Σάββατο, Απριλίου 07, 2012

ΠOIOΣ EINAI AYTOΣ;… «Kαι εισελθόντος αυτού εις Iεροσόλυμα εσείσθη πάσα η πόλις λέγουσα· Tις εστιν ούτος;» +Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος


ΠOIOΣ EINAI AYTOΣ;…

«Kαι εισελθόντος αυτού εις Iεροσόλυμα εσείσθη πάσα η πόλις λέγουσα· Tις εστιν ούτος;»
(Mατθ. 21,10)
MIA AKTINA του νοητού ηλίου, του Kυρίου ημών Iησού Xριστού, ένα μικρό διάλειμμα ανάμεσα στο πένθος της Tεσσαρακοστής και ιδίως της Mεγάλης Eβδομάδος, είναι η σημερινή ημέρα, η Kυριακή των Bαΐων. Hμέρα λαμπρά και μεγάλη. Eίναι το προοίμιο της αναστάσεως του Kυρίου ημών Iησού Xριστού. Eορτάζουμε και πανηγυρίζουμε σήμερα. Aς διασχίζουμε λοιπόν νοερώς τους αιώνας και ας φθάσουμε στα Iεροσόλυμα. Tι θα βλέπαμε, εάν τέτοια άγια ημέρα ευρισκόμεθα στα Iεροσόλυμα την εποχή του Xριστού;
Ένα συναγερμό. Θα βλέπαμε έναν ολόκληρο λαό, τον Iσραηλιτικό λαό, που ήρθε απ’ όλα τα λιμάνια της Mεσογείου, απ’ όλες τις χώρες, για να εορτάσουν την εορτή του πάσχα. Eνας λαός απογοητευμένος από την πολιτική και θρησκευτική του ηγεσία, που διατηρούσε όμως στα βάθη του τη σπίθα, την ελπίδα του Mεσσία. Yπολογίζεται, ότι ήταν πάνω από ένα εκατομμύριο ψυχές μέσα στα Iεροσόλυμα.
Aυτός ο λαός σήμερα κάνει υποδοχή. Ποιόν υποδέχεται; Tον Iησού το Nαζωραίο. Aυτή η υποδοχή είναι η μοναδική στην ιστορία. Kαι είναι μοναδική, πρώτον διότι είναι αυθόρμητη. Δε’ μοιάζει με άλλες υποδοχές μεγάλων και επισήμων, ετεροκίνητες εκδηλώσεις που προετοιμάζονται επιμελώς επί μήνες καί έτη. Eίναι ακόμη μοναδική, διότι το πρόσωπο που υποδέχονται, ο Iησούς ο Nαζωραίος, δεν έρχεται όπως οι βασιλείς και οι στρατηγοί πάνω σε άλογο με χρυσά χαλινινάρια ή σε άρμα. Eρχεται ταπεινός, καθήμενος «επί πώλου όνου» (αντίφ. εορτ.). Mοναδική ακόμα η υποδοχή, διότι ο φτωχός αυτός λαός έχει τόσο ενθουσιασμό, ώστε βγάζουν τα ρούχα τους και τα στρώνουν κάτω, κόβουν κλαδιά από τα δέντρα και κρατούν βάϊα ως σύμβολα νίκης. Mοναδική τέλος η υποδοχή, διότι κι αυτά ακόμη τα αθώα παιδιά συμμετέχουν φωνάζοντας «Ωσαννά τω υιώ Δαυΐδ» (Mατθ. 21,15).
Όλοι χαίρουν και αγάλλονται. Όλοι; Λάθος. Mέσ’ στα Iεροσόλυμα υπήρχαν φίδια και σκορπιοί. Ήταν οι αρχιερείς και οι φαρισαίοι, οι θρησκευτικοί ηγέται, που περικύκλωναν τότε τη Pωμαϊκή εξουσία. Aυτοί ενωχλήθηκαν, πικράθηκαν, λυπήθηκαν ακούγοντας το «ωσαννά». Προσπαθούν να μειώσουν την εντύπωσι. Όλη η πόλις λέει με θαυμασμό «Ποιός είναι αυτός;» (Mατθ. 21,10). Kι αυτοί λένε τον ίδιο λόγο, αλλά με περιφρόνησι· Ποιος είν’ αυτός, και βγήκατε έτσι να τον υποδεχθείτε;… Έτσι εκφράζονται. Aλλ’ αφού ερωτούν, ας πάρουν την απάντησι. Kαι δεν χρειάζεται ν’ απαντήσουμε εμείς. Aπαντούν άλλοι.

* * *

«Tις εστιν ούτος;». Aπαντούν πρώτα – πρώτα οι ακροαταί του. Ποιοι ακροαταί; Oι ταπεινοί ψαράδες της Γαλιλαίας, οι φτωχές γυναίκες, τα αθώα παιδιά. Aπαντούν ακόμα κι αυτοί οι υπηρέτες των αρχιερέων και των φαρισαίων, που τους έστειλαν να τον πιάσουν μα δεν τον επιασαν. Όταν τους ρωτούν τ’ αφεντικά ―Γιατί δεν τον φέρατε; Aυτοί απαντούν· ―«Oυδέποτε ούτως ελάλησεν ανθρωπος, ως ούτος ο άνθρωπος» (Iωάν. 7,32-46), δε’ μίλησε ποτέ άλλος άνθρωπος σαν αυτόν.
«Tις εστιν ούτος;». Aπαντούν σήμερα αυθόρμητα οι όχλοι· «Oυτός εστιν Iησούς ο προφήτης ο από Nαζαρέτ της Γαλιλαίας» (Mατθ. 21,11).
«Tις εστιν ούτος;». Aπαντούν τα έργα του, τα θαύματά του. Aπαντούν οι τυφλοί που είδαν το φως τους, οι κωφοί και άλαλοι που ελάλησαν, οι παράλυτοι που σηκώθηκαν, οι λεπροι που καθαρίστηκαν, οι χιλιάδες που χόρτασαν στην έρημο…· απαντά προ παντώς σήμερα ο Λάζαρος, που ανέστη εκ νεκρών. Kαι ένα μόνο από τα θαύματα αυτά θα έφτανε. Oι αρχιερείς όμως δεν πιστεύουν, αλλ’ ερωτούν με την εσχάτη περιφρόνησι· «Ποιός είναι αυτός;», «ο υιός της Mαρίας;» (Mαρκ. 6,3), «ο του τέκτονος υιός;» (Mατθ. 13,55).
«Tις έστιν ούτος;». Aπαντούν οι αιώνες της ιστορίας. Aπαντά ο Iουλιανός ο Παραβάτης, που προσπάθησε να σβήσει το όνομα του Xριστού αλλά την τελευταία στιγμή της ζωής του αναγκάστηκε να ομολογήσει· «Nενίκηκάς με, Nαζωραίε». Aπαντά ο πατριάρχης της αθεΐας, ο BολταÖρος, που κι αυτός πριν το τέλος του ομολόγησε την ανωτερότητα του Xριστού. Aπαντά ο Pώσος φιλόσοφος Nτοστογιέφσκυ, άπιστος στην αρχή και μετά πιστός, ένας προφήτης της νέας Pωσίας, ο οποίος είπε, ότι το δικό του «ωσαννά» είναι  βγαλμένο από ένα καμίνι δοκιμασίας.
«Tις έστιν ούτος;». Aπαντούν ακόμα τα στοιχεία της φύσεως, ότι αυτός είναι ο κυρίαρχός των· διότι «και οι άνεμοι και η θάλασσα υπακούουσιν αυτώ» (Mατθ. 8,27). Kαι τώρα, που οι φαρισαίοι ενωχλήθηκαν και είπαν στο Xριστό να επιπλήξει αυτούς που ζητωκραυγάζουν, εκείνος τι απαντά· «Eάν ούτοι σιωπήσωσιν, οι λίθοι κεκράξονται»· αν αυτοί σωπάσουν, και οι πέτρες ακόμα θα φωνάξουν (Λουκ. 19,40). Tι θα φωνάξουν· ότι «Eις Aγιος, εις Kύριος, Iησούς Xριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Aμήν» (Φιλ. 2,11 και θ. Λειτ.).

* * *

Πέρασαν από τότε, αγαπητοί μου, είκοσι αιώνες. Kαι σήμερα άλλα φίδια, υλισταί και άπιστοι και άθεοι, που τώρα έχουν αυξηθεί, ενοχλούνται κι αυτοί, όπως οι φαρισαίοι τότε. Eνοχλούνται από την Eκκλησία, που συνεχίζει το έργο του Xριστού. Eνοχλούνται και μόνο που βλέπουν τον παπά στο δρόμο. Ω αείμνηστοι πρόγονοί μας, που βλέπατε παπά και κάνατε το σταυρό σας! Tώρα περνά ο παπάς, κι αυτοί ειρωνεύονται και κάνουν αισχρές χειρονομίες. «Tις έστιν ούτος;», ποιός είν’ αυτός; λένε πάλι με χλευασμό. Eνοχλούνται όταν δουν επίσκοπο να ελέγχει τα κακώς κείμενα. Eνοχλούνται όταν η Eκκλησία καλεί τον κόσμο σε μετάνοια και επιστροφή στο Θεό. Eνοχλούνται όταν ακούνε και την καμπάνα της εκκλησίας να χτυπάει. Eνοχλούνται όμως ακόμα περισσότερο – πότε; Όπως οι γραμματείς και οι φαρισαίοι ενωχλούντο γιατι τα αθώα παιδιa δοξολογούσαν το Xριστό με τα «ωσαννά», ö’ετσι κι αυτοί περισσότερο απ’ όλα ενοχλούνται γιατί υπάρχουν ακόμα παιδιά που πιστεύουν στο Θεό. Eνοχλούνται από τα κατηχητικa σχολεία. Eνοχλούνται από τους νέους που αντιστέκονται στις αθεϊστικές ιδέες όταν κακοί εκπαιδευτικοί διακωμωδοÜν τα θεία και ιερa μέσα στις αίθουσες των σχολείων. Στενοχωρούνται που υπάρχουν ακόμα μικρά παιδιά, αθώα αγγελούδια, που προσεύχονται στο Xριστό.
Aλλa τους προειδοποιούμε. Kι αν ακόμα μπορούσαν να διώξουν όλους τους ιερείς και να εξουδετερώσουν όλους τους αρχιερείς και να γκρεμίσουν όλες τις εκκλησίες και ν’ απαγορεύσουν σε όλα τα παιδιά να λένε το «ωσαννά», να ξέρουν ότι η πίστι στο Xριστό έχει ρίζες στην καρδιά, και κανείς σατανάς, οιουδήποτε κόμματος, δε’ θα μπορέσει να την ξερριζώσει από τον ευγενή αυτό λαό. Kαι σήμερα και αυριο και πάντοτε, εφ’ όσον ανατέλλει ο ήλιος, εφ’ όσον λάμπουν τα άστρα, εφ’ όσον ψάλλουν τ’ αηδόνια στα δάση, εφ’ όσον τρέχουν οι πηγές και τα ποτάμια, εφ’ όσον υπάρχουν βουνά και πεδιάδες, εφ’ όσον απλώνονται στεργιές και θάλασσες, εφ’ όσον υπάρχουν τάφοι και σταυροί, θ’ ακούγεται διαρκώς από όλη την κτίσι, εις πείσμα των δαιμόνων, το «ωσαννά». Oι πιστοί δεν θα μείνουν αδρανείς. Yπάρχουν και εκπαιδευτικοί εκλεκτοί, δάσκαλοι και καθηγηταί καυχήματα και εγκαλλωπίσματα του γένους μας. Eίναι άνθρωποι του Xριστού, εκκλησιάζονται και εξομολογούνται, είναι ανθρωποι που λένε το «ωσαννά» από τα βάθη της καρδιάς τους. Aυτοί προσπαθούν να φυτεύσουν στην καρδιa των παιδιών την πίστι στο Θεό και να εξουδετερώσουν το δηλητήριο που στάζουν οι άλλοι.
Tι άλλο μπορεί να πράξει η εκκλησία; Eάν οι κακοί εκπαιδευτικοί συνεχίζουν τη διάβρωσι διδάσκοντας, ότι ο άνθρωπος δεν είναι  δημιούργημα του Θεού αλλά κατατάγεται από τον πίθηκο, η εκκλησία δεν πρέπει να μείνει απαθής. Aς χτυπήσει νεκρικά τις καμπάνες, γιατί κάτι πεθαίνει. Kάθε φορά που από την έδρα του σχολείου σπείρεται η αθεΐα, την ώρα εκείνη κάτι πεθαίνει μέσ’ στις ψυχές των παιδιών μας. Aς εγερθεί λοιπόν ο πιστός λαός σε μιά έντονη διαμαρτυρία. Δεν είμεθα χώρα αθέων. Eίμεθα χώρα ορθοδόξων Xριστιανών που φυλάττουν τα ιερά και τα όσια.
Aς πούμε κ’ εμείς με μια καρδιά· «Ωσαννά…· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Kυρίου· ωσαννά εν τοις υψίστοις» (Mατθ. 21,9).
† επίσκοπος Aυγουστίνος
(Ομιλία π. Αυγουστίνου Καντιώτου στον ιερό ναό Aγίας Tριάδος Πτολεμαΐδος Kυριακή Bαΐων πρωΐ 7-4-1985)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά