Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 11, 2014

Μηδενισμός-Ουδέν εστίν

Μηδενισμός-Ουδέν εστίν




Μηδενισμός-Ουδέν εστίν

Είναι γεγονός ότι στον 21ο αιώνα άρχισε να επικρατεί βαθιά απογοήτευση από τις οποιεσδήποτε ιδεολογίες που προσπάθησαν να βρουν λύσεις στα υπαρξιακά και κοινωνικά προβλήματα του ανθρώπου.
Το αίσθημα κοπώσεως άρχισε να εμφανίζεται όχι μόνον στο χώρο της φιλοσοφίας, αλλά και της κοινωνιολογίας. Βάση και αφετηρία της σκέψεως και της πράξεως γίνεται ο μηδενισμός (nihilismus).
Ο μηδενισμός βασίζεται στην άρνηση της γνώσεως του «είναι», των αξιών, της κοινωνίας, αλλά και της υπάρξεως του Θεού ως Δημιουργού και ως εκ τούτου και της ηθικής. Κάθε τι που ανεξαρτοποιείται από το αυτοκαθοριζόμενο «εγώ» είναι μηδέν. Το «ουδέν εστί, ει και έστιν, ακατάληπτον ανθρώπω» του Γοργία («Περί του μη όντος», Fragm. 3, 5-6) είναι ο πυρήνας του μηδενισμού.
O άκρατος αμοραλισμός ως άρνηση των ηθικών, πολιτικών και άλλων κανόνων, η ανυπόφορη πληγή των ναρκωτικών, η επικίνδυνη αύξηση της εγκληματικότητος και των αυτοκτονιών σε όλα τα επίπεδα ηλικίας -τη βοηθεία και του συνεχώς αυξανόμενου εθισμού στο διαδίκτυο- δείχνουν ότι ο σημερινός άνθρωπος δεν δέχεται τον Θεό Δημιουργό του και ως εκ τούτου καμμία κατηγορία αξιών και κατά συνέπεια τα πάντα είναι χωρίς νόημα, ένα μηδέν.
Ετσι ο μηδενισμός έχει χαρακτηρισθεί και είναι η άρνηση του Θεού Δημιουργού και της θείας Αποκαλύψεως. Χωρίς τον Θεό της Ορθοδόξου Εκκλησίας θα κυριαρχήσει ολοκληρωτικά και οριστικά ο μηδενισμός. Ο Ντοστογέφσκι είχει πει: «Θεός ή τίποτα». Και τούτο για τον λόγο ότι ο Σαρκωθείς Λόγος είναι η αρχή και το τέλος των πραγμάτων. Χωρίς αυτόν η όλη ζωή του ανθρώπου θα είναι χωρίς νόημα, α-νόητη. Δεν θα ερείδεται σε αλάθητα και αιώνια θεμέλια, τα οποία γκρεμίζουν τον μηδενισμό.
Αυτό που ζητάει ο Δημιουργός μας Θεός από το αλλοτριωμένο και εξουθενημένο πλάσμα Του είναι να αρνηθεί την ατομική του αυτάρκεια, να αντισταθεί στην πορεία προς την αυτοτέλεια και να θελήσει να βιώσει την κοινωνία με τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Να πραγματώσει την ζωή ως αγάπη και κοινωνία.
Ο Θεός «εφανερώθη εν σαρκί, εδικαιώθη εν πνεύματι, ώφθη αγγέλοις, εκηρύχθη εν δόξη» (Α΄ Τιμ. 3, 16). Αυτός είναι η ζωή, Αυτός δίνει το νόημα της ζωής. Ο άνθρωπος βιώνει το μηδέν, το τίποτε, όταν εκούσια αρνηθή την δυνατότητα να μετέχη και να κοινωνεί με την ζωή, την αιώνια ζωή. «Εγώ ειμί η ανάστασις και η ζωή» (Ιωάν. 11, 25).
Αυτή η μετοχή του ανθρώπου στην ζωή πραγματώνεται με την αποδοχή της αποκαλυφθείσης αλήθειας και της εκκλησιαστικής βιώσεως. Η μετοχή αυτή είναι εμπειρική. Η πίστη μεταμορφώνεται, τελικά, σε άμεση βεβαιότητα και παράδοση του εαυτού μας στην ζωή. Ο μηδενισμός είναι ο διαρκής βιούμενος θάνατος.
Η εκκλησιαστική αλήθεια και ζωή έχει την δύναμη να μεταμορφώσει και όχι απλώς να διασώσει τον άνθρωπο από την μηδενιστική καταστροφή. Είναι μια αιώνια αλήθεια που έχει την δύναμη να επηρεάσει καίρια την όλη ζωή του ανθρώπου και νά δώσει νόημα και στόχο στην ανθρώπινη Ιστορία.
Ο άνθρωπος νεκρώνεται στον χώρο του μηδενισμού. Αντίθετα στον χώρο του Θεού Λόγου λογοποιεί, δίνει νόημα στην ζωή και την ζωή του, αναιρεί την α-λογία ή το παράλογο που οδηγεί στον παγερό μηδέν.
Μόνον εκείνοι που αξιώνονται αυτής της εμπειρίας ελευθερώνονται και είναι σε θέση να αντιτάξουν ένα ηχηρό όχι στην κυριαρχία του μηδενισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...