Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Απριλίου 15, 2015

«ΕΘΙΜΑ» Ή ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ;


Αποτέλεσμα εικόνας για ανασταση εκκλησια



ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!
                   ΑΛΗΘΩΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ!!!
 Γράφει ο Μιχάλης Τζανάκης

Μήπως πρέπει να προσδιορίσουμε ποια είναι τελικά «έθιμα» και ποιες εντυπωσιοθηρίες;
 Πριν μερικούς μήνες παρακολουθήσαμε τον «αγιασμό» των υδάτων σε κωμόπολη της Κρήτης, όπου ο ιερέας «μπουγέλωνε» μανιωδώς τους πιστούς με κλαδιά ενός μέτρου, οι οποίοι υπέμεναν την υδάτινη ψυχρολουσία στ’ όνομα της «παράδοσης»!
 Το θέαμα τις τελευταίες ημέρες από τις Μεγαλοβδομαδιάτικες λειτουργίες ανά την Ελλάδα, προκαλεί θυμηδία!!! 
Παρακολουθήσαμε ενεοί από τους τηλεοπτικούς δέκτες ιερέα να σπριντάρει στο διάδρομο του ναού, για να δώσει- προφανώς ταχύτατα- το «Άγιο φως», άλλους να σπάνε πήλινα βάζα μέσα στους ναούς, νεωκόρους να τραμπαλίζουν ευμεγέθεις πολυελαίους για να μεταφέρουν το «Αναστάσιμο» μήνυμα και άλλους να χτυπούν θορυβωδώς τα στασίδια για την «εμπέδωση» του θείου δράματος!!!
 Αυτά διαδραματίζονταν εντός των ναών, ενώ εκτός η κατάσταση θύμιζε κάτι σε «Κομπανί» αλλά στο πιο ευτράπελον!!! 
Η ανταλλαγή βεγγαλικών δημιουργούσε τη συνήθη Αναστάσιμη άμιλλα των «πιστών», ρουκετοπόλεμοι και πάσης φύσεως μπουμπουνητών, ενίσχυαν το συναίσθημα κατάνυξης των χιλιάδων πιστών που συνέρεαν στους ναούς για να προσευχηθούν για το δράμα του Θεανθρώπου!!!  
Οι «Ιούδες» κάηκαν, κατά το έθιμο με εξαιρετικά πρωτότυπους τρόπους και σε διαφορετικούς «τόπους», όπως σε λόφους, λιμάνια, λιμνοθάλασσες, σπηλιές, φαράγγια κλπ. Η πρωτοτυπία βέβαια δε σταμάτησε εκεί, αφού ο Ιούδας εκσυγχρονίστηκε και πήρε τη μορφή των πρώην συγκυβερνώντων, Σαμαρά και Βενιζέλου!!! 
Αν και δεν τρέφω τα καλύτερα αισθήματα και συναισθήματα για το δίδυμο της συμφοράς για τη χώρα δε νομίζω ότι ενδείκνυται να μετατρέπονται οι ιεροί ναοί μεγαλοβδομαδιάτικα σε «καρναβάλια» με τελετουργικά ανάλογα της καύσης του «βασιλιά» Καρνάβαλου-Ιούδα!!! 
 Ακόμα και η εικόνα απ’ το ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα με τρόμαξε, βλέποντας αλαλάζοντες πιστούς να τσαλαπατιούνται για να λάβουν άμεσα το Άγιο φως απ’ την «πηγή» του, δημιουργώντας στο ναό εικόνα της Γουόλ Στρίτ σε στιγμές μαζικών πωλήσεων!!! Καμία κατάνυξη, καμία θρησκευτικότητα, ακόμα και μέσα στο ναό της Αναστάσεως!!!  
 Τελικά, δε μας έφταναν τα τηλεοπτικά υπερ-θεάματα, έχουμε και τα «εκκλησιαστικά» ενδεδυμένα το μανδύα της «παραδόσεως»!!!   
Ο Χριστός μάλλον γεννήθηκε και αναστήθηκε φέτος στη Γαύδο, παρά σε-κάποιους- ιερούς ναούς που επιδόθηκαν σε εντυπωσιακά «δρώμενα» που ουδεμία σχέση έχουν με τη σεμνότητα, την ταπεινότητα και την προσήνεια του Χριστού!!!Αποτέλεσμα εικόνας για ανασταση εκκλησια
 πηγή

Το είδαμε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...