Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Αυγούστου 27, 2016

Το κήρυγμα της Κυριακής: Κυριακή Ι΄ Ματθαίου

Του Αρχιμανδρίτου Παϊσίου Λαρεντζάκη
Ιεροκήρυκος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης



Το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, μάς παρουσιάζει για μια ακόμα φορά τον Κύριο να θαυματουργεί. Να κατακρίνει την αδυναμία της απιστίας, που αποτελεί φαινόμενο του ψυχικού θανάτου. Και να προλέγει προφητικά τον σταυρικό Του θάνατο.
Η εκδίωξη του Αρνίου, που συνθέτει τον πνευματικό πόλεμο και που αποκορύφωμα αυτού του πολέμου είναι το γεγονός του φρικτού Γολγοθά, στην ιστορία του κόσμου είναι μια πράξη πολυσήμαντη. Ο Ιησούς «κεῖται εἰς πρῶσιν καί ἀνάστασιν πολλῶν καί εἰς σημεῖον ἀντιλεγόμενον». Σε καμία εποχή δεν έλειψαν  οι άπιστοι και όσοι ανασταυρώνουν τον Χριστό. Το ζήτημα αυτό είναι μεγάλο και παραμένει πάντοτε επίκαιρο και χρήσιμο για τον καθένα μας.
Ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός ήλθε στον κόσμο για «νά ζητήση καί σώση τό ἀπολωλός». Η παρουσία του Χριστού στη γη είναι μια άρρητη πράξη αγάπης της Θεότητος προς το ανθρώπινο γένος. Αλλά σε αντάλλαγμα αυτής της θείας προσφοράς ο άνθρωπος προσφέρει την οργή και το μίσος του. Η θεία αγάπη διώκεται. Και ο Θεάνθρωπος Χριστός που είναι η ενσάρκωση αυτής της ουράνιας δωρεάς, υψώνεται στο ξύλο του Σταυρού. Είναι γνωστά σε όλους μας τα γεγονότα αυτά του Πάθους του Κυρίου. Πριν από την ίδρυση της Εκκλησίας οι Ιουδαίοι σταύρωσαν τον Χριστό. Μετά την ίδρυση της Εκκλησίας, που διατηρεί τον Αναστάντα Αμνό του Θεού, ανασταυρώνουν τον Κύριο οι αποστάτες. Οι διάφοροι ποικιλόμορφοι αρνητές και παραχαράκτες της Αλήθειας. «Οἱ παραπεσόντες», όπως λέει ο Απόστολος Παύλος. Εκείνου που, αφού δέχθηκαν την δωρεά του Θεού, εξέπεσαν στην πλάνη και την αίρεση, με αποτέλεσμα να χάσουν την εξόχως τιμητική θέση του μέλους της Εκκλησίας. Όλοι αυτοί είναι οι πολέμιοι του Χριστού. Ως «ἀνασταυροῦντας ἑαυτοῖς τόν Υἱόν τοῦ Θεοῦ καί παραδειγματίζοντας», τους χαρακτηρίζει ο Απόστολος Παύλος. Δηλαδή ξανασταυρώνουν με την απιστία τους και την οικτρά πλάνη τους στον εαυτό τους τον Χριστό και γίνονται όχι μόνο διαπομπευτές του Κυρίου, αλλά και δεινοί ανασταυρωτές αφού προσπαθούν να παραπλανήσουν τους άλλους και να εξευτελίσουν μαζί με την αίρεσή τους τον Χριστό και την πίστη στην Εκκλησία Του.
Τέτοιοι τρομεροί ανασταυρωτές είναι και οι αιρετικοί, όλων των αιώνων, και της εποχή μας. Διότι αιρετικοί υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν.
Σκοπός του αιρετικού είναι να ματαιώσει τη σωτηρία του ανθρώπου, που προσφέρει στην Εκκλησία του ο Χριστός. Τα όπλα που χρησιμοποιούν όλοι αυτοί οι ψυχοκτόνοι, που υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο το ψέμα και τον θάνατο, είναι η πλάνη και η κατάκριση της Ορθόδοξης πίστης. Για το λόγο αυτό τυπώνουν περιοδικά και βιβλία. Επισκέπτονται τους αγαθούς και ανυποψίαστους πιστούς, προσφέροντάς τους χρήματα, ανέσεις, θέσεις και αξιώματα. Μεταδίδουν τις αιρετικές δοξασίες τους από το διαδίκτυο, χωρίς έλεγχο και φραγμό. Βρίζουν τον Χριστό και την Εκκλησία του. Περιφρονούν τα άγια Μυστήρια και τα διαπομπεύουν. Διαθέτουν άρτια οργάνωση για να μεταφέρουν την πλάνη τους στους πιστούς και να κλονίσουν με τον τρόπο αυτό τα θεμέλια της αγνής και αληθινής πίστης. Και όλα αυτά τα επιχειρούν με τόση σατανική τέχνη οι αιρετικοί, ώστε να καλύπτονται. Να εξαπατούν τους αφελείς και αδύνατους στην πίστη. Να προκαλούν με τις υλικές υποσχέσεις τους. Να ανοίγουν στον πιστό τον δρόμο της πλάνης που είναι κατήφορος, γκρεμός και άβυσσος. Γιατί οι αιρετικοί είναι τυφλοί πνευματικά. Με την  αίρεσή τους έχουν αποκοπεί από την Εκκλησία. Κι αν κάποτε δέχθηκαν το άγιο Βάπτισμα και ενδύθηκαν τον Χριστό, με τη συμμετοχή τους στην αίρεση έχασαν τα πάντα. Και τον Χριστό και τις δωρεές των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος. Γι’ αυτό οι αιρετικοί, όπως κι αν ονομάζονται, όχι μόνο δεν έχουν το φως που φωτίζει, αγιάζει και σώζει τον άνθρωπο, αλλά βρίσκονται στο σκοτάδι της πλάνης και της διαστροφής της αλήθειας. Είναι πλανώντες και πλανώμενοι.
Το σημείο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Γιατί οι αιρετικοί ισχυρίζονται ότι δήθεν παραδέχονται μόνο την Αγία Γραφή και ότι την πίστη τους την στηρίζουν πάνω σ’ αυτήν. Στην πραγματικότητα όμως οι αιρετικοί πιστεύουν, ότι ικανοποιεί τους κρυφούς σκοπούς τους. Για να «χρυσώσουν» όμως τις αιρετικές τους απόψεις και για να τις παρουσιάσουν με περισσότερο κύρος, λένε πως παραδέχονται την Αγία Γραφή και πως ακολουθούν το ιερό της κείμενο, που ερμηνεύουν όμως σύμφωνα με τις προσωπικές τους διαθέσεις.
Η πίστη όμως στον Χριστό δεν είναι προσωπική υπόθεση. Ο καθένας είναι ελεύθερος να αποδέχεται ή να απορρίπτει το γεγονός της πίστεως στο Θεό. Ο Κύριος δεν βιάζει κανένα. Αλλά με αυτό δεν σημαίνει, πως εκείνος που επιθυμεί να δεχθεί τον Χριστό, έχει και το δικαίωμα να τον δεχθεί όπως αυτός θέλει. Ο Χριστός, που είναι «χθές καί σήμερον ὁ αὐτός καί εἰς τούς αἰῶνας», βρίσκεται μέσα στην Εκκλησία Του. Η Εκκλησία διατηρεί την πίστη των Αγίων Αποστόλων και των Πατέρων και ερμηνεύει την Αγία Γραφή όχι με τις υποκειμενικές αντιλήψεις του κάθε θεολόγου ή κληρικού, αλλά με το αδιάψευστο κριτήριο της Ιεράς Παράδοσης και της κοινής συνείδησης ολόκληρης της Εκκλησίας. Γι’ αυτό οι αιρετικοί είναι κήρυκες του ψεύδους και του εαυτού τους. Είναι πλανώντες και πλανώμενοι, που έρχονται προς τα λογικά πρόβατα της ποίμνης του Χριστού να τα κατασπαράξουν με την πλάνη και να τα οδηγήσουν εκτός της Εκκλησία, στην απώλεια.
«Δεῖ περισσοτέρως ἡμᾶς προσέχειν τοῖς ἀκουσθεῖσι μή ποτε παραρρυῶμεν», μάς παραγγέλλει ο Απόστολος Παύλος. Κι αν μέχρι τώρα δεν αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο να προσχωρήσουμε στην ψυχοκτόνο αίρεση, οπωσδήποτε οι διάφοροι αιρετικοί μάς δηλητηριάζουν με τις απόψεις τους και υποβοηθούν πολλές φορές χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, στην απομάκρυνσή μας από την αληθινή πίστη και την Εκκλησία του Χριστού.
Επιβάλλεται λοιπόν να έχουμε προσοχή και σύνεση στο σημείο της πίστεως και των σχέσεών μας με την Ορθοδοξία. Έχουμε τον ατίμητο θησαυρό της ορθής χριστιανικής πίστης. Έχουμε την ελπίδα της εν Χριστώ σωτηρίας μέσα στην Εκκλησία. Αρκεί «νά γίνουμε πιστοί μέχρι την ώρα του θανάτου». Ο Κύριος μάς έχει προειδοποιήσει: «Βλέπετε μή τις ὑμᾶς πλανήσῃ». Και οι πλανώμενοι και πλανώντες είναι πολλοί, δυστυχώς, στην εποχή μας. Είναι αυτοί που ανασταυρώνουν τον Χριστό. Που αγωνίζονται να μεταβάλουν και όλους εμάς σε ανασταυρωτές του Κυρίου μας.
Θα μείνουμε αδιάφοροι στις προκλητικές αυτές επιθέσεις; Θα τους αφήσουμε να γίνουν «λύκοι βαρεῖς» της ψυχής και της σωτηρίας; 
Ο καθένας μας ας αναλογισθεί τις ευθύνες του και ας δώσει την απάντηση, όχι τόσο στον εαυτό του, αλλά στον ίδιο τον Θεό. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...