχει ανάγκη να φύγουν οι ακροατές του Λόγου του Θεού. «δότε αυτοίς υμείν φαγείν», δώστε τους εσέις να φάνε. Δικαιολογημένη η απορία των μαθητών πως θα χορτάσει τόσος κόσμο, αφού μαζί τους είχαν μόνο πέντε ψωμιά και δύο ψάρια.Αμέσως όμως ο Κύριος τους προτρέπει να φέρουν ότι έχουν σε υλικά αγαθά, κοντά Του. « και αναβλέψας εις τον ουρανό ευλόγησε». Και αφού τα ευλόγησε τα πρόσφερε στους μαθητές Του και εκείνοι τα μοίρασαν στα πλήθη. Και έφαγαν όλοι και εχόρτασαν. Και περίσσεψαν κιόλας δώδεκα γεμάτα κωφίνια.
            Θαυμαστός ο τρόπος με τον οποίο χόρτασε τα πλήθη στην έρημο ο Παντοδύναμος Κύριός μας. Θαυμαστό και το βαθύτερο νόημα της ευαγγελικής περικοπής. Η λιτότητα και η απλότητα. Από την τροφή που προοριζόταν για δεκατρείς ανθρώπους, του Κυρίου μας και των Μαθητών Του, χόρτασαν χιλιάδες πιστών ακροατών Του.
            Τροφή λιτή και απλή. Τροφή απαραίτητη για το σώμα.
            Και εμείς ως Χριστιανοί πρέπει να είμαστε λιτοί και απλοί στη ζωή μας. Αρετή η λιτότητα. Αρετή και η απλότητα. Απλοί και λιτοί στην τροφή μας, τρώμε για να ζούμε. Δεν ζούμε για να τρώμε. Λιτοί στην ενδυμασία μας, γενικότερα σε ό,τι έχει σχέση με τις υλικές μας ανάγκες. Λιτοί στη ζωή μας.   Λιτοί και απλοί στις καθημερινές μας κινήσεις, απέναντι στους συνανθρώπους μας. Πρέπει να μας χαρακτηρίζει η λιτότητα και η απλότητα και να μην προκαλούμε με ανούσιες πολυτέλειες που μας οδηγούν στον εγωισμό και στην αμαρτία.
            Λιτός και απλός ήταν και ο δικός μας Άγιος, ο Άγιος Αρσένιος, του οποίου εορτάζουμε σήμερα την ανακομιδή των χαριτοβρύτων λειψάνων του.
            Η τροφή του ήταν πολύ λιτή, αφού έτρωγε τόσο όσο να ζει, να στηρίζεται στα πόδια του, να διακονεί και να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες σε κάθε έναν που είχε ανάγκη. Τροφή άφθονη έπαιρνε από την ανάγνωση των θείων γραφών και των συγγραμμάτων των Αγίων Πατέρων. Ο θαυμαστός ασκητής όσιος Αρσένιος, με την λιτή και οσιακή του πολιτεία, περνάει σε όλους μας το μήνυμα ότι πρώτα πρέπει να χορτάσουμε ως άνθρωποι, περισσότερο από πνευματική τροφή, παρά από υλική
            Και εμείς αδελφοί μου, οφείλουμε να ευχαριστούμε μέρα και νύχτα τον Παντογνώστη Θεό, για τους Αγίους, τους οποίους έδωσε σε εμάς, ως οδηγούς, ως προστάτες, ως ιατρούς των ψυχών και των σωμάτων και ως μεσίτες προς Αυτόν υπέρ συγχωρήσεως των αμαρτιών ημών και σωτηρίας των ψυχών ημών.
            Ας αποβάλλουμε τα πάθη μας, ας απορρίψουμε κάθε κακία, κάθε υπερηφάνεια και εγωισμό.
            Ας έχουμε όλους τους Αγίους μας, ιδιαιτέρως δε σήμερα, τον Όσιο Αρσένιο, ως υπόδειγμα αρετής, υπομονής, εγκρατείας, νηστείας, προσευχής, ελπίδας και αγάπης.
            Ας γίνουμε μιμητές των Αγίων αγαπητοί μου αδελφοί , ας γίνουμε μιμητές του Οσίου Πατρός Αρσενίου.
Αμήν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...