Η ευτυχία μας είναι κοντά στον Χριστό και στην Παναγία
gethsemane.jpg
Κυριακή σήμερα, φίλοι αναγνώσται, και μνήμη της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, δηλαδή διπλό Πάσχα. Γιορτάζομε την Ανάσταση του Χριστού μας, όπως και κάθε Κυριακή, και γιορτάζομε σήμερα και την Κοίμηση και τη Μετάσταση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Το άγιο Ευαγγέλιο (Λουκά κεφ. ι΄ 38-42, ια΄ 27-2Cool είναι της Θείας Λειτουργίας της Κοιμήσεως της Παναγίας μας και μας μεταφέρει στην πορεία του Χριστού προς τα Ιεροσόλυμα.
Στον δρόμο έκαμε μικρή παράκαμψη ο Κύριος και μπήκε σε ένα χωριό, στη Βηθανία. Και μια γυναίκα που ελέγετο Μάρθα Τον υποδέχθηκε στο σπίτι της. Τιμή και χαρά να υποδεχόμεθα τον Κύριο στην ψυχή μας και στη ζωή μας. Απειρη τιμή και χαρά που υποδέχθηκε η Παναγία τον φιλάνθρωπο Λόγο, που ενανθρώπησε και Τον έφερε στον κόσμο Εκείνη διά Πνεύματος Αγίου. Ο Χριστός μας, καθώς μπήκε στο σπίτι, κι ήταν και κόσμος φυσικά, άρχισε να μιλάει, να μεταδίδει τις ουράνιες αλήθειες και τη σωτηρία. Η Μάρθα είχε μια αδερφή που την έλεγαν Μαρία. Εκείνη πήγε και κάθισε στα πόδια του Χριστού και άκουγε με ενδιαφέρον και αφοσίωση τη θεική Του διδασκαλία. Η Μάρθα, όμως, ασχολιόταν με τα οικιακά, με την ετοιμασία του φαγητού και τα υπόλοιπα της φιλοξενίας. Και σε κάποια στιγμή κουράστηκε και ζαλίστηκε και πάει κοντά στον Χριστό και Του λέγει: «Η αδελφή μου με άφησε μόνη μου να διακονώ και να προετοιμάζω. Σε παρακαλώ, πες της να με βοηθήσει».
Κι ο Κύριος, τότε, τη φώναξε με το όνομά της δυό φορές και της είπε πως «ζαλίζεσαι και κούράζεσαι με πολλά. Ενα φαγητό φτάνει. Και το σπουδαιότερο φαγητό είναι η θεϊκή μου διδασκαλία και η σωτηρία. Η Μαρία διάλεξε την καλή μερίδα. Διάλεξε τη λατρεία μου και τη διδασκαλία μου, διάλεξε Εμένα, και αυτό θα της χαρίσει την αιώνια ζωή και δεν θα της αφαιρεθεί ποτέ».
Είναι αλήθεια, αδελφοί, πως τα φαγητά και τα υπόλοιπα, όλα εδώ θα μείνουν. Χρειάζονται, αλλά δεν πρέπει να προσηλωνόμεθα σε αυτά, κυρίως και κατεξοχήν, αλλά στον Χριστό και στη λατρεία Του. Χρειάζονται και οι αγαθοεργείες, αλλά χρειάζεται και η λατρεία και η αγάπη στον Χριστό μας, κυρίως αυτή.
Και στη συνέχεια το Ευαγγέλιο μας μεταφέρει σε ένα άλλο σκηνικό. Ο Χριστός μιλούσε στα πλήθη και τα σαγήνευε. Είχε κατατροπώσει τους γραμματείς και φαρισαίους που Τον φθονούσαν και Του έστηναν ενέδρες. Και τότε μια γυναίκα απ' τον λαό ύψωσε φωνή και είπε στον Χριστό μας: «Ευτυχισμένη η κοιλιά που σε βάσταξε και οι μαστοί που σε θήλασαν». Δηλαδή: «Ευτυχισμένη εκείνη η γυναίκα που σε γέννησε και σε ανέθρεψε».
Την κοίμηση της Παναγίας εορτάζουμε σήμερα, αδελφοί, και τη Μετάστασή Της στους ουρανούς. Η Παναγία είναι η ευτυχέστερη από όλους και προσφέρει και σε μας τον Χριστό, την ευτυχία και τη χαρά.
 Και στη συνέχεια είπε ο Χριστός μας πως «αλήθεια, είναι μακαρία η κοιλία που με βάστασε και οι μαστοί που με θήλασαν, αλλά είναι και μακάριοι εκείνοι οι οποίοι ακούνε τον λόγο του Θεού και τον πραγματοποιούν». Και η Παναγία μας άκουσε τον λόγο του Θεού, συνέλαβε διά Πνεύματος Αγίου τον Λόγο του Θεού και μας έφερε στον κόσμο τη σωτηρία. Και η δική μας ψυχή συλλαμβάνει τον θείο λόγο με τη χάρη της Θεοτόκου και γεννάται και στη δική μας ψυχή και ζωή ο Φιλάνθρωπος Χριστός. Αυτό είναι το σπουδαιότερο και το μεγαλύτερο.
Γιορτάζομε σήμερα την Παναγία, κι ας ευλογεί την πατρίδα μας, ας ευλογεί την οικουμένη, ας ευλογεί τις ψυχές μας κι ας μας φυλάττει από κάθε κακό κι ας είναι πάντα κοντά μας.
Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες όλους.      

(Το κήρυγμα της Κυριακής Του αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη.H φωτογραφία από τον τάφο της Παναγιάς στη Γεθσημανή, έξω από τα Ιεροσόλυμα.)