ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΕΘΟΔΕΥΟΥΝ ΤΟ ΧΩΡΙΣΜΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=======
Προσέξετε τι ακριβώς λέγει το άρθρο του κ. Σταθόπουλου και τι σημαίνουν οι δηλώσεις του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου Σαββάτου.
Δεν λέγει - όπως φαινομενικά μπορεί κάποιος επιπόλαια να εικάσει - ότι το κράτος θέλει να χωρίσει από την Εκκλησία.
Αλλωστε οι δηλώσεις των κ. Σαμαρά, Καμμένου, Καρατζαφέρη και άλλων αρχηγών κομμάτων τις τελευταίες μέρες το ακριβώς αντίθετο λένε.
Αλλο λέγει στην πραγματικότητα το άρθρο.
Οτι οι καταχθόνιοι εχθροί της Εκκλησίας που ακούγονται στο όνομα Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (Λιάπης) και Μεσσηνίας Χρυσόστομος (Σαββάτος) προσπαθούν να προετοιμάσουν τον κόσμο για το χωρισμό εξαιτίας των δεσμεύσεων που ανέλαβαν έναντι των άθεων Πασόκων να χωρίσουν την Εκκλησία από την Πολιτεία.
Αντί να αντιτάξουν σθεναρή αντίσταση εναντίον κάθε πιθανής πρότασης διακοπής της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος - αφού η Πολιτεία με βάση τη σύμβαση που υπέγραψε με την Εκκλησία έχει αδήριτη νομική υποχρέωση να καταβάλλει το μισθό των κληρικών - οι προβατόσχημοι λύκοι Ιερώνυμος (Λιάπης) και Μεσσηνίας κ. Σαββάτος, άρχισαν ήδη να καταγράφουν με ποιους όρους θα γίνει ο χωρισμός.!!!
Προσέξτε!
Ολα αυτά λίγες μόνον μέρες πριν τις εκλογές και ενώ τέσσερις τουλάχιστον αρχηγοί κομμάτων δεσμεύτηκαν να μην αγγίξουν τη σύμβαση της Πολιτείας με την Εκκλησία.!!!
Ελπίζουμε ότι στην Ιεραρχία θα δημιουργηθεί κίνημα για να ανατραπούν τα σχέδια των εκκλησιομάχων Ιερώνυμου και Σαββάτου και νομίζω ότι επιτέλους πρέπει να βρεθεί κάποιος ιεράρχης να οργανώσει την ανατροπή του πρασιφρούραρχου Ιερώνυμου Λιάπη:
Ας μην κοροιδεύουμε τον εαυτό μας. Αν αυτό δεν γίνει “ουκ έσται παύλα κακών.”
Παραθέτουμε στη συνέχεια το άρθρο που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.
*****
ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
Του Σωτήρη Σταθόπουλου
===================
Για πρώτη φορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους, η Εκκλησία δείχνει έτοιμη να κόψει τον «ομφάλιο λώρο» με το αυτό, εφόσον της ζητηθεί. Ο Αρχιεπίσκοπος αλλά και αρκετοί Iεράρχες εκτιμούν ότι στα νέα μέτρα που θα έρθουν τον Ιούνιο ενδέχεται να χρειαστεί η ίδια η Eκκλησία να πληρώσει τους κληρικούς ή έστω ένα μέρος από τους μισθού τους.
Γι’ αυτό τον λόγο ο κ. Ιερώνυμος έχει ζητήσει από το μητροπολίτη Μεσσηνίας να ερευνήσει με ποιους τρόπους θα μπορούσε να διασφαλιστεί το ποσό των 200 εκατ. ευρώ που αφορά τις ετήσιες αποδοχές των κληρικών και των Ιεραρχών.
Η Real news για πρώτη φορά φέρνει στη δημοσιότητα το σχέδιο που ετοιμάζει η Εκκλησία για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη διακοπή της μισθοδοσίας των κληρικών από την πολιτεία.
Απαιτείται σοβαρότητα
«Το όλο ζήτημα απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όχι στρουθοκαμηλισμούς ή επιπόλαιες και εν θερμώ αποφάσεις, προκειμένου να ικανοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο διάφοροι ιδεολογικοί προσανατολισμοί ή θυμικά μιας ομάδας» τονίζει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.
Ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει προς κάθε κατεύθυνση πως η Εκκλησία δεν πρόκειται από μόνη της να θίξει το επίμαχο θέμα. Είναι κάθετα αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά όπως έχει πει και στο πρόσφατο παρελθόν «και εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια».
Ωστόσο, σ’ ένα «διαζύγιο» και όταν είναι να μοιραστεί περιουσία, πάντα γίνονται έντονες διαπραγματεύσεις και από τα δύο μέρη, καθώς η Εκκλησία για να απαγκιστρωθεί θα ζητήσει ανταλλάγματα.
Σύμφωνα με το σχέδιο, θα ζητηθεί να αρθεί η φορολογία στην Εκκλησία, να ξεκαθαρίσουν οι τίτλοι της περιουσίας της προκειμένου να την αξιοποιήσει, τα έσοδα των μεγάλων προσκυνημάτων (Τήνος, Σουμελά κ.ά.) να τα διαχειρίζεται μια κεντρική διοίκηση, ενώ θα δίνουν ένα ποσοστό όλα τα προσκυνήματα που υπάρχουν στη χώρα στο κεντρικό εκκλησιαστικό ταμείο που θα δημιουργηθεί.
«Οποιοσδήποτε προβληματισμός ή σκέψη κατάργησης ή αναθεώρησης του υφισταμένου status, σχετικά με τη μισθοδοσία του Κλήρου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, προϋποθέτει όχι μονομερείς ενέργειες ή αποφάσεις αλλά συζήτηση και διάλογο, στο πλαίσιο των μακροχρόνιων συμβατικών υποχρεώσεων της ελληνικής πολιτείας έναντι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος», αναφέρει ο συντάκτης της συγκεκριμένης μελέτης, Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσοστόμος.
Τα μερίσματα
Έσοδα στα εκκλησιαστικά ταμεία αναμένεται να εισρεύσουν από τα μερίσματα των μετοχών που διαθέτει η Εκκλησία στην Εθνική Τράπεζα, κάθε μητρόπολη θα συνεισφέρει στο εκκλησιαστικό ταμείο ανάλογα με τα έσοδα που έχει αλλά και τους κατοίκους που υπάγονται σε αυτήν, ενώ το μονοπώλιο των κεριών θα το έχει η Εκκλησία.
Στην Ελλαδική Εκκλησία ανήκουν περίπου 8.500 κληρικοί και μητροπολίτες. Δεν συμπεριλαμβάνονται οι συνάδελφοί τους από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, οι οποίοι ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά πληρώνονται από το ελληνικό κράτος. Κατά μέσο όρο τα ετήσια έσοδα κάθε μητρόπολης φτάνουν τα 200.000 ευρώ.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο η μισθοδοσία των κληρικών και των υπαλλήλων που διαθέτει κάθε μητρόπολη ή η διοίκηση της Εκκλησίας, που στεγάζεται στο Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκης. Θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος συντήρησης των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων. Εκεί αποσκοπεί και η ένταξη στο σχέδιο των μεγάλων προσκυνημάτων, καθώς κάθε χρόνο συγκεντρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Η επίσημη πληρωμή των μυστηρίων -στην περίπτωση που διακοπεί η μισθοδοσία των κληρικών από το κράτος- είναι κάτι που απασχολεί τους Ιεράρχες. Υπάρχουν θετικές εισηγήσεις, ωστόσο υπάρχει και ο φόβος της απομάκρυνσης του κόσμου από την Εκκλησία.
«Δεν θα πρέπει να παραθεωρηθούν αφενός η προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Κλήρου στη διαμόρφωση, ανάπτυξη και εδραίωση του ελληνικού κράτους και αφετέρου η διαχρονική προσφορά στην ευγενή δομή του κοινωνικού ιστού, μέσα από την οποιαδήποτε ποιμαντική δράση (φιλανθρωπική, κοινωνική, προνοιακή) σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης ζωής και μάλιστα με σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» σημειώνει ο κ. Χρυσόστομος.
Τα 10 βήματα για να γίνει βιώσιμο το «ιερό» ταμείο
1. Αξιοποίηση της υπάρχουσας εκκλησιαστικής περιουσίας, μέσα από αναπτυξιακές πρωτοβουλίες (αντιμετώπιση της υφισταμένης εκκλησιαστικής περιουσίας ως ενιαίας πλέον περιουσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος).
2. Μονοπωλιακή διαχείριση της κηροπωλησίας εκ μέρους της Εκκλησίας.
3. Απαλλαγή της Εκκλησίας (ιερών μητροπόλεων, ιερών ναών και ιερών μονών) από τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές και από τις εισφορές υπέρ τρίτων.
4. Επιστροφή των μεγάλων εκκλησιαστικών προσκυνημάτων στην αποκλειστική διαχείριση της Εκκλησίας.
5. Ίδρυση Κεντρικού Ταμείου Μισθοδοσίας και Ασφάλισης του Κλήρου.
6. Συμμετοχή με ποσόστωση των εκκλησιαστικών προσκυνημάτων στο κεντρικό ταμείο.
7. Συμμετοχή με ποσόστωση των ιερών Μητροπόλεων, των ιερών ναών και ιερών μονών, με βάση τον προϋπολογισμό.
8. Αναπροσαρμογή του μισθολογίου στα δεδομένα του ενιαίου μισθολογίου ή άλλου νέου εκκλησιαστικού μισθολογίου.
9. Ορθολογική πλέον ανακατανομή των υφισταμένων εφημερίων και εφημεριακών θέσεων, με προτεραιότητες σε ευαίσθητες κοινωνικές, εθνικές, θρησκευτικές και ακριτικές περιοχές.
- Σύνδεση του θέματος της μισθοδοσίας του κλήρου με τη δημιουργία και ανάπτυξη μιας αξιόπιστης εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.
ΠΗΓΗ:
Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ,
εφημερίδα Real News
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά