Σάββατο, Ιουνίου 11, 2011

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΜΟΝΑΧΙΚΩΝ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ, π.Γ.Στ.

 



             Η χριστιανική ζωή προσφέρει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να βρει με την ελεύθερη άσκηση και με τη χάρη των Αγίων Μυστηρίων τον εαυτό του και τον προορισμό του δηλ. να δίνει εικόνα του Θεού.
            Σ’ αυτή την πορεία της χριστιανικής ζωής οι τρείς βασικές μοναχικές υποσχέσεις, η υπακοή, η ακτημοσύνη και η παρθενία, βοηθούν την άσκηση μας να διατηρεί τον ευαγγελικό της χαρακτήρα και να ξεπερνά τους δαιμονικούς πειρασμούς, οι οποίοι προσπαθούν να διαφθείρουν την ανθρώπινη φύση.
            Η ΥΠΑΚΟΗ δεν σημαίνει άρνηση της προσωπικής ελευθερίας. Απεναντίας είναι η επιβεβαίωση και το κριτήριο της αληθινής ελευθερίας. Ο εγωισμός και η φιλαυτία είναι ουσιαστικά άρνηση της ελευθερίας. Την υπακοή αθέτησε ο Αδάμ και οδηγήθηκε  στον Άδη. Την υπακοή αγάπησε ο Κύριος υπακούοντας μέχρι σταυρού και θανάτου.
            Η ΑΚΤΗΜΟΣΥΝΗ προβάλλεται με την έννοια του αυτοπεριορισμού και της επάρκειας. Απελευθερώνει τον άνθρωπο από την  επιρροή των υλικών αγαθών και είναι ευαγγελική απάντηση, ότι ο άνθρωπος δεν ζει μόνον με ψωμί, αλλά πάνω απ’ όλα με την αλήθεια που τον ελευθερώνει. 
            Η ΠΑΡΘΕΝΙΑ, τέλος, είναι η ζωή « κατ’ εικόνα» του Χριστού , η υπόσχεση που μας ενώνει με τον Χριστό, μας ανακεφαλαιώνει και μας ολοκληρώνει. Δηλ. δεν είναι απλά και μόνο ο ηθικός καθαρμός, αλλά είναι ο συνολικός καθαγιασμός της υπάρξεως, που κορυφώνεται στην παρθενία της καρδιάς, που είναι η αγάπη. 

π.Γ.Στ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά