Δευτέρα, Μαρτίου 03, 2014

Πορεία προς την Ανάσταση: Καλή Σαρακοστή

     
Μέσα σε καιρούς που ερεθίζουν την σκέψη, μέσα σε εικόνες λύπης που βλέπουμε σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας, μέσα σε ένα κλίμα αποδιοργάνωσης που γίνεται αισθητό όλο και περισσότερο κάθε φορά που βλέπουμε ειδήσεις, η αγία Εκκλησία μας έρχεται για να μας δώσει και φέτος την Ελπίδα που φαίνεται ότι ξέφτισε μέσα μας από την προηγούμενη Σαρακοστή. Γι' αυτό άλλωστε σοφά η Εκκλησία μας επαναλαμβάνει κάθε χρόνο το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα, με την ίδια σειρά και δίνει έτσι τις ευκαιρίες σε όλους μας να αναγεννηθούμε και να επιβιβαστούμε σε αυτήν την μεγάλη Κιβωτό που μας οδηγεί στο λιμάνι της ουράνιας βασιλείας.

Στην περίοδο των εορταστικού Δωδεκαημέρου που αφήσαμε πίσω μας, διαπίστωσα ότι το πολυπόθητο "πνεύμα των Χριστουγέννων" δεν επισκέφθηκε πολλούς από εμάς, ή και να μας πλησίασε δεν μπόρεσε να μας προσεγγίσει διότι ήμασταν ήδη κατειλημμένοι από το πνεύμα της μιζέριας, της γκρίνιας και την απελπισίας, ταλαντευόμενοι ανάμεσα στην κοσμική κρίση και την πνευματική ανυπαρξία. Τα είδωλα των Θεών που πιστεύαμε γκρεμίστηκαν. Ο βωμός της δόξας του χρήματος έπεσε. Η μόνη μας ελπίδα που ήταν η οικονομική καταξίωση εξανεμίστηκε. Και μείναμε άκληροι. Χωρίς σκοπό στη ζωή. Είχαμε θέσει κάποιους στόχους. Να αποκτίσουμε ένα - δύο ακίνητα. Να αλλάξουμε αυτοκίνητο. Να πάμε ενα ταξίδι με τον δέκατο - τρίτο μισθό. Και δεν καταφέραμε τίποτα. Δεν καταφέραμε να αποδείξουμε στην οικογένειά μας ότι έχουμε τη δύναμη να το πετύχουμε. 

Κόπηκαν τα φτερά μας. Γκρεμίστηκαν τα όνειρά μας σαν τα αγάλματα του Ευρώ που λατρεύαμε ως τώρα. Και η Εκκλησία, εκεί, κάθε χρόνο χτυπά την ίδια καμπάνα την Κυριακή της Τυρινής το απόγευμα, δείχνοντας σε όλους μας, ότι περιμένει . Περιμένει την δική μας επιστροφή. Περιμένει να ξυπνήσουμε. Περιμένει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα όνειρά μας είναι κάλπικα. Περιμένει να γυρίσουμε με το κεφάλι στραμμένο στη γη.

Περιμένει να παραδεχθούμε το λάθος μας. Ένα λάθος που μας έκανε να γυρίσουμε την πλάτη στην αγάπη Της. Ένα λάθος που μας έκανε να πιστέψουμε στην δική μας δύναμη και στη δύναμη που μας δίνει το χρήμα. Πόσο ειρωνικό είναι αυτό... Πόσες φορές άραγε θα επαναληφθεί η ιστορία του Αδάμ στην ανθρωπότητα; Αλλά όσες φορές και να συμβεί, η Εκκλησία μας θα περιμένει και θα επαναλαμβάνει κι Εκείνη την δική Της ιστορία. Την ιστορία της Σωτηρίας του ανθρώπου. Μια ιστορία που ξεκινά με τη "συγγνώμη" που βγαίνει απ' την καρδιά μας το βράδυ της Κυριακής της Τυρινής και ολοκληρώνεται μέσα μας την Κυριακή της Ανάστασης και στη συνέχεια κάθε Κυριακή και κάθε φορά που συνειδητοποιούμε ότι η ύπαρξή μας αναφέρεται σε Εκείνον.

Αγαπημένοι μου ενορίτες κι αδελφοί, ας κάνουμε μια προσπάθεια φέτος. Ας δοκιμάσουμε κι αυτό μέσα σε όλα αυτά που μας προσφέρονται και χωρίς δεύτερη σκέψη δοκιμάζουμε χρόνια τώρα. Ας κάνουμε φέτος μια αρχή που θα κρατήσουμε για πάντα. Ας μπούμε σε αυτήν την μεγάλη Κιβωτό που θα μας οδηγήσει από την ταραχώδη θάλασσα της αλαζονείας και της κρίσεως του εγωισμού μας, στα ήρεμα νερά της Αγάπης Του. Καλή Σαρακοστή.

π. Αβραάμ Σ. Αποστολίδη

6 σχόλια:

  1. Η ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΙΝΑΙ:
    Εν Υπομονή Ακυμάντω Πορεία προς την Ανάσταση Καλή Σαρακοστή

    http://en-ypomoni-akymanto.blogspot.gr/2014/03/blog-post_2.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΩΡΕΑΝ ΕΛΑΒΑΤΕ ,ΔΩΡΕΑΝ ΔΩΤΕ...
    ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟΤΕ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΗΓΗ. ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΒΑΖΕΙ ΠΗΓΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ΤΟΤΕ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΒΑΖΕΤΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Α) η Πηγή μου αναφέρεται με ενεργό σύνδεσμο
    Β) Ουδέποτε έχω διαφημίσεις στο ιστολόγιο μου(Ειλικρινά που τις είδατε?)
    Γ ) Το ανωτέρο σχόλιο δεν ήταν δικό μου.
    Ειλικρινά πάντως με λυπεί το ύφος και ο τόνος των σχολίων σας.
    Δεν σας γνωρίζω ούτε με γνωρίζετε για να μου γράφετε σχόλιο με τέτοιο υφακι...
    Ειλικρινά λυπάμαι για εσάς ,κρίμα γιατί περίμενα άλλο είδος σχολιασμού(σε σχέση με το επίπεδο του ιστολογίου που διαχειρίζεστε....)...
    Παρακαλώ ανακαλέστε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά