Τετάρτη, Μαΐου 11, 2011

Έχουμε Άγγελο;


Τον Δεκέμβριο του 2006 βρέθηκε στην Ελλάδα ο διάσημος γερμανός σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς. Σε μία αδιαφορούσα συνέντευξή του (ΒΗΜΑ, 24/12/06), γίνεται λόγος και για την ταινία του «Τόσο μακρυά. τόσο κοντά».
Η πρώτη σκηνή της ταινίας ξεκινά με λόγια από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο:
«Λυχνάρι για το σώμα είναι το μάτι. Αν λοιπόν το μάτι σου είναι καθαρό, όλο το σώμα σου θα είναι γεμάτο φως. Αν όμως το μάτι σου είναι χαλασμένο, τότε όλο το σώμα σου θα είναι βυθισμένο στο σκοτάδι». (Ματθ. 6, 22-23).
Ο Βέντερς γεμίζει την μουσική της ταινίας με διάφορες αγγελικές φωνές, που ψάλλουν στον Θεό. Πρόκειται για μορφές αγγέλων, τις οποίες ο σκηνοθέτης δεν τις παρουσιάζει σαν συμβολικές φιγούρες, αλλά σαν πραγματικούς αγγελιοφόρους του Θεού.
-Αν έκανα οτιδήποτε άλλο με αυτούς τους χαρακτήρες, θα πρόδιδα όλη μου την ύπαρξη, ομολογεί ο σκηνοθέτης και συνεχίζει:
-Δεν δέχομαι ότι οι άγγελοι είναι συμβολικές μορφές. Πιστεύω ότι υπάρχουν πραγματικά. Οπότε, έτσι έπρεπε να τους παρουσιάσω. Μιλούν μόνο για τον Θεό, και ως άγγελοι δεν είναι παρά μεσάζοντες. Το μήνυμά τους απέκτησε, λοιπόν, μεγαλύτερη σημασία από τους ήρωες της ταινίας.
Ένας τόσο κοσμικός άνθρωπος καταλήγει σε τόσο πνευματικές διαπιστώσεις. Και διακηρύσσει την πίστη του στην ύπαρξη και δράση των αγγέλων. Πόσο πιο φυσικό είναι, για μας, το σχετικό αίτημά μας στην θεία Λειτουργία:
-Άγγελον ειρήνης, πιστόν οδηγόν, φύλακα των ψυχών και των σωμάτων ημών, παρά του Κυρίου αιτησώμεθα.
Ζητάμε, λοιπόν, φύλακα – άγγελο. Και ο Θεός οπωσδήποτε μας τον στέλνει! Όμως με κάποιες προϋποθέσεις, όπως μας λέει ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος:
-Όταν ο άνθρωπος ξεχνάει το πνευματικό καθήκον του ή δεν ενδιαφέρεται πια για το καθήκον (δηλ. έχει πάθει ηθική αναλγησία) τότε οδηγείται στην υπερηφάνεια. Τότε απομακρύνεται ο άγγελος φύλακας «ο πλησίον αυτού ο κινών την μέριμναν της δικαιοσύνης» (εκείνος που του λέει δηλ τί είναι το σωστό να κάνει), και πλησιάζει ο αλλότριος, ο ξένος «άγγελος», δηλ. ο δαίμονας. Και τούτο είναι πολύ φυσικό, αφού οι άγγελοι σιχαίνονται την υπερηφάνεια.
Γι’ αυτό και ονομάζουμε τον άγγελο, φύλακα των ψυχών πρώτα και των σωμάτων υστέρα, τον ονομάζουμε και «πιστόν όδηγόν» γιατί μας προφυλάσσει από τις πλάνες και τα σφάλματα στην ορθή πίστη του Χριστού.
Κάθε πιστός έχει τον δικό του φύλακα-άγγελο, όπως είχαν και οι άγιοι της Παλαιάς Διαθήκης. Αυτός ο άγγελος είναι και υπόδειγμα ζωής για μάς, εφόσον λέμε στο «Πάτερ ημών»: «Γενηθήτω το θέλημά Σου ως εν ουρανώ και επί της γης». Δηλαδή, να γίνει το θέλημά Σου πάνω στη γη (από εμάς), όπως γίνεται στον ουρανό (από τους αγγέλους). Ας φροντίζουμε, με περισσότερο ζήλο να επικαλούμαστε τον φύλακα άγγελο σε βοήθεια, αλλά ταυτόχρονα να αγωνιζόμαστε να καθαρίζουμε τους εαυτούς μας από κάθε μολυσμό σαρκός και πνεύματος. Ώστε να παραμένει με προθυμία κοντά μας ο φύλακας -άγγελος όλες τις ημέρες της ζωής μας.
(Αρχιμ. Νίκων Κουτσίδης, «Μαρτυρίες φωτός», εκδ Ι.Μ.Προφήτου Ηλιού-Πρέβεζα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά