Τρίτη, Μαΐου 24, 2011

Ιστορική στιγμή για την Ορθοδοξία η τιμητική διάκριση στον Αυστρίας

 

undefinedΙστορική στιγμή για την Ορθοδοξία στην Αυστρία και ένα νέο σταθμό στις σχέσεις της με το επίσημο αυστριακό κράτος, αποτελεί η σημερινή απονομή στον Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη Αυστρίας-Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ, από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, της ανώτατης τιμητικής διάκρισης, του Ανώτερου Χρυσού Ταξιάρχη μετά Αστέρος του Τάγματος Αξίας της Αυστριακής Δημοκρατίας.

Η επίδοση των διασήμων του παρασήμου έγινε στο προεδρικό μέγαρο στα ιστορικά ανάκτορα Χόφμπουργκ στη Βιέννη, προσωπικά από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του τιμώμενου ιεράρχη στην επιβλητική εκδήλωση, παρουσία δεκάδων προσωπικοτήτων της δημόσιας ζωής της Αυστρίας.

Παρόντες στην τελετή απονομής ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ο Ούγγρος υφυπουργός Θρησκευμάτων και Πολιτισμού Τίμπορ Φαέντορ, ο Έλληνας πρέσβης Παναγιώτης Ζωγράφος, οι επικεφαλείς ή εκπρόσωποι των άλλων Εκκλησιών στην Αυστρία, ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής και δημοτικός σύμβουλος Βιέννης Χάνες Χάρβανεκ.

Προσφωνώντας τον τιμώμενο ιεράρχη και αναφέροντας σταθμούς της ζωής και του έργου του, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ τόνισε πως ο Μητροπολίτης Μιχαήλ αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Ορθόδοξης Εκκλησίας που χαίρει μεγάλου σεβασμού και αναγνώρισης όχι μόνον στην Αυστρία αλλά και παντού στο εξωτερικό, προσωπικότητας της οποίας ο ίδιος γνωρίζει και τιμά το έργο και την προσφορά, ιδιαίτερα στον Οικουμενικό Διάλογο.

Με συγκίνηση ο Αυστριακός πρόεδρος, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μάργκιτ, αναφέρθηκε στη δοκιμασία που αντιμετωπίζει με "σθένος και πίστη" τους τελευταίους μήνες με την περιπέτεια της υγείας του ο Μητροπολίτης Μιχαήλ, εκφράζοντας θερμές ευχές για πλήρη και ταχεία ανάρρωσή του.

Για την προσωπικότητα, την πορεία, το έργο του Μητροπολίτη Μιχαήλ και το αιτιολογικό απονομής της ανώτατης τιμητικής διάκρισης, μίλησε ο γνωστός Αυστριακός συγγραφέας, εκδότης και δημοσιογράφος Χάιντς Νούσμπαουμερ.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην προσφορά του τιμωμένου "πρότυπου αρχιερατικής προσωπικότητας" στην Ορθοδοξία, ως ιερωμένου επί 40 χρόνια, ως Επισκόπου επί 25 χρόνια και ως Μητροπολίτη και Εξάρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου επί 20 χρόνια, για τη συμβολή του στην ανάδειξη της Ορθοδοξίας σε Εκκλησία μισού εκατομμυρίου πιστών στην Αυστρία, αλλά και στο σημαντικό ρόλο του στην αναβίωση της Ορθοδοξίας στην Ουγγαρία.

Ο ίδιος τόνισε ακόμη πως στο σκεπτικό απονομής του παρασήμου, επισημαίνεται ότι με την ανώτατη αυτή τιμητική διάκριση τιμάται η μακρά υπηρεσία του Μητροπολίτη Αυστρίας ως Εξάρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ως προέδρου της Επισκοπικής Διάσκεψης στην Αυστρία και ιδιαίτερα η συμβολή και συνδρομή του στην ενσωμάτωση των Ορθοδόξων στην αυστριακή κοινωνία.

Ευχαριστώντας για την ανωτάτη αυτή διάκριση που απονεμήθηκε ποτέ σε ορθόδοξο ιεράρχη από την Αυστριακή Δημοκρατία, ο Μητροπολίτης Μιχαήλ επισήμανε πως αυτή δικαιώνει και αναγνωρίζει το έργο του υπεύθυνου του ορθόδοξου έργου στην Αυστρία, αποτελώντας ταυτόχρονα τιμή για όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία που είναι αναγνωρισμένη με νόμο και επίκειται νομική αναγνώριση της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνόδου.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Έλληνας ιεράρχης και απευθύνοντας τις ευχαριστίες του προς τον πρόεδρο Φίσερ, τόνισε πως η απονομή της διάκρισης του έδωσε προσωπική χαρά και τιμή, ειδικότερα στο δύσκολο αυτό χρόνο της ασθένειάς του, όπου τέτοια γεγονότα αποτελούν μια νέα ώθηση για την άντληση δυνάμεων.

Ο ίδιος, όπως σημείωσε, αισθάνεται την Ελλάδα χώρα προέλευσης του και χώρα των πατέρων του, αλλά εφόσον ζει εδώ σχεδόν 50 χρόνια η Αυστρία είναι μια δεύτερη πατρίδα, από πλευράς χώρου γεωγραφικού και πολιτιστικού, πιστεύοντας, όπως σημείωσε, ότι το θέμα ενσωμάτωσης των ξένων δεν διευθετείται με νόμους και προδιαγραφές από πολιτικούς, κόμματα και κυβερνήσεις αλλά είναι θέμα που πρέπει κανείς να ζει και να βιώνει.

Ο Μητροπολίτης Μιχαήλ ευχήθηκε στην Αυστριακή Δημοκρατία πρόοδο και συνέχιση της μακραίωνης παράδοσής της στην ενσωμάτωση μειονοτήτων εθνικών και εκκλησιαστικών και διατήρησή της ως πρότυπου προς μίμηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ευχήθηκε ακόμη να ξεπεραστούν τα εμπόδια που τη φέρουν αντιμέτωπη αυτή τη στιγμή λόγω οικονομικής κατάστασης και κρίσης στην Ελλάδα, ώστε και με αυτόν τον τρόπο να μπορέσει η χώρα μας να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να ευημερήσει όπως της ταιριάζει.

Η σημερινή απονομή της ανώτατης τιμητικής διάκρισης, βρίσκει τον Μητροπολίτη Μιχαήλ ως Έξαρχο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, να προεδρεύει της Ορθόδοξης Επισκοπικής Διάσκεψης ως ο πρώτος τη τάξει των ορθοδόξων αρχιερέων οι οποίοι ποιμαίνουν ορθόδοξες κοινότητες και εκπροσωπούν ορθόδοξες αυτοκέφαλες εκκλησίες στην Αυστρία.

Συγχρόνως είναι ιστορικό το γεγονός ότι ο αριθμός των ορθοδόξων στην Αυστρία έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, ούτως ώστε σήμερα να φτάνει τις 500.000 και να είναι η δεύτερη αριθμητικά Εκκλησία μετά τη Ρωμαιοκαθολική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά