Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Παρασκευή, Μαΐου 22, 2015

πατέρες και πατριοί και λύκοι…



Τρεις Ιεράρχες3Πατέρες ονομάστηκαν εκείνοι, που αγάπησαν το λαό και αγωνίστηκαν για την ενότητα της Εκκλησίας, Σύμφωνα με το πνεύμα της αγάπης και της ελευθερίας των Αποστόλων και του Χριστού
Στη συνέχεια οι πατριοί έκαμαν την Εκκλησία σκορποχώρι. Γιατί σε διαμετρική αντίθεση με το Ευαγγέλιο ο καθένας θέλησε να δημιουργήσει το δικό του τσιφλίκι, στο οποίο και να επιβάλει την απόλυτη εξουσία του. Καταλύοντας την ευαγγελική ελευθερία καιποδοπατώντας τα δικαιώματα του κλήρου και του λαού.
Αυτή την πραγματικότητα την προβλέπει ο Απόστολος Παύλος, ο οποίος στην περικοπή, που διαβάζεται στην, πριν απ’ την Πεντηκοστή, Κυριακή των Πατέρων, προειδοποιεί χαρακτηριστικά:
«Εγώ, λέει στους πρεσβυτέρους ξέρω πως ύστερα από μένα θα πέσουν στο λαό λύκοι αχόρταγοι και καταπιεστικοί, που δεν θα λυπούνται καθόλου τον κλήρο και το λαό. Και θα βρεθούν ανάμεσά σας άνθρωποι που με τη διεστραμμένη διδασκαλία τους θα κομματιάσουν το λαό, για να δημιουργήσουν ο καθένας το δικό του τσιφλίκι…
Και καλεί τους πρεσβυτέρους-όπως λέγονταν επίσκοποι και πρεσβύτεροι μαζί την εποχή εκείνη-να αγρυπνούν και να προσέχουν. Προβάλλοντας για μίμηση το δικό του παράδειγμα. Που για μια τριετία δεν έπαυε μέρα-νύχτα να τους καθοδηγεί. Δείχνοντας για τον καθένα κληρικό και χριστιανό ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Σχετικό με την Κυριακή των Πατέρων είναι και το παρακάτω κήρυγμα, που θα το βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
Ευχαριστώ όσους θα υποβληθούν στον κόπο να το ακούσουν. Που σημαίνει ν’ ακούσουν τις σχετικές με τη συμπεριφορά των χριστιανών και ιδιαίτερα των κληρικών απόψεις του Αποστόλου Παύλου…
παπα-Ηλίας
https://papailiasyfantis.wordpress.com
e mail: papailias6391@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...