Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Κυριακή, Αυγούστου 25, 2013

Ένα μικρό αφιέρωμα στην μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Φλωρίνης Αυγουστίνου υπό του Αρχιμανδρίτου Κοσμά Λαμπρινού





Συμπληρώνονται στις 28 Αυγούστου 3 έτη από την ημέρα που ο Σεβασμιώτατος πρ. Φλωρίνης Αυγουστίνος (Καντιώτης) άφησε τη στρατευομένη Εκκλησία και ανήλθε εκεί που ποθούσε, στην Θριαμβεύουσα Εκκλησία των ουρανών. Ο μακαριστός Γέροντάς μας ήταν όντως ένας αγωνιστής Ιεράρχης, υπέρμαχος της ορθόδοξης πίστης, ακραιφνής διδάσκαλος του Ευαγγελίου που πρώτος αυτός εφήρμοζε αυτά που δίδασκε στους άλλους. Όσοι είχαν τη τιμή να τον ακούσουν και να τον ζήσουν από κοντά, ένας εκ των οποίων είναι και η ταπεινότης μου, μπορούν να βεβαιώσουν ότι παρά τις συκοφαντίες που κατά καιρούς ἐκσφενδονίζονταν προς το άγιο πρόσωπό του ο πατήρ Αυγουστίνος ήταν όντως παράδειγμα πρός μίμηση πρός όλους μας, κληρικούς και λαικούς. Και μόνο ότι δεν ήξερε πραγματικά τι σήμαινε η λέξη χρήμα, αφού δεν διαχειρίζονταν αυτός το μισθό του.
Η Ιερά Μητρόπολή μας αποτίοντας φόρο τιμής στο πρόσωπό του έκανε σήμερα ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του δίδοντας παράλληλα εντολή να πράξουν το ίδιο και όλες οι ενορίες της Μητρόπολής μας. Αυτό είναι νομίζουμε το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για ό,τι μας πρόσφερε αυτός στούς ιερείς και στη Μητρόπολή μας. Εκτός από το προσωπικό του παράδειγμα σωστού ιερέως και αρχιερέως μας έδωσε σε εποχή λειψανδρίας πλήθος ιερέων, αφού στα χρόνια που ποίμανε τη Μητρόπολή μας χειροτόνησε πλήθος πρεσβυτέρων. Κι όχι μόνο χειροτόνησε αλλά επειδή ήθελε να έχει κληρικούς που να γνωρίζουν γράμματα με ενέργειές του έγιναν το εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Λύκειο απ'όπου έμπαιναν πολλοί στο Πανεπιστήμιο και στη Θεολογία για να μπορούν αργότερα να διδάσκουν καλύτερα το ποίμνιό τους. 
Ό,τι ὅμως κι άν πούμε για τη προσφορά του πατρός Αυγουστίνου στο Σκάφος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και τη προσφορά του στη χώρα μας, αφού όπως έλεγε ο ίδιος, δύο άστρα έχει, τη πίστη στο Χριστό και την αγάπη στην Ελλάδα μας, θα είναι πολύ λίγα. 
Γι'αυτό τελειώνω αυτό το σύντομο αφιέρωμα στο μακαριστό Μητροπολίτη Αυγουστίνο λέγονταε πώς μπροστά στο Μητροπολιτικό Μέγαρο πλέον βρίσκεται ο ανδριάντας του, έχουν γίνει σήμερα τα απολυπτήρια του ανδριάντα. Άς έχουμε την ευχή του Γέροντα από τη βασιλεία των ουρανών που πιστεύουμε πως βρίσκεται και προσεύχεται για μας.
Αρχιμανδρίτης Κοσμάς Λαμπρινός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...