Τετάρτη, Ιουλίου 27, 2011

Ούτε Οβολό...

«Eγώ είμαι παντελώς ακτήμων.Δεν έχω ούτε σπιθαμή γης δικής μου παρότι δεν προερχομαι από πτωχή οικογένεια. Κανένα περιουσιακό στοιχείο δεν έχω , ούτε ακίνητο ούτε κινητό , εκτός από τα ελάχιστα απλά και απέριττα άμφια μου, και τα βιβλία μου.Με ελέησε δε ο Κύριος να μην εισπράξω  από την ιεροσύνη μου, ούτε οβολό, ούτε μισθό, ούτε αμοιβή από ιεροπραξία

«Ας μη λησμονούμε , έγγαμοι και άγαμοι, ότι είμαστε αντιπρόσωποι του ταπεινού και πράου Ιησού.
Κληθήκαμε για να προοδεύουμε στην ταπείνωση και όχι να διαπληκτιζόμαστε μέσα στο ιερό θυσιαστήριο για τα πρωτεία».
«Οι κληρικοί και μάλιστα οι άγαμοι,  πρέπει να στρατολογούνται από εκείνους που έχουν ώριμη ηλικία, άριστη μόρφωση, άκρα ευλάβεια, απαστράπτον ήθος, αδαμάντινο χαρακτήρα και άρτια ψυχική συγκρότηση, η οποία αποκτήθηκε με κόπους και μόχθους, με προσευχές και μελέτες, με νηστεία και αγρυπνίες, με εκούσια πενία και καοπάθεια και με ποικίλεςστερήσεις.
Διότι η άσκηση δεν είναι προνόμιο ή καθήκον μόνο τών μοναχών, αλλά κάθε πιστού και προπαντός του κληρικού και ιδιαίτερα του αγάμου.
  Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι βαθύτατα ασκητική και όσοι δεν αγαπούν την άσκηση και είναι φίλοι της τρυφής και τής άνεσης, δεν έχουν θέση σε αυτή.»
π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά