Σάββατο, Ιουνίου 25, 2011

Ιερά Μονή Καλτεζών

Η ίδρυσις της Μονής
Η πρώτη αναφορά για ύπαρξη μοναστηριού στο χώρο αυτό πάει πίσω στα 1233. Στα 1696 εντοπίσθηκε από ανασκαφή η εικόνα της Ευρέσεως και άρχισε η οικοδόμηση της Μονής η οποία ολοκληρώθηκε 100 χρόνια αργότερα, στα 1795. Στα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς λειτούργησε ως κρυφό σχολείο, όπου τα παιδιά και οι μεγάλοι μάθαιναν να διαβάζουν το Ψαλτήρι και το Οκτάηχο. Μήπως όμως δεν έκαναν μόνον αυτό, μήπως πραγματικά εδώ σχεδίαζαν την εξέγερση για το λυτρωμό του Γένους;
Ηγούμενος της Μονής το 1821 ήταν ένας εμπνευσμένος αγωνιστής ο Καλλίνικος Σουρλόπουλος ο οποίο αφιέρωσε τη ζωή του και το βιος της Μονής στους σκοπούς της Επανάστασης. Το μοναστήρι αποτέλεσε το αποκούμπι των κατατρεγμένων κλεφτών και αρματωλών. Ο Κολοκοτρώνης διηγόταν: «Φτάσαμε στο μοναστήρι των Καλτεζών και μέσα ήταν 200 Τούρκοι…», και ο Νικηταράς είχε πει: «στο μοναστήρι στις Καλτεζές ενδύθηκα ως δούλος δια να υπάγω να ανταμώσω τον Αναγνωσταρά…».
Το πόσο σημαντική ήταν η προσφορά της Μονής στον αγώνα φαίνεται από την καταστροφική μανία του Ιμπραήμ. Στα 1825 έβαλε φωτιά, έκαψε τους ξενώνες και τα κελιά, σκότωσε όσους μοναχούς βρήκε και αφού λεηλάτησε το μοναστήρι αποχώρησε, αφήνοντας πίσω μόνο τους τοίχους του μοναστηριού και στάχτη.
Η Συγκρότηση της “Πελοποννησιακής Γερουσίας”
(Πρώτης Διοικητικής Αρχής του Επαναστατημένου Έθνους)
Το μέγα και θεμελιώδες για την ύπαρξή μας ιστορικό γεγονός, το οποίον έλαβε χώραν στην Ιερά Μονή των Καλτεζών τον Μάιον του 1821 και ολοκληρώθηκε την 26ην του ιδίου μηνός με τη συγκρότηση της Πελοποννησιακής Γερουσίας δεν έχει ανάγκη φιλολογιών εμφάσεων και υπερβολών, διότι η αναντίρρητη ιστορική αλήθεια πηγάζει από σωρείαν εγγράφων, τα οποία βρίσκονται στα αρχεία της Ελληνικής Πολιτείας και κοσμούν την Ιστορίαν του Ελληνικού Έθνους.
Με πιο απλά λόγια: μετά την κήρυξη της επαναστάσεως τον Μάρτιον του 1821, ουδεμία διοικητική αρχή υπήρχεν εν λειτουργία εις τον τόπον μας για την οργάνωση του Ιερού Αγώνος αλλά και για την εκπροσώπηση της Ελλάδος, τουλάχιστον ως διεκδικούσης τα δίκαιά της εις την Ευρώπην και το εξωτερικόν εν γένει και η αρχή του παντός, το θεμέλιον της διοικητικής οργάνωσης έλαβεν χώραν στην Ιερά Μονή των Καλτεζών με τη συγκρότησιν της Γερουσίας της Πελοποννήσου, η οποία εξέδωκεν μνημειώδη και πρωτοποριακά για την εποχή εκείνη νομοθετήματα και εγκυκλίους.
Η «ΠΡΑΞΙΣ» που υπεγράφη την 26ην Μαΐου 1821 στην Ιερά Μονή των Καλτεζών αποτελεί όχι μόνο το πρώτον δημόσιον έγγραφον του Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους, αλλά πλέον των οργανωτικών διατάξεων αποτελεί και την κορωνίδα όλων των μέχρι τότε προσπαθειών για την εγκαθίδρυση του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα. Περιέχει ρίζες και θεμέλια αρίστου πατριωτισμού, δημοκρατικών αντιλήψεων, ισότητος, μεσότητος σωφροσύνης και μετριοπαθείας. Από το περιεχόμενό του: «Η γενική ευταξία των υποθέσεων της πατρίδας μας… και η αισία έκβασις του προκειμένου Ιερού Αγώνος περί της σεβαστής ελευθερίας του Γένους μας… συναθροίστημεν κατά την σεβαστήν Μονήν των Καλτεζών εκλέξαντες… να συσκέπτονται διοικώσι τα του Ιερού Αγώνος καθ’ όποιον τρόπον η Θεία Πρόνοια τους φωτίσει και γνωρίσωσιν ωφέλιμον… και τούτο το υπούργημα των και η ημετέρα εκλογή θέλει διατρέξει και έχει κύρος μέχρι της αλώσεως της Τριπολιτσάς και δευτέρας κοινής σκέψεως». Αυτό είναι το πρώτον σπέρμα δημοκρατικής αντίληψης για την διακυβέρνηση της αναγεννώμενης Ελλάδος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά