Τρίτη, Φεβρουαρίου 17, 2015

Η Ελλάδα δοκιμάζει τις αντοχές της μέχρι τις 9 Μαρτίου

shmaia
Το τελεσίγραφο των Ντάιζελμπλουμ, Ρέγκλινγκ και Λαγκάρντ στο χθεσινό Eurogoup θέτει την Ελλάδα σε ένα πραγματικό αγώνα δρόμου μέχρι τις 9 Μαρτίου. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη χώρα μας που αναζητάει χρήματα και χρόνο, αλλά, όπως όλα δείχνουν, δεν έχει καμία από αυτές τις δύο «πολυτέλειες».
Καταρχήν, μείζον πρόβλημα ίσως αντιμετωπίσει η χώρα νωρίτερα από την 1η Μαρτίου, λόγω του φόβου για μαζική εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες, ένεκα του κινδύνου χρεοκοπίας.
Παράλληλα, στο οικονομικό επιτελείο κάνουν ήδη τους λογαριασμούς τους για το πώς θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στο τέλος του μηνός. Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους έχουν μειωθεί αισθητά λόγω και της υστέρησης εισπράξεων φόρων κατά 1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Στη φάση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, κινούνται κοντά στο ψυχολογικό όριο των 2 δισ. ευρώ και επαρκούν οριακά για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, αλλά, με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κυρίου Δημήτρη Μάρδα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εργάζονται πυρετωδώς για να αντλήσουν έξτρα ρευστότητα περίπου 1-1,5 δισ. από τα πλεονάσματα των φορέων Γενικής Κυβέρνησης.
Αργά η γρήγορα όμως, σε περίπτωση μίας μίνι «στάσης πληρωμών» τις προσεχείς 2-6 εβδομάδες, θύματά της θα έπεφταν και πάλι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αλλά στην συνέχεια και αυτοί θα αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το Κράτος.
Για το λόγο αυτό, κρίσιμο θεωρείται το διάστημα έως τις 9 Μαρτίου, καθώς μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα πρέπει το ελληνικό δημόσιο να έχει ξεκαθαρίσει αν θα έχει πόρους να πληρώσει δόσεις χρεών προς το ΔΝΤ ύψους 1,6 δισ. ευρώ.
Η κάνουλα στερεύει, τα ταμεία σιγά-σιγά αδειάζουν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει την επόμενη μέρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά