Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Κυριακή, Νοεμβρίου 02, 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ... ΑΞΙΩΝ!!!










Του Βλάσση Γωγούση


Διάβασα πριν λίγο σtaxalia (τι χούi... κι’ αυτό, εγώ μόνο τους TIMES της Νέας Υόρκης και τα… xalia διαβάζω !) διάβασα λοιπόν για τον...

ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΑΖΑΡΙΔΗ [1917-1984]
Αρχαιολόγο - Καθηγητή Πανεπιστημίου

«Ο Δημήτρης Λαζαρίδης τοποθετήθηκε ως έφορος αρχαιοτήτων αμέσως μετά την κατοχή στην Καβάλα όπου εργάστηκε επί 20 χρόνια με ελάχιστα μέσα και με ακόμη πιο ελάχιστα χρήματα, διενεργώντας ανασκαφές σε σημαντικές αρχαίες πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Στα 1969 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του αρχαιότερου Πανεπιστημίου της Γαλλίας στην Βesancon προκειμένου να τιμηθεί για τις ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ.
Το 1983 η Μελίνα Μερκούρη, του πρότεινε την θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Αρνήθηκε ευγενικά την μεγάλη τιμή λέγοντας ότι δεν είναι πολιτικό πρόσωπο αλλά αρχαιολόγος.
Η μεγάλη αγάπη του Δ. Λαζαρίδη στην οποία αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ήταν το Νεκροταφείο της Αρχαίας Αμφίπολης .
Η Αμφίπολη για να τιμήσει τον «δικό της» Δημήτρη Λαζαρίδη έστησε ΠΡΟΤΟΜΗ του στην είσοδο του μουσείου που ο ίδιος δημιούργησε και έδωσε ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ στον δρόμο που οδηγεί σε αυτό».

Σχόλιο Βλάση Γωγούση:

ΕΥΓΕ !
Πρώτη φορά μαθαίνω, φίλοι αναγνώστες, για τον εκλεκτό αυτόν Ανθρωπο και εξαίρετο επιστήμονα. Όπως πρώτη φορά άκουσα επίσης πριν λίγο έναν έγκριτο ιστορικό και συγγραφέα, τον κύριο ΓΕΩΡΓΙΟ ΛΕΚΑΚΗ να λέει ότι τα ευρήματα της Αμφίπολης ακριβώς στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα είχαν φθάσει το… 2003 με ανασκαφές που διενεργήθηκαν υπό την επίβλεψη της αρχαιολόγου κυρίας ΚΟΥΚΟΥΛΗ με βοηθό της την σημερινή προϊσταμένη κυρία ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ.
Έκτοτε παρά το γεγονός ότι άλλαξαν 5-6 Κυβερνήσεις και άλλοι τόσοι Υπουργοί πολιτισμού τα πράγματα βρίσκονται περίπου στο ίδιο σημείο...

ΚΑΤΑΝΤΙΑ!!
Αυτά λοιπόν τα περισπούδαστα πράγματα, εγώ -που υποτίθεται ότι συγκαταλέγομαι μεταξύ των μορφωμένων ανθρώπων- τα μαθαίνω τώρα για πρώτη φορά, ενώ:
Για την Μενεγάκη και τον Σάκη Ρουβά (νάναι καλά τα παιδιά, δεν μου φταίξανε σε τίποτα) από την πλύση εγκεφάλου που μας κάνουν τόσα χρόνια οι εκλεκτοί δημοσιογράφοι και τηλεπαρουσιαστές, γνωρίζω ότι η μεν μία άρχισε να εμφανίζει (ελαφρά)... κυτταρίτιδα, ψηλά στην… οπίσθια επιφάνεια των (πανέμορφων) μηρών της και ότι ο άλλος, ο Ρουβάς, είχε για… μέντορά του στο ξεκίνημα της θριαμβευτικής του καριέρας, τον νυν Δήμαρχο -Μαραθώνα αν δεν κάνω λάθος- , κύριο Ηλία Ψινάκη !!


ΔΕΝ μας ψεκάζουνε από ψηλά, φίλοι μου αναγνώστες, στον… καναπέ -με το κομπιουτεράκι στο χέρι καθισμένους- μας κάνουν μέρα νύχτα μεθοδευμένη πλύση εγκεφάλου, το… δίδυμο:καναλάρχες και καλοπληρωμένα παπαγαλάκια.
Κρίμα, κληρονομήσαμε μια Χώρα, φτωχή αλλά περήφανη και παραδίνουμε στις επόμενες γενιές μια Ελλαδίτσα φτιασιδωμένη με όλα τα εμετικά απόβλητα του δυτικού πολιτισμού!
Δημιουργήσαμε εξωκοσμικά αντίγραφα κοριτσιών που προσπαθούν σαν κλόουν να ισορροπήσουν σε 15ποντα παπούτσια, με ξεσκισμένα παντελόνια και ακαταλαβίστικα τατουάζ που ξεκινάν απ’ τον λαιμό και σταματούν στις… παρυφές των οργάνων… αναπαραγωγής τους !
Τίγκα οι καφετέριες και τα φαγάδικα, άδεια τα σπιτικά και τα αμφιθέατρα!
Στο ένα χέρι ο… φραπές στο άλλο MARLBORO ή τσιγαρλίκι χειροποίητο ψιλοστριμένο!!
Συνοδά λάβαρα καταξίωσης: τα κινητά smartphones, (για όλους/ες), τα αυτοκίνητα ή τα δίκυκλα για κάποιους/ες, προνομιούχους...
Ρωτήστε φίλοι μου τυχαία στο δρόμο 10 νέα παιδιά «τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου;», οι 9 ΔΕΝ ξέρουν.
Κατάντια, επαναλαμβάνω, ΔΕΝ θα ξεχάσω παλαιότερη διαφήμιση γνωστής αρτοβιομηχανίας:
«Ποιος σήκωσε τη σημαία της επανάστασης το 1821», ρωτούσε ο διαφημιστής:
- Ο… «τάδε» (έλεγε το όνομα του ιδιοκτήτη της… αρτοβιομηχανίας) ο εκφωνητής!!)
(η διαφήμιση απεσύρθη ύστερα από χιλιάδες τηλεφωνήματα που βομβάρδισαν τους ραδιοφωνικούς σταθμούς).
Γι` αυτό σας λέω, δεν ξέρω τι θα βρεθεί μέσα στον εντυπωσιακό αυτόν τύμβο, ξέρω όμως ότι εμείς, οι επίγονοι αυτών που βρίσκονται ενταφιασμένοι μέσα στο μνημείο παραλάβαμε έναν ανεκτίμητο θησαυρό γνώσεων και αξιών και παραδώσαμε στους απογόνους μας μια κούφια σκυτάλη παραγεμισμένη με πολύτιμες περγαμηνές ξεθωριασμένες και σβησμένες απ’ τον χρόνο.
  








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...