Παρασκευή, Αυγούστου 03, 2012

Η αγιάτρευτη πληγή.Ένα θαύμα της Παναγίας της Μηχανιώτισσας


πηγή

Η εικόνα  της Παναγίας η Μηχανιώτισας
Η εικόνα, που, σύμφωνα με μαρτυρίες, είναι θαυματουργή, συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του τόπου, αφού έφτασε στη Ν. Μηχανιώνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή «συνταξιδεύοντας» με τους ξεριζωμένους Μηχανιώτες της Κιζικινής Χερσονήσου.
Η αγιάτρευτη πληγή
Η κ. Ιορδάνα Ρηγάκη θυμάται εξιστορεί και μεις καταγράφουμε τα θαύμα της Παναγίας της Μηχανιώτισσας (Ι.Μ. Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς) που ακολουθεί:
-Νέα ήμουν, όταν βρέθηκα στο ναό της Παναγίας να παρακολουθήσω τον εσπερινό. Τότε ήρθε και μια γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, η οποία συνόδευε το αγοράκι της, που θα ήταν 6-7 χρονών. Στο πρόσωπό της ήταν ζωγραφισμένος ο πόνος, ενώ τα σημάδια της σωματικής και ψυχικής κούρασης ήταν φανερά πάνω της. Είδα όμως πως η μητρική της στοργή έκρυβε μια μυστηριώδη δύναμη που προερχόταν από το μεγάλο της πόνο. Γιατί, «ασήμαντα είναι για την γυναίκα όλα τα’ άλλα που αντιμετωπίζει στη ζωή, αν σε κάτι υποφέρει» (Ευριπίδης).
Η στοργή που εκδήλωνε στο αγοράκι της, ήταν φανερή. Ξέρουμε πως η μάνα, από όλα τα παιδιά της, αγαπά με μια ιδιαίτερη αγάπη εκείνο το παιδί, που υποφέρει και κάνει δικό της πόνο και αγωνία τον πόνο του.
Το μικρό αγοράκι αυτής της μάνας υπόφερε από μια πληγή στο πόδι, που δεν θεραπευόταν. Η μητέρα γύρισε το παιδί της σε πολλούς γιατρούς και νοσοκομεία και το μόνο που πέτυχε ήταν να καταντήσει πιο φτωχή.
Εκείνο το απόγευμα έφτασε η μητέρα με το αγοράκι στην Παναγία. Γονάτισε κάτω από τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και την παρακάλεσε για αρκετή ώρα. Όταν κουράστηκε στην προσευχή, είχε πάρει να νυχτώνει. Ζήτησε από τους ιερείς να την αφήσουν να περάσει τη νύχτα μαζί με την Παναγία στο ναό. Έστρωσε πρόχειρα στο πάτωμα, κάτω από τα πόδια της Παναγίας για το παιδί της και τον εαυτό της. Ενώ ετοίμαζε τις κουβέρτες για να ξαπλώσουν, δέχτηκε μια απρόσμενη επίσκεψη: Της παρουσιάστηκε μπροστά της μια γυναίκα ωραία, μεγαλοπρεπής, η οποία είχε πάνω της κάτι το ξενικό και το διάφορο απ’ όλες τις γυναίκες, «Οια τις νύμφη περικαλλής τη απροσίτω αίγλη ωραϊζομένη του Πνεύματος» (Ιερός Δαμασκηνός), η οποία παρουσιάστηκε σαν μια ωραιοτάτη νύφη στολισμένη με μια λάμψη, άφταστη, του Αγίου Πνεύματος. Με απλότητα, γλυκύτητα και καταδεκτικότητα ρώτησε τη μάνα:
-Τι έχει το παιδί σου κυρία;
Κι η μητέρα απάντησε:
-Έχει μεγάλο κακό στο πόδι του, έχει αγιάτρευτη πληγή.
Η επισκέπτρια γυναίκα, δεν είπε τίποτα. Έφυγε ήρεμα, γαλήνια και μεγαλόπρεπα όπως είχε έρθει.
Το πρωί ετοιμάστηκε η μάνα να καθαρίσει την πληγή και να αλλάξει τους επιδέσμους. Και τότε, ω του θαύματος!, ποια υπήρξε η έκπληξή της! Η πληγή είχε θεραπευτεί! Η Παναγία με τη θεία Της επίσκεψη είχε θεραπεύσει την αγιάτρευτη πληγή του παιδιού και φεύγοντας πήρε το κακό, την αρρώστια, μαζί Της.
Μαζί με λυτρωμένη μάνα, ας δοξάζουμε τον Κύριο ο Οποίος κάνει καθημερινά μεγάλα κι θαυμαστά έργα εκεί που βρίσκει θερμή πίστη. Ας δοξάζουμε και ας τιμούμε και συμπροσκυνούμε την αληθινή Μητέρα Του, την Παναγία, που τόσο πολύ μας αγαπά και κάθε τόσο μας χαρίζει ένα μέρος από τον πλούτο των θείων δωρεών Της.
Αρχιμ. Θεοφύλακτου Μαρινάκη, «Παναγία Μηχανιώτισσα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά