Τετάρτη, Μαΐου 04, 2011

Κριτική στην Τουρκία για την στάση της έναντι των θρησκευτικών μειονοτήτων

Του Δρ. Βασιλείου Μεΐχανετσίδη
Την Ετήσια Έκθεσή της για την κατάσταση των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία έδωσε την προηγούμενη Πέμπτη στη δημοσιότητα η Αμερικανική Επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (US Commission for International Religious Freedom). Στην ενεδελεχή, τεκμηριωμένη και βαρυσήμαντη πολιτικά Έκθεσή της, η Επιτροπή στηλιτεύει τη διαχρονικά αρνητική στάση της Τουρκικής κυβέρνησης έναντι των θρηκευτικών μειονοτήτων και τα προβλήματα που αυτή θέτει στην ανεμπόδιστη απόλαυση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής :
“Η Τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να θέτει σοβαρούς περιορισμούς στην ελευθερία της θρησκείας ή της συνείδησης, με αποτέλεσμα να απειλείται η ζωτικότητα και η επιβίωση των μειονοτικών θρησκευτικών κοινοτήτων στην Τουρκία. Η Τουρκία διαθέτει δημοκρατική κυβέρνηση με ενεργή κοινωνία πολιτών και ΜΜΕ, και το Σύνταγμα της χώρας προστατεύει την ελευθερία της πίστεως και της λατρείας και την κατ’ ιδίαν διάδοση θρησκευτικών ιδεών. Όμως, οι επίσημες και μακροχρόνιες προσπάθειες της Τουρκικής κυβέρνησης να θέσει υπό έλεγχο τη θρησκεία επιβάλλοντας ασφυκτικές ρυθμίσεις και αρνούμενη πλήρες νομικό καθεστώς στους θρησκευτικούς θεσμούς οδηγούν σε σοβαρές παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας. Η κυβέρνηση απέτυχε στη λήψη αποφασιστικής δράσης ώστε να ελέγξει παράνομες πράξεις της διοίκησης έναντι των θρησκευτικών μειονοτήτων και να προχωρήσει στις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να ανατρέψει τις συνθήκες αυτές. Αντ’ αυτού, η Τουρκία συνεχίζει να επεμβαίνει στη διοίκηση και στην εκπαίδευση των θρησκευτικών κοινοτήτων και να δημεύει χώρους λατρείας. Η υποτιθέμενη ανάμιξη κρατικών και στρατιωτικών αξιωματούχων στη συνομωσία της Εργκενεγκόν, η οποία περιλαμβάνει και σχέδια δολοφονίας μειονοτικών θρησκευτικών ηγετών και ανατίναξη τζαμιών, προκαλεί σοβαρή ανησυχία, όπως επίσης και η υποτιθέμενη χρήση προληπτικών συλλήψεων ώστε να ανασταλεί κάθε κριτική εναντίον του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Επίσης ανησυχητική είναι η έξαρση του αντι-σημητισμού στην Τουρκική κοινωνία και τα ΜΜΕ. Επιπροσθέτως, ο στρατιωτικός έλεγχος της Τουρκίας επί της βορείας Κύπρου οδηγεί σε ένα σύνολο από αυθαίρετες ριθμίσεις, που εφαρμόζονται από τις τοπικές Τουρκοκυπριακές αρχές, οι οποίες καταλήγουν σε σοβαρούς περιορισμούς της θρησκευτικής ελευθερίας.”
Και η Επιτροπή στην Έκθεσή της σημειώνει:
“Στην Τουρκία, στην πόλη της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία ήταν το κέντρο της Βυζαντινής Χριστιανωσύνης από τον 4ο έως τον 15ο αιώνα, έχουν απομείνει μονάχα 90.000 Χριστιανοί, λιγότερο του 0.2 τοις εκατό του πληθυσμού. Όπως γίνεται σαφές από την παρούσα Εκθεση, οι εναπομείναντες Χριστιανοί οδηγούνται σε ασφυξία από ένα σύνολο κρατικών ρυθμίσεων, το οποίο αδρανοποιεί την ικανότητα τους να μεταδώσουν τη θρησκεία τους στην επόμενη γενιά δυσχεραίνοντας ακόμη και αυτήν την τέλεση θρησκευτικών καθηκόντων”.
Αναφερομένη στo ζήτημα της Γενοκτονίας των Χριστιανικών Αρμενικών, Ασσυριακών/Αραμαϊκών και Ελληνικών πληθυσμών της Τουρκίας, η οποία συντελέσθηκε κυρίως κατά το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα, η Αμερικανική Επιτροπή εκφράζει αμφιβολίες ως προς την ειλικρίνεια της Τουρκικής πλευράς να προβεί σε διαφανή ιστορική έρευνα επί του ζήτηματος και στηλιτεύει την Τουρκική νομική στάση, η οποία, ως γνωστόν, θεωρεί κάθε επί του θέματος αυτού συζήτηση ή προβολή ως ποινικό αδίκημα προσβολής κατά του Τουρκισμού.
“Η Τουρκία δεν έχει ποτέ προβεί σε διαφανή έρευνα επί των κατηγοριών γενοκτονίας κατά των Αρμενικών, Ασσυριακών και Ελληνικών πληθυσμών της στις αρχές του 20ου αιώνα και θεωρεί ότι ακόμη και η μνεία αυτού του ζητήματος στοιχειοθετεί το ποινικό αδίκημα της προσβολής του Τουρκισμού. Ο Αρμένιος δημοσιογράφος Χράντ Ντίνκ καταδικάσθηκε για μια τέτοια προσβολή και δολοφονήθηκε το 2007. Ωστόσο η δίκη του δολοφόνου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, εγείροντας δικαιολογημένες ανησυχίες ως προς το αν τελίκά η δικαιούνη θα αποδοθεί,” τονίζει η Έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά