Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Αυγούστου 26, 2013

Τρία σύντομα αποσπάσματα από το «Γεροντικό» για τον αββά Αμμωνά.

Ακολουθούν τρία σύντομα αποσπάσματα από το «Γεροντικό» αναφορικά με την ασκητική μορφή του αββά Αμμωνά.


 «Ζωής Αμμωνάς νήμα πληρώσας άπαν,
Ζωήν εφεύρεν ούποτε πληρουμένην» (Στίχοι Μηναίου).


«Πλησίασε κάποτε ο αββάς Αμμωνάς να περάσει το ποτάμι. Είδε όμως ότι τακτοποιούσαν ακόμη το πλοίο της γραμμής. Κάθισε λοιπόν εκεί κοντά και περίμενε. Αλλά να! Ήλθε στο σημείο εκείνο ένα άλλο πλοίο και παρέλαβε τους συγκεντρωμένους επιβάτες. Λένε σε αυτόν: ‘’Έλα και συ, Αββά. Πέρασε μαζί μας’’. Τους αποκρίθηκε: ‘’Δεν ανεβαίνω παρά μόνο στο πλοίο της γραμμής’’. Είχε μάλιστα μαζί του ένα δεμάτι φοινικόφυλλα και καθόταν και έπλεκε σχοινί. Έπειτα το έλυνε, μέχρις ότου ετοιμάσθηκε το πλοίο και έτσι πέρασε το ποτάμι. Τότε οι αδελφοί έβαλαν μετάνοια και του είπαν: ‘’Γιατί το έκανες αυτό;’’. Και ο Γέροντας τους απάντησε: ‘’Για να μην παρασύρομαι πάντοτε από τον λογισμό της βιασύνης. Το έκανα όμως και για παράδειγμα να βαδίζουμε με τάξη στον δρόμο του Θεού’’.

Πήγε κάποτε ο αββάς Αμμωνάς να συνατήσει τον αββά Αντώνιο, αλλά έχασε το δρόμο. Κάθισε λοιπόν και κοιμήθηκε λίγο. Όταν ξύπνησε, προσευχήθηκε στον Θεό: ‘’Σε παρακαλώ, Κύριε Θεέ μου, μην αφήσεις το πλάσμα σου να χαθεί’’. Τότε του φανερώθηκε κάτι σαν ανθρώπινο χέρι να κρέμεται από τον ουρανό και να του δείχνει τον δρόμο, μέχρις ότου ήλθε και στάθηκε μπροστά στο σπήλαιο του αββά Αντωνίου.

Ο αββάς Αντώνιος προφήτευσε στον αββά Αμμωνά: ‘’Θα προκόψεις στον φόβο του Θεού’’. Ύστερα τον έβγαλε έξω από το κελί, του έδειξε μια πέτρα και του είπε: ‘’Κακολόγησε αυτή την πέτρα και κτύπησέ την’’. Εκείνος έτσι έκανε. Τότε του λέει ο αββάς Αντώνιος: ‘’Σου είπε τίποτε η πέτρα;’’. Εκείνος απάντησε ‘’όχι’’. Του λέει ο αββάς Αντώνιος: ‘’Θα φτάσεις και συ στο μέτρο αυτό’’. Έτσι και έγινε.

Τόσο πρόκοψε ο αββάς Αμμωνάς, ώστε από την πολύ αγαθότητα να μη γνωρίζει καθόλου την κακία. Όταν μάλιστα έγινε Επίσκοπος, του έφεραν μία κόρη έγκυο και του είπαν: ‘’Ο τάδε την διέφθειρε. Τιμώρησέ τους’’. Εκείνος όμως σταύρωσε την κοιλιά της και διέταξε να της δώσουν έξι ζευγάρια σεντόνια, λέγοντας: ‘’Υπάρχει κίνδυνος να πεθάνει στον τοκετό αυτή ή το βρέφος και να μη βρεθούν σάβανα’’. Του λένε οι κατήγοροί της: ‘’Γιατί το έκανες αυτό;’’. Τους απαντά: ‘’Βλέπετε, αδελφοί, ότι κινδυνεύει να πεθάνει. Τι άλλο μπορώ να κάνω;’’. Την απέλυσε λοιπόν χωρίς να τολμήσει να κατακρίνει κανένα».


(Από το βιβλίο, «Αββάς Αμμωνάς», Ι. Μ. Παρακλήτου, σελ. 15-18).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...