Πέμπτη, Οκτωβρίου 20, 2011

Μικροί Ήρωες | Ένας Μητροπολίτης που φροντίζει για την Τανζανία

 

Υπάρχουν άνθρωποι που υπηρετούν πραγματικά αυτό για το οποίο τάχθηκαν
Ο Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως Δημήτριος Ζαχαρέγκας τα τελευταία έξι χρόνια ζει μόνιμα στην Τανζανία, εκεί όπου προσφέρει τεράστιο έργο, με τη βοήθεια Ελλήνων εθελοντών, για τη σωτηρία των παιδιών της Αφρικής. Στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου κατάγεται, ταξιδεύει λίγες ημέρες κάθε εξάμηνο, προκειμένου να συγκεντρώσει τις προσφορές του κόσμου και να επιστρέψει με εφόδια για την επίτευξη του έργου του, στη ζούγκλα της Αφρικής.
Κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα στις αρχές Οκτωβρίου, το πατρικό του σπίτι, στην περιοχή της Τούμπας, κοντά στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, γέμισε και πάλι από δεκάδες κούτες με φάρμακα και εμβόλια που έστειλε απλός κόσμος για τους κατοίκους της Τανζανίας. «Με έναν ορό για την ελονοσία, που κοστίζει 10 ευρώ, μπορούμε να σώζουμε μία ζωή. Στην Τανζανία κάθε μέρα πεθαίνουν 3.000 παιδιά.
Όταν έρχομαι στην Ελλάδα και ακούω για οικονομική κρίση, κατανοώ τα προβλήματα του κόσμου, όμως στην Αφρική αντιμετωπίζουμε καθημερινά το θάνατο. Εδώ κανείς δεν πεθαίνει από την πείνα» δήλωσε ο ίδιος στο People. Χάρη στην προσωπική του εργασία οργάνωσε την Ορθόδοξη Ιεραποστολή με τον καλύτερο τρόπο και το αποτέλεσμα είναι σήμερα να μετράμε χιλιάδες ιθαγενών ορθόδοξων, ακόμη και από τη φυλή των Μασάι, αλλά και τη διοργάνωση δεκάδων φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων.
«Μικρός, αντί να έχω συλλογές από φωτογραφίες ηθοποιών ή τραγουδιστών, όπως συνήθιζαν τα παιδιά της ηλικίας μου, εγώ μάζευα αποκόμματα εφημερίδων από τα παιδιά της Αιθιοπίας. Το όνειρό του ήταν να ανακατεύω το γάλα και να ταΐζω τα πεινασμένα παιδιά. Το 1992 με την ευχή του πνευματικού μου πατέρα Παΐσιου ταξίδεψα στην Ινδία προκειμένου να διοργανώσω τα συσσίτια για τους λεπρούς, το 2002 βρέθηκα στην Ινδία και από το 2004, που είμαι στην Τανζανία, με τη βοήθεια εθελοντών προσφέρουμε καθημερινά συσσίτιο για 1.000 πεινασμένα παιδιά.
Είναι συγκινητικό το γεγονός ότι τα παιδιά στην Τανζανία γι’ αυτό το φαγητό μπορεί να περπατούν ακόμη και πέντε χιλιόμετρα, γιατί είναι το μόνο που έχουν τη δυνατότητα να φάνε και να επιβιώσουν. Αν την επόμενη ημέρα χάσουν το συσσίτιο, μπορεί να μείνουν νηστικά ή να αρκεστούν σε κάποιους βλαστούς από δέντρα. Υπάρχουν επίσης πολλά παράλυτα παιδιά που έχουν προσβληθεί από πολιομυελίτιδα. Εμείς τους προσφέρουμε αναπηρικά αμαξίδια που έχουν κόστος 150 ευρώ και τους παρέχουμε τη δυνατότητα να βγουν έξω, γιατί αλλιώς θα ήταν καταδικασμένα να μείνουν ακινητοποιημένα στο σπίτι τους».

Μέχρι σήμερα έχουν χτιστεί στην Τανζανία από τον μητροπολίτη Δημήτριο 51 ενορίες, βαπτίστηκαν 50.000 χριστιανοί και χειροτονήθηκαν 32 ιερείς. Επίσης δόθηκε λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα της περιοχής που είναι η έλλειψη καθαρού νερού, αφού με την υλοποίηση 60 γεωτρήσεων προσφέρθηκε καθαρό νερό σε 5.000 ανθρώπους.
Κοντά στον σεβασμιότατο Δημήτριο βρίσκονται κατά καιρούς περισσότεροι από 100 συνεργάτες-εθελοντές από την Ελλάδα και την Κύπρο που βοηθούν στην υλοποίηση του έργου του. Αυτοί μπορεί να είναι πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, απλοί εργάτες, αλλά και γιατροί.
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ ένα μικρό αγόρι, το οποίο περπάτησε 6 χιλιόμετρα με το πονεμένο του πόδι από βαρύ έγκαυμα, προκειμένου να μας αποχαιρετήσει, ευγνωμονώντας που το σώσαμε από βέβαιο θάνατο, δίνοντάς του τις πρώτες βοήθειες. Μια άλλη εικόνα που έχω χαραγμένη στο μυαλό μου είναι η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε όταν επισκεφθήκαμε το αντικαρκινικό νοσοκομείου του Νταρ Ελ Σαλάμ, όπου δεκάδες παιδιά στοιβάζονταν σε θαλάμους, με άθλιες υγειονομικές συνθήκες, ενώ μάνες περίμεναν απέξω κάτω από τα δέντρα με τα άρρωστα από καρκίνο παιδιά τους να πεθάνει κάποιο άλλο και να πάρουν το κρεβάτι για τα δικά τους. Δυστυχώς δεν μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο, αλλά και μία ακόμη ανθρώπινη ψυχή να σώσουμε, είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο καθένας μας σε μια περιοχή του κόσμου που οι άνθρωποι πεθαίνουν για την αγάπη μας» δήλωσε στο People η Πόπη Καλαϊτζή, μέλος της ιατρικής ομάδας των εθελοντών γιατρών που βοηθούν στο έργο του πατέρα Δημήτριου.
«Συμπαράσταση έχουμε κυρίως από τις τοπικές αρχές και όχι από την ελληνική κυβέρνηση που δεν παύει να μας προστατεύει. Η σημαντική, βοήθεια, όμως έρχεται από τους ανώνυμους δωρητές και τους Έλληνες του εξωτερικού» επισήμανε ο ίδιος, ο οποίος ζει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και προσβλήθηκε κατά καιρούς από δεκάδες αρρώστιες που έχουν καταβάλει τον οργανισμό του. «Η θερμοκρασία όλο το χρόνο στην Τανζανία είναι από 30 εως 50 βαθμούς κελσίου. Λόγω της μεγάλης ζέστης υπάρχουν πάρα πολλά μικρόβια και ασθένειες, που αναπτύσσονται ραγδαία λόγω της έλλειψης εμβολίων» συμπλήρωσε ο σεβασμιότατος Δημήτριος στο People.
Το έργο, όμως, της Μητρόπολης Ειρηνουπόλεως συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και ιερό στόχο του πατέρα Δημήτριου να φτάσει στο σημείο ώστε να μην πεθαίνει κανένα παιδί στην Αφρική. «Μέσα στους επόμενους μήνες ξεκινάμε ένα δημοτικό σχολείο σε ένα δυσπρόσιτο μέρος, στα βάθη της ζούγκλας, σε ένα χωριό με 320 παιδιά. Τώρα περπατούν 11 χιλιόμετρα για να πάνε σχολείο κι αν τυχόν προσβληθούν από ελονοσία, πεθαίνουν στον δρόμο. Επίσης, έχουμε αιτήσεις από 13 χωριά για να ανοίξουμε πηγάδια. Με 1.500 ευρώ μπορεί κανείς να προσφέρει καθαρό νερό σε 4.000 ανθρώπους, ενώ με το πρόγραμμα αναδοχής μπορεί να βαπτίσει κάποιος ένα παιδάκι στην Αφρική. Με 200 ευρώ θα του δώσει τη δυνατότητα να πάει σχολείο και να μορφωθεί».
Οι λογαριασμοί, για όσους ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στο έργο της Μητρόπολης Ειρηνουπόλεως που ανήκει στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής, για τα παιδιά της Τανζανίας είναι οι εξής:
Eurobank 0026-0124-37-0100969481, Alpha Bank 714-00-2310010680, για το εξωτερικό και την Κύπρο Alpha Bank 5601407140 714002310010680.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά