Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Ιουλίου 20, 2015

Η Λειτουργία των Κατηχουμένων


Theia Leitoyrgia1

ο πρώτο μέρος της Θείας Λειτουργίας ονομάζεται και Λειτουργία των Κατηχουμένων. Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια, όταν οι Χριστιανοί βαπτίζονταν σε μεγάλη ηλικία, υπήρχαν οι κατηχούμενοι, δηλαδή όσοι δεν είχαν ακόμη βαπτιστεί αλλά παρακολουθούσαν μαθήματα κατήχησης, γνωριμίας δηλαδή με τη χριστιανική πίστη. Αυτό το κομμάτι της Θείας Λειτουργίας μπορούσαν να το παρακολουθούν και οι κατηχούμενοι. Θα δούμε ότι σε κάποιο σημείο της Λειτουργίας ο ιερέας καλεί τους κατηχουμένους να φύγουν από τον ναό, επειδή δεν μπορούν ακόμη να συμμετάσχουν στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, που τελείται στο δεύτερο μέρος της Θείας Λειτουργίας. Σήμερα δεν υπάρχουν πολλοί κατηχούμενοι, επειδή οι χριστιανοί βαπτίζονται σε μικρή ηλικία. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι που, ενώ ανήκουν σε άλλη θρησκεία ή άλλο δόγμα, επιλέγουν σε μεγάλη ηλικία την ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Αυτοί, μέχρι να βαπτιστούν, πρέπει να περάσουν από το στάδιο της κατήχησης. Υπάρχουν λοιπόν και σήμερα κάποιοι λίγοι κατηχούμενοι.
Το πρώτο μέρος της λειτουργίας περιλαμβάνει:
α) Την έναρξη και τα ειρηνικά
β) Τα αντίφωνα και τις μικρές συναπτές
γ) Τη Μικρή Είσοδο
δ) Τον τρισάγιο ύμνο
ε) Τα αναγνώσματα και το κήρυγμα


το βίντεο της ομιλίας απο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...