Πέμπτη, Αυγούστου 11, 2011

Συσχετισμοί συμφερόντων και δημοσίων σχέσεων η αλλαξοπατριαρχία στα Ιεροσόλυμα

Μέρος δεύτερο






Στην προηγούμενη ανάρτησή μας (7/5/2011), μεταξύ άλλων κάναμε λόγο α) για τις σχέσεις του ελληνοαμερικανού προέδρου του επιχειρηματικού συμβουλίου ΗΠΑ-Κατάρ κ. Πάτρικ Θέρος με τον αγιοταφίτη Θεόφιλο Γιαννόπουλο, β) το ρόλο του στην ανάπτυξη οικονομικών συνεργασιών της κυβέρνησης Παπανδρέου και της κυβέρνησης του Κατάρ, καθώς και γ) τη ματαίωση του φιλόδοξου ενεργειακού σχεδίου στη ναυτιλιακή και βιομηχανική περιοχή Αστακού Αιτωλοακαρνανίας.

Υπενθυμίζουμε ότι το κατασκευαστικό έργο θα αναλάμβανε κονσόρτσιουμ (κοινοπραξία) εταιρειών, ανάμεσα στις οποίες μία από τις μεγαλύτερες «δυνάμεις» του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Consolidated Contractors Company, με έδρα την Αθήνα. Στο επενδυτικό σχήμα συμμετείχε με 33% μέσω της εταιρείας Shabbagh & Khoury SAL.

Το άλλο 33% θα το κατείχε η γερμανική εταιρεία Rosebud – θυγατρική (;) αμερικανικής επιχείρησης – που εκπροσωπείται από τον κ. Ι. Αντωνιάδη – Σπορίδη.

Πολλοί είχαν αναρωτηθεί πώς η άγνωστη Rosebud είχε καταφέρει να συνεταιριστεί με παγκόσμιους κολοσσούς όπως τους ιδιοκτήτες της CCC και τις δύο εταιρείες του Κατάρ (Qatar Petroleum International, Qatar Electricity and Water Company) που θα είχαν το υπόλοιπο 33%. Όλα δείχνουν πως η Rosebud δεν πρόσφερε μόνο τεχνολογία για παραγωγή βιοκαυσίμων, αλλά και πολιτικές διασυνδέσεις με παράγοντες της περιοχής και της κυβέρνησης. Η διοίκηση της Rosebud ήταν αυτή που ανέτρεψε τους αρχικούς κυβερνητικούς ισχυρισμούς για τις αιτίες του ναυαγίου καθώς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τα φόρτωνε όλα στην S&K SAL. Η Rosebud υποστήριζε πως οι Παλαιστίνιοι της CCC ήθελαν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη απόδοση από την επένδυση και πίεζαν το Κατάρ να προμηθεύσει το φυσικό αέριο σε χαμηλότερη τιμή. Το Κατάρ δεν δέχτηκε να πουλήσει αέριο σε χαμηλότερη τιμή και το σχέδιο ναυάγησε τουλάχιστον σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η πλευρά του Ι. Αντωνιάδη (εφημερίδα «Ισοτιμία», 23-24/10/2010).

Επισήμανση πρώτη: Από την αρχή που ανακοινώθηκε η ενεργειακή επένδυση από το Κατάρ στο λιμάνι του Αστακού έφερε την οσμή διαπλοκής. Ο τρόπος που δημοσιοποιήθηκε, σε συνδυασμό με το μέγεθος και τη συμφωνία της επένδυσης, δημιουργούσε ποικίλους προβληματισμούς για το τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση αυτή.


Την υπόθεση χειρίστηκε εξ αρχής ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.

Το μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας για το ενεργειακό κέντρο Αστακού με το Κατάρ υπέγραψε για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών-αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Σπύρος Κουβέλης [...]


Στην υπόθεση ακούγεται και το όνομα του αδελφού του πρωθυπουργού, Νίκου Παπανδρέου... («Ελεύθερος Τύπος», 20.10.2010).

Επισήμανση δεύτερη: Στο ενδοκυβερνητικό και το εσωκομματικό παρασκήνιο από τη ματαίωση της επένδυσης στον Αστακό ήδη λέγονται πολλά. Κάποιοι θυμήθηκαν ότι νομικός εκπρόσωπος της CCC την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν στην κυβέρνηση ήταν ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης («Ελεύθερος Τύπος», 20.10.2010).


Επισήμανση τρίτη: Όπως αναφέραμε και στην προηγούμενη ανάρτησή μας (7.5.2011), η κατασκευαστική εταιρεία CCC υπήρξε εκ των χορηγών της έδρας Ελληνικών Σπουδών «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Ταφτς, στη Βοστώνη.


Σύμφωνα με το μπλογκ Σίβυλλα (19.9.2010), ο ένας από τους δύο ιδρυτές της CCC κ. Σαιντ Χούρι και η σύζυγός του, παρέθεσαν στις 6.9.2010 κλειστό δείπνο στο σπίτι τους προς τιμήν του απερχόμενου αμερικανού πρεσβευτή κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Ποιoς ήταν όμως ο πρέσβης των ΗΠΑ που επέστρεφε στην πατρίδα του για να εργαστεί στη Νέα Υόρκη σε εταιρεία συμβούλων για την Μέση Ανατολή; («Το Άρθρο», 5/9/2010). 





Ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ «όπως προκύπτει από το βιογραφικό του, έχει άμεση γνώση των στρατηγικών επιδιώξεων της Ουάσιγκτον στην περιοχή και ειδικώτερα στην Ελλάδα, όπως είναι τα ενεργειακά» σημείωνε ο «Κόσμος του Επενδυτή» (19-20/5/2007), προτού αντικαταστήσει τον Τσαρλς Ρις στην Αθήνα. 

Στις 6/2/2011 με συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ μας εξηγεί τελικά «γιατί από πρεσβευτής έγινα τραπεζίτης». Εκεί μαθαίνουμε ότι ανέλαβε πρόεδρος της Proton Bank, με προσωπική απόφαση του βασικού μετόχου της (και κουμπάρου του) Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Η κίνηση αυτή του Έλληνα επιχειρηματία στην Proton Bank δεν σχετίζεται με την απομείωση της θέσης του στην Alapis και στην Lamda Partners, τις οποίες πούλησε στον βουλγαροϊρακινής καταγωγής σύμβουλο επιχειρήσεων κ. Mario Al-Jebouri, ούτε με την αποχώρηση του από τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες στην Ελλάδα σημειώνει η εφημερίδα «DealNews» στις 4-2-2011.

Επισήμανση πρώτη: Σύμφωνα με το βιογραφικό του ο κ. Mario Al-Jebouri έχει διατελέσει και στέλεχος της Lazard Investment Bank.

Επισήμανση δεύτερη: Ο τραπεζίτης του ομίλου Lazard κ. Ματιέ Πιγκάς είναι σύμβουλος της κυβέρνησης Παπανδρέου από τις αρχές του 2010.

Επισήμανση τρίτη: Η Lazard ήταν ο ανεξάρτητος εκτιμητής της θετικής έκθεσης ως προς τη αξιοπιστία και το παραδεκτό της μιας και μόνης πρότασης της ThyssenKrupp Marine Systems να μεταβιβάσει στην Abu Dhabi Mar ποσοστό 75,1% του μετοχικού κεφαλαίου για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών Ευάγγελος Βασιλάτος ενέπλεξε ευθέως το Νίκο Παπανδρέου στην υπόθεση δηλώνοντας «ο αδελφός του Καραμανλή δεν έκανε ταξίδια στο Άμπου Ντάμπι, όπως έκανε ο αδελφός του Παπανδρέου, με δημόσια τοποθέτηση της κυβέρνησης» («Ελεύθερος Τύπος» 19.12.2010).

Επισήμανση τέταρτη: Η Lazard έχει ήδη αναλάβει μαζί με τη Deutsche Bank (και την HSBC) να εκπονήσει μελέτη με εναλλακτικά σενάρια για το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος («Το Βήμα» 17.9.2010).

Επισήμανση πέμπτη: Στις 03/10/2010 ο διοικητής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν απένειμε το βραβείο «Κβαντρίγκα / Δύναμη για Αλήθεια» στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου για «το θάρρος των αποφάσεών του για την αναδιάρθρωση της δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας και την αποτροπή πτώχευσης της χώρας».

Επισήμανση έκτη: Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» στις 20.6.2010, ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης είναι από τους ελάχιστους Έλληνες επιχειρηματίες που διαθέτουν προσωπική και απευθείας επαφή με τον πρόεδρο της γερμανικής τράπεζας … η οποία αποτελεί το βασικό χρηματοοικονομικό σύμβουλο του ομίλου Λαυρεντιάδη, σε όλες τις επιχειρηματικές κινήσεις («Financial BOX» 7.9.2009).

Επισήμανση έβδομη: Ο κ. Mario Al-Jebouri (συνέταιρος του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στο πανίσχυρο fund Lamda Partners που έχουν συστήσει με έδρα το Λονδίνο) ήταν και μέλος της εθνικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του Ιράκ μετά την αμερικανική επέμβαση («DealNews» 23.12.2010). Υπενθυμίζεται πως επικεφαλής στο πρόγραμμα Οικονομικής Ανάπτυξης και Ανοικοδόμησης του Ιράκ έχει διατελέσει και ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά