Δευτέρα, Απριλίου 01, 2013

Καθρεφτίζοντας το χάρισμα της μετάνοιας


Μετάνοια είναι αυτή η στροφή της ζωής , αυτή η αλλαγή του νου , η μεταμόρφωση της καρδιάς , που μας φέρνει ''ενώπιος ενωπίω '' με τον Θεό , γεμάτους με μία ελπίδα διστακτική  αλλά χαρμόσυνη , σίγουρους πως δεν αξίζουμε το θείο έλεος , μα και βέβαιους  ότι ο Κύριος ήλθε στη γη όχι για να κρίνει αλλά για να σώσει- ήλθε στη γη όχι για τους δίκαιους αλλά για τους αμαρτωλούς !
Και πάλι , δεν επαρκεί να στραφούμε στον Θεό με ελπίδα και να επικαλεστούμε τη βοήθειά Του , διότι πολλά πράγματα στη ζωή μας εξαρτώνται κι από εμάς τους ίδιους. Πόσες φορές δεν επαναλαμβάνουμε : '' Κύριε , σώσε με ! Κύριε , δώσε μου υπομονή , δώσε μου φρόνηση , δώσε μου καθαρότητα καρδιάς , δώσε μου λόγο αληθείας ! ''. Κι όμως , όταν παρουσιάζεται η ευκαιρία να συμμορφώσουμε τις πράξεις μας με την προσευχή μας , ακολουθούμε τις αδυναμίες της καρδιάς μας , λες και μας λείπει το θάρρος και η αποφασιστικότητα να κάνουμε πράξεις τα αιτήματα που απευθύνουμε στον Θεό. Κι έτσι , η μετάνοιά μας , η ορμή της ψυχής μας παραμένουν άκαρπες.
Η μετάνοια πρέπει να πυροδοτείται απ`αυτή ακριβώς την ελπίδα στην αγάπη του Θεού και από μία γενναία προσπάθεια να παραμένουμε στον σωστό τρόπο ζωής , εγκαταλείποντας τις παλιές μας συνήθειες. Χωρίς αυτό , δεν θα μας σώσει ακόμα κι ο ίδιος ο Θεός , διότι όπως έχει πει ο Χριστός , στη Βασιλεία των ουρανών δεν θα μπουν όσοι λένε '' Κύριε , Κύριε '' , αλλά εκείνοι που θα παρουσιάσουν καρπούς . Κι αυτούς τους καρπούς τους ξέρουμε : είναι η ειρήνη , η χαρά , η αγάπη , η υπομονή , η πραότητα , όλοι αυτοί οι θαυμαστοί καρποί που θα μπορούσαν από τώρα να κάνουν τη γη μας παράδεισο , αν καταφέρναμε , όπως τα καρποφόρα δέντρα , να τους κάνουμε να ωριμάσουν.
Έτσι , η μετάνοια αρχίζει μέσα μας να αναδεύεται , όταν η ψυχή μας δεχτεί ξαφνικά ένα σοκ , όταν η συνείδησή μας μάς ελέγξει , όταν ο Θεός μας ρωτήσει : '' Προς τα πού βαδίζεις  ; Προς τον θάνατο ; Αυτό είναι που επιθυμείς ; '' . Κι εμείς απαντάμε : '' Όχι , Κύριε · συγχώρησέ με , ελέησέ με , σώσε με ! '' , και στρεφόμαστε προς Αυτόν . Και τότε ο Χριστός μας λέει : '' Σε συγχωρώ · ξεκίνα ν`αλλάζεις τη ζωή σου , αναγνωρίζοντας την αγάπη Μου και ανταποκρινόμενος στο κάλεσμά της - απαντώντας στην αγάπη Μου αποκτάς την ικανότητα ν`αγαπάς ... ''.
Τι άλλο να πω;  Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθουμε είναι να δεχόμαστε όλη τη ζωή μας , όλα τα γεγονότα , όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται σ`αυτήν, οτιδήποτε κατάφερε κάποια στιγμή να γίνει πηγή οδύνης. Να δεχόμαστε και να μην απορρίπτουμε. Όσο θα αρνούμαστε να δεχτούμε το περιεχόμενο ολόκληρης της ζωής μας χωρίς ν`αφήνουμε τίποτε παράμερα , τόσο θα δυσκολευόμαστε ν`απελευθερωθούμε από την εσωτερική μας αγωνία , δουλεία και αντιδραστικότητα. Ματαιοπονούμε όταν απλά διαβεβαιώνουμε '' Θεέ , γεννηθήτω το θέλημά σου ! '', τη στιγμή που από το βάθος της ύπαρξής μας ξεπηδάει μια κραυγή που λέει '' γεννηθήτω το θέλημά σου , ναι , αλλά όχι σ`αυτό το θέμα , ούτε σ`εκείνο ! Να δεχτώ τον πλησίον μου , ναι , αλλά όχι αυτόν εκεί , τον τάδε ! Είμαι βέβαιος να δεχτώ οτιδήποτε θα μου στείλεις , όχι όμως και κάτι σαν κι αυτό που βάζεις τώρα ενώπιον μου ... '' .
 
                                                                                                                         † Μ. Anthony Bloom

                                                 ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΑΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά