Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2011

Από μία κλωστή η κυβέρνηση


Από μία κλωστή κρέμεται πλέον η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ ενόψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και κατά συνέπεια η ίδια η επιβίωση της κυβέρνησης, μετά τη γνωστοποίηση δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι θα καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, του Γ. Λιάνη που αποχώρησε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και του Αλ. Αθανασιάδη.

Το γεγονός ανάγκασε τον πρωθυπουργό να ζητήσει εκτάκτως συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (σήμερα στη 1 το μεσημέρι) με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθούν σενάρια πρόωρων εκλογών. Η εξήγηση που έδινε το μέγαρο Μαξίμου για το λόγο της ξαφνικής επίσκεψης στον Πρόεδρο σήκωνε πολλές ερμηνείες.

«Θα ενημερώσει τον Πρόεδρο για την κρισιμότητα των στιγμών και θα του εκθέσει τα πολιτικά και οικονομικά δεδομένα της χώρας, γιατί υπάρχουν πολλές εξελίξεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε παραπάνω..»,  έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Ο ίδιος με στενούς του συνεργάτες ήταν σε συνεχή σύσκεψη μέχρι αργά το βράδυ, εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα κι αυτό των εκλογών. Όμως, όπως δημοσιεύει η Ελευθεροτυπία, μετά το τέλος της σύσκεψης σι συνεργάτες του επέμεναν: «Δεν θα προτείνει εκλογές. Εκτός κι αν έχει κάτι άλλο στο μυαλό του και δεν μας το έχει πει..»

Εκτός από το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών χθες έπαιζαν κι άλλα σενάρια:

- Να ενημερώσει τον Πρόεδρο ότι θα ζητήσει να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο με πλειοψηφία 180 βουλευτών, που όμως με δεδομένη την άρνηση του Α. Σαμαρά οδηγεί και αυτή η περίπτωση σε εκλογές.
- Να του ζητήσει νέο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ή κι ακόμα να τον ενημερώσει ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ανάγκης.
- Να του ζητήσει παρέμβαση στήριξης της εθνικής προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση . Γ. Παπανδρέου και Κ. Παπούλιας

Στο μεταξύ η κίνηση του Γ. Λιάνη ήταν κεραυνός για την κυβέρνηση κυρίως γιατί ανεξαρτητοποιήθηκε και δεν παραιτήθηκε. Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους μήπως πίσω από αυτή την κίνηση βρίσκεται κάποιο άλλο σχέδιο και εκδηλωθούν νέες ανεξαρτητοποιήσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες και πριν από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

Έμειναν ήδη 154


Η δήλωση του Αλ. Αθανασιάδη ήταν αναμενόμενη, καθώς ο βουλευτής είχε προϊδεάσει από καιρό ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο αν η κυβέρνηση επιμείνει στην πώληση της ΔΕΗ με την οποία διαφωνεί. Αυτό επανέλαβε και χθες δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος για τις συνέπειες της αρνητικής ψήφου που θα δώσει.

Γεγονός είναι ότι αυτή τη στιγμή- σήμερα αρχίζει η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής- η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ μετράει ήδη δύο νέες απώλειες και βρίσκεται θεωρητικά στις 154 ψήφους. Η πλειοψηφία πλέον είναι εύθραυστη κι αν υπάρξουν μία ή δύο ακόμα απώλειες, τότε ακόμα κι αν ψηφιστεί οριακά το Μεσοπρόθεσμο, το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών θα έρθει ακόμα πιο κοντά, ίσως και εντός του καλοκαιριού. Θυμίζουμε ότι πριν από μερικούς μήνες δημοσιεύματα είχαν αποδώσει στον πρωθυπουργό τη φράση δεν θα κυβερνήσω με 153 βουλευτές... .

Το ΠΑΣΟΚ είχε εκλέξει 160 στις εκλογές του 2009. Οι χθεσινές εξελίξεις χτύπησαν καμπάνες στο μέγαρο Μαξίμου, που προκάλεσαν μια μάλλον αμήχανη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή, με την οποία θέτει τους βουλευτές προ των ευθυνών τους. Έχοντας συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης και συνείδηση της πραγματικότητας και των αναγκών της χώρας και του λαού, όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας , ανέφερε ο κ. Πεταλωτής και υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε αυτή την κρίσιμη ώρα για τη χώρα βρίσκονται μπροστά σε εθνικά κρίσιμες αποφάσεις. Τις αποφάσεις αυτές τις παίρνουμε παραμερίζοντας επιμέρους αντιρρήσεις, αψηφώντας το πολιτικό κόστος. Δίνουμε τη μάχη για να υπηρετήσουμε το κοινό καλό, το συμφέρον του λαού στην πιο κρίσιμη στιγμή της μεταπολιτευτικής ζωής του τόπου».

- Ο Γ. Λιάνης στη δήλωσή του υποστηρίζει ότι αποχωρεί από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αλλά παραμένει βουλευτής για λόγους συνείδησης. Δεν πιστεύω πια οτην οικονομική πολιτική που ακολουθούμε, αποτύχαμε και α ναγκαζόμαστε να κρύβουμε την αλήθεια από το λαό συνεχώς . Οπως αναφέρει, στον ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Μνημονίου επλήγησαν οι μικροί και οι παραγωγικοί, αλλά έμειναν άθικτοι οι μεγάλοι και οι αντιπαραγωγικοί, ενώ τώρα τα μέτρα που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο δεν τα ζητάει η τρόικα αλλά τα επιβάλλει η ίδια η κυβέρνηση. Ο κ. Λιάνης τονίζει ότι σι ψηφοφορίες στη Βουλή είναι πειθαναγκαστικές και αναφέρει: Μένει να ζητήσουμε τη συγγνώμη που μας αρμόζει από τον ελληνικό λαό .

Οι ύποπτοι φυγής

- Στο μεταξύ η Χρύσα Αράπογλου, βουλευτής Θεσσαλονίκης δεν έχει πει ότι θα καταψηφίσει, έχει υποστηρίξει όμως σε όλους τους τόνους ότι δεν πρέπει να πωληθεί η ΕΥΑΘ (εταιρεία ύδρευσης), αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Χθες άλλοι συνήθεις ύποπτοι φρόντισαν να καθησυχάσουν με τις δηλώσεις τους τούς κυβερνητικούς επιτελείς χωρίς να είναι βέβαιο ότι το κατάφεραν. Ο βουλευτής Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης δήλωσε στην ΕΤ3 ότι όσοι βουλευτές διαφωνούν με το Μεσοπρόθεσμο και δεν σκοπεύουν να το ψηφίσουν, το πολιτικά έντιμο είναι να παραιτηθούν και να παραδώσουν τις έδρες τους στο κόμμα. Ο Γ. Ρομπόπουλος, που συχνά εκφράζει αντιρρήσεις για την οικονομική πολιτική, δήλωσε χθες ότι είναι πολύ δύσκολο για έναν βουλευτή να αποφασίσει τη χρεοκοπία της χώρας.

- Την παραίτησή του από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε ο πρώην υπουργός Αντ. Κοτσακάς διαφωνώντας με την κυβερνητική πολιτική. «Υποβάλλω την παραίτησή μου από το Εθνικό Συμβούλιο του τέως ΠΑΣΟΚ...», αναφέρει σε επιστολή του. Την αποχώρησή της από το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε και η ΠΑΣΚΕ ΟΤΕ Κρήτης.

- Ολες αυτές οι εξελίξεις γίνονται ενώ σήμερα συνεδριάζει και πάλι ο κοινοβουλευτικός τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, μία εβδομάδα μετά το μπάχαλο της προηγούμενης συνεδρίασης. Αύριο συνεδριάζει και το υπουργικό συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά