Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τρίτη, Απριλίου 14, 2015

O Μάρτυς Σέργιος Τροφίμωβ (14/27 Απριλίου †1918)

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !!!

ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!
Ο Σέργιος Τροφίμωβ ήταν γόνος πολυμελούς και ευσεβούς οικογένειας. Γεννήθηκε στο Νίζνι-Νοβγκορόντ. Οι γονείς του ήταν πολύ φτωχοί και συχνά απολάμβαναν βοήθειας από το κοντινό μοναστήρι της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού που βρισκόταν κοντά στο σπίτι τους.
Στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου το 1918 ο Σέργιος επέστρεψε στο σπίτι του από το μέτωπο. Με την πρώτη ευκαιρία πήγε στο μοναστήρι για να ευχαριστήσει τον Κύριο. Ήταν το Σάββατο του Λαζάρου στις 14/27 Απριλίου και οι μοναχές καθάριζαν την εκκλησία, προετοιμάζοντάς την για την Κυριακή των Βαΐων. Τότε στο μοναστήρι εισέβαλε μια ένοπλη ομάδα Λιθουανών για να το κλέψει και να το συλήσει. Η Ηγουμένη Μαρία προέβαλε αντίσταση ενώ οι υπόλοιποι κλειδώθηκαν στο καμπαναριό. Οι Λιθουανοί απαίτησαν τα κλειδιά του καμπαναριού αλλά οι μοναχές κτύπησαν συναγερμό. Τότε οι ένοπλοι εισβολείς άνοιξαν πυρ και τραυμάτισαν σοβαρά ένα ηλικιωμένο άνθρωπο καθώς έβγαινε από την εκκλησία για να εμποδίσει του άθεους εγκληματίες.
Ο Σέργιος βγήκε τότε έξω για να τους αντιμετωπίσει λέγοντάς τους: ’Γιατί πυροβολείτε εναντίον τους; Είναι όλοι αθώοι άνθρωποι μέσα’. Τότε ένας από αυτούς τον πυροβόλησε και τον σκότωσε πριν οι Λιθουανοί εγκαταλείψουν το μοναστήρι.
Οι υπόλοιποι τέλειωσαν την λειτουργία και πολλοί προσκυνητές παρέμειναν στο μοναστήρι όλο το βράδυ για να εμποδίσουν τυχόν επανάληψη της λεηλασίας. Ο δολοφονηθείς Σέργιος και ο ηλικιωμένος κύριος κηδεύτηκαν και ενταφιάστηκαν μπροστά από το Καθολικό της μονής στα δεξιά.
*Πληροφορίες για το συμβάν έδωσε η μοναχή Άννα από το μοναστήρι της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Φωτογραφία: Ο σταυρός πάνω από το θόλο του Καθεδρικού της Αγίας Τριάδος στο μοναστήρι του Αγίου Μακαρίου του Κίτρινου Νερού, αρχές του 20 αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...