Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Πέμπτη, Μαρτίου 26, 2015

Άγιοι Είκοσι Έξι Μάρτυρες οι εν Γοτθία μαρτυρήσαντες

 Αγιος Βαθουσης Ο Πρεσβυτερος Ο Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγιος Ουιρκας Ο Πρεσβυτερος Ο Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγιος Αρπυλας Ο Μοναχος Ο Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγιος Αβηπας Ο Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγιος Αγνας Ο Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγιος Ρυαξ Ο Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγιος Ηγαθραξ Ο Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγιος Ησκοος Ο Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγιος Συλλας Ο Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγιος Σιγητζας Ο Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγιος Σουηριλλας Ο Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγιος Σεϊμβλας Ο Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγιος Θερμας Ο Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγιος Φιλγας Ο Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγια Αννα Η Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγια Αλλας Η Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγια Βαρις Η Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγια Μωικω Η Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγια Μαμυκα Η Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγια Ουιρκω Η Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγια Ανιμαις Η Εν Γοτθια Μαρτυρησας, Αγιοι Δυο Γιοι Του Αγιου Ουιρκα Οι Εν Γοτθια Μαρτυρησαντες, Αγιες Τρεις Θυγατερες Του Αγιου Ουιρκα Οι Εν Γοτθια Μαρτυρησαντες

Τόσην πυρὶ φλέγουσι πληθὺν Μαρτύρων,
Ὄσας ἄγει Μὴν σήμερον τὰς ἡμέρας.

Οι Άγιοι αυτοί Μάρτυρες έζησαν κατά τους χρόνους του βασιλέως των Γότθων Ιουγγουρίχου και του αυτοκράτορα Γρατιανού (375 - 383 μ.Χ.). Ενώ ευρίσκονταν όλοι στην Εκκλησία και έψαλλαν, συνελήφθησαν από τον βασιλέα των Γότθων και ρίχθηκαν ζωντανοί στην πυρά. Τότε συνέβη και το εξής: Κάποιος άνθρωπος Χριστιανός, που έφερνε την προσφορά του στην Εκκλησία, συνελήφθη και αυτός και ρίχθηκε στην φωτιά, αφού πρώτα ομολόγησε τον Χριστό, προσφέροντας έτσι τον ίδιο του τον εαυτό στον Χριστό, αντί άλλης προσφοράς. Τα λείψανα των Μαρτύρων περισυνέλεξε η συμβία άλλου άρχοντα του έθνους των Γότθων, που ήταν Χριστιανή, μαζί με πρεσβυτέρους και λαϊκούς. Και αφού εγκατέλειψε την εξουσία στον υιό της, περιδιαβαίνοντας από τόπο σε τόπο, ήλθε μέχρι την γη των Ρωμαίων μαζί με την θυγατέρα της. στην συνέχεια αναχώρησε για την χώρα της, αφού κληροδότησε στην θυγατέρα της τα ιερά λείψανα. Αυτή, φεύγοντας για την Κύζικο, έδωσε ένα μέρος από τα λείψανα αυτά στην πόλη και ύστερα από λίγο τελειώθηκε ο βίος της.

Οι Άγιοι αυτοί είναι: οι δύο Πρεσβύτεροι, Βαθούσης (ή Ααθούσης) και Ουίρκας (ή Ούηρικας) με τους δύο γιους του και τις τρεις θυγατέρες του και Αρπύλας ο μοναχός, οι λαϊκοί, Αβήπας, Αγνάς (ή Αγγιάς), Ρύαξ (ή Ρυΐας), Ηγάθραξ, Ησκόος (ή Ησκόης), Σύλλας, Σίγητζας (ή Σίδητζας), Σουηρίλλας, Σεΐμβλας, Θέρμας (ή Θέρθας). Φίλγας και από τις γυναίκες οι Άννα, Αλλάς, Βάρις (ή Βάρκα), Μωικώ, Μαμύκα, Ουιρκώ (ή Ουηκώ) και Ανιμάις.

Το μαρτύριό τους συνέβη μεταξύ των ετών 375 - 383 μ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...