Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 11, 2017

Στου Αγίου Σπυριδώνου την γιορτή !


Είναι κάποια λάθη στη γλώσσα του λαού μας, που ακούγονται τόσο τρυφερά , τόσο αγνά , τόσο όμορφα , τόσο πηγαία , τόσο αναγκαία για τις ψυχές που τα απολαμβάνουν….Είναι η Θεία Χάρις που κάνει τούτα τα λάθη να μην φαίνονται μόνο , μα να είναι αυτά τα σωστά ! Να γίνονται παράδοξα ο κανόνας ! Δεν τα κοκκινίζει . ούτε τα σβήνει κανένα χέρι σπουδαγμένου δασκάλου και διορθωτή . Θαυμαστικό στέκει δίπλα τους ! Και νοσταλγία για όλες τις μνήμες που πέμπουνε κάθε φορά που λαλούνται από στόματα μελίρρυτα… Ο Πάτερ ! ακούς να λέγεται στ’ Αγιορείτικα αγιομέρια. Το ορθό είναι ο Πατήρ …έτσι δεν είναι ; Μα αυτό το Πάτερ έχει κατοχυρωθεί στο λεξικό της ζωής μας , από γραφίδες που μοσχομυρίζουν λιβάνι . Ο Κυρ Φώτης σου ρχεται στο μυαλό και ο Κυρ Αλεξανδρής , ο Σκιαθίτης ψάλτης με τα χαριτωμένα του σχόλια για τις καταβασίες των Χριστουγέννων, παραμονή Γεννήσεως στην βάρκα για τον κάστρο και του Χριστού την Εκκλησιά , τότε που νόμιζε ο ευλογημένος πως ο ανυψώσας το κέρας ημών ήταν κάποιος μικρανεψιός …Μα και όσα διαβάζεις και ακούς για Βαγγέλια και Ξαπτέρυγα , σου θυμίζουν τα απλοϊκά γεροντάκια των Σαρακοστών του Κόντογλου και τις αγράμματες μανάδες τις παλιές με τα παιδιά τους , βουρκωμένες κάτω απ το πετραχήλι και τη σκιά του Ευαγγελίου της Κυριακής και της Γιορτάδας , κι ας μην καταλάβαιναν γρι απ του Χριστού μας τα θάματα και τα λόγια στα αρχαία τα λόγια . Αχ πόσο όμορφα φέρνει δίπλα του ο λαός μας τους λατρεμένους του Αγίους ! Πως λαχταρά η ψυχή τις παράδοξες κείνες επικλήσεις τους, σαν σιμώνει η μεγάλη ημέρα της οσίας τους μνήμης . Του Αγιαντρέου ή του Αγιαντριός ,του Αη Μηνός ,του Αη Βασιλειού, του Αη Γιαννιού, της Παπαντής , των Ταξιαρχώνε , του Αη Γιωργιού και πόσες ακόμα βλογημένες γλωσσοπλασίες …
 
Στην σημερινή την εκπομπή
του Αγίου Σπυριδώνου ζητούμε την ευκή !
Την ώρα που κοιμόμαστε
κερί που καίει ευχόμαστε …
 
Ο Άγιος να τρέχει , όσους τον καλούν να σώνει
και μύρια ακόμα ζεύγη με πατούμενα ,
όλον τον κόσμο να γυρνά και όλο αυτά να λιώνει …

Νώντας Σκοπετέας 

Απόσπασμα από την εκπομπή με τίτλο :
Στου Αγίου Σπυριδώνου την γιορτή

από το ΘΕΜΑΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

Μνήμη των αναιρεθέντων υπό του Ηρώδου αγίων νηπίων: Ο Ιερός Χρυσόστομος για την σφαγή των νηπίων

    Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ  [:Ματθ.2,13-23]     « Τότε Ἡρῴδης ἰδὼν ὅτι ἐνεπαίχθη ὑπὸ τῶν μάγων, ἐθυμώθη λίαν, καὶ ἀποσ...