Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Κυριακή, Ιανουαρίου 19, 2014

Πειραιώς: ”Είναι μεγάλη η αναισθησία των ημερών μας” (ΦΩΤΟ)

Πειραιώς ΣεραφείμΤου Τάκη Γ. Μαρτάτου
Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014 το απόγευμα και σήμερα Κυριακή 19 Ιανουαρίου το πρωί η 34η επέτειος της Επανακομιδής από την Μασσαλία της Γαλλίας και την Καθολική εκκλησία στον τόπο του μαρτυρίου, την Πάτρα, ο Σταυρός του Πρωτοκλήτου και Προστάτη των Πατρών, Αποστόλου Ανδρέου.
Στην Κυριακάτικη πανηγυρική αρχιερατική Θεία λειτουργία στον μεγαλόπρεπο νέο Ιερό Ναό του Πολιούχου των Πατρών που είχε γεμίσει από κόσμο, προεξήρχε και μίλησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, γνωστός για την παρρησία και τα «πύρινα» κηρύγματα του όπως τον προσφώνησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος και εξέφρασε από άμβωνος την ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες του για την παρουσία στις διήμερες εκδηλώσεις στην Πάτρα, τόσο του Πειραιώς κ. Σεραφείμ όσο και του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικου.
Ο κ. Σεραφείμ ολοκλήρωσε το ουσιώδες κήρυγμα του, κάνοντας λόγο ότι «είναι μεγάλη η αναισθησία των ημερών μας και η κατακρήμνιση που παρατηρείται γύρω μας» και ότι επικρατούν αποτυχημένες αντιλήψεις που αρνούνται την μεταφυσική προοπτική της θρησκείας και της εκκλησίας μας.
«Εύχομαι η χάρη και η ευλογία του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα να ενδυναμώνει και να χαριτώνει το νου και την καρδιά μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σεραφείμ, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στα τρία μηνύματα του Σταυρικού μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέα, τον οποίο καταδίκασε ο Ρωμαίος ανθύπατος της εποχής Αιγεάτης (με την γυναίκα του Μαξιμίλα ωστόσο να διαφοροποιείται και να αντιδρά στην άδικη καταδίκη του Απόστολου Ανδρέα και να ασπάζεται την χριστιανοσύνη).
Ο κ. Σεραφείμ με ωραίο, στεντόρειο λόγο αναφέρθηκε στο πάνσεπτο ξύλο της οδύνης, τον Σταυρό του Μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέα και την μεταφυσική προοπτική του.
«Είναι ένα γεγονός σημαίνον που δεν καλύφθηκε από τη λήθη 2.000 σχεδόν χρόνων. Είναι δική μας ευθύνη η δεκτικότητα μας προς τον Θεό, γιατί όπως λέγεται, πίστη άνευ έργου νεκρά εστί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σεραφείμ και πρόσθεσε ότι το δεύτερο μήνυμα είναι ότι με το αίμα του Αγίου Ανδρέα στον Σταυρό υπεγράφη η διακήρυξη «ευρήκαμεν τον Μεσσία».
Τέλος το τρίτο μήνυμα δεν είναι άλλο από την Αποστολικότητα με την οποία ευλογείται και αγιάζεται η εκκλησία μας, γεγονός που σημαίνει «συμμετοχή στην αλήθεια της Πεντηκοστής και του Ευαγγελικού μηνύματος.
Το έργο του καθενός μας αποτελεί και την περιουσία της υπάρξεως μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σεραφείμ.
Η δεύτερη φορά από τότε που έγινε Μητροπολίτης Παροναξίας, ήταν αυτή που ήρθε σε ιερά πανήγυρη στην Πάτρα, όπως είπε στο thebest.gr ο κ. Καλλίνικος που κατάγεται από το χωριό Φιλότι της όμορφης Αιγαιοπελαγίτικης Νάξου.
Μετά το τέλος της Θείας λειτουργίας και εξερχόμενοι του ναού του Αγ. Ανδρέα Πατρών, τόσο ο Πειραιώς Σεραφείμ όσο και ο Παροναξίας Καλλίνικος μαζί και με τον Πατρών Χρυσόστομο χαιρέτισαν εγκάρδια και συνομίλησαν με πιστούς που έτρεξαν να τους χαιρετήσουν και να τους ασπαστούν το χέρι.
Ο Μητροπολίτης Παροναξίας που συνδέεται με φιλία με τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο από τα νεανικά τους χρόνια (ήταν συνσπουδαστές ενώ ο κ. Καλλίνικος είχε υπηρετήσει και την στρατιωτική θητεία του στην Τρίπολη απ’ όπου κατάγεται ο κ. Χρυσόστομος) στον εσπερινό του Σαββάτου έκανε αναφορά και στον μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Πατρών Νικόδημο, τον καλλικέλαδο «Πρύτανη» της ιεραρχίας όπως τον αποκάλεσε αλλά και στον μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Ύδρας, τον Πατρινό Ιερόθεο Τσαντίλη που όπως θύμισε ήταν πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αποστολικής Μητροπόλεως των Πατρών επί μακαριστού Κωνσταντίνου όταν και επεστράφη πριν από 50 χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 1964 η Τιμία Κάρα του Αποστόλου Ανδρέου στην Πάτρα.
Αναφορά στις ενέργειες και την μεγάλη, καθοριστική συμβολή όσον αφορά στην επίτευξη της επανακομιδής του Σταυρού του μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέα, του μακαριστού Νικοδήμου όσο και του αοιδίμου Πατρινού ιερέως π. Παναγιώτη Σιμιγιάτου (γενικού αρχιερατικού επιτρόπου της Μητροπόλεως Γαλλίας), έκανε ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος στο τέλος της Κυριακάτικης Θείας λειτουργίας ενώ υπογράμμισε και τους δεσμούς ειλικρινούς φιλίας και τους κοινούς αγώνες που τον συνδέουν με τους Μητροπολίτες Πειραιώς και Παροναξίας.
Επίσης ο κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι ζούμε σε δύσκολους καιρούς για την πατρίδα μας και μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι νεότεροι αρχιερείς καλούνται να αγωνιστούν.
DSC02572

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...