Τρίτη, Φεβρουαρίου 03, 2015

Ένα απραγματοποίητο σενάριο...

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.Αναστάσιο, τον γνωρίζουν οι περισσότεροι στην Ελλάδα και όχι μόνον. Πρόκειται για μια παγκοσμίου βεληνεκούς προσωπικότητα που κατάφερε να αναστήσει πραγματικά την Εκκλησία της Αλβανίας, μετά από πολλές δεκαετίες αθεϊστικού καθεστώτος ... Τις ημέρες αυτές, ακούστηκε ένα απίστευτο σενάριο, της πρότασης δηλαδή εκ μέρους του κ. Πρωθυπουργού, ώστε να αναλάβει την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Ακαδημαϊκός , Αρχιεπίσκοπος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας. Ασφαλώς, το σενάριο διαψεύσθηκε από τον ίδιο (βλ. εδώ)  . Ωστόσο, θα ήθελα να καταθέσω κάποιες σκέψεις, σχετικά με αυτό.


Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, όπως ήδη προείπαμε τυγχάνει μία μεγάλη Εκκλησιαστική προσωπικότητα. Διαβάζοντας τα σενάρια αυτά, ταυτόχρονα διάβαζα και τα σχόλια που ακολουθούσαν. Διαπίστωσα λοιπόν πως στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, τα σχόλια ήταν θετικά! Όχι μόνον αυτό. Πολλοί εκ των αναγνωστών που τόνιζαν πως δεν έχουν καλή σχέση με την Εκκλησία ή με τον κλήρο, δήλωναν πως κάτι τέτοιο θα ήταν υπέροχο για την Ελλάδα μιας και ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι ένας άνθρωπος που καταφέρνει να σαγηνεύσει με τον λόγο αλλά ακόμα περισσότερο με το τεράστιο έργο Του.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν και μετά την σχετική διάψευση από τον ίδιο, αναφερόμαστε υποθετικά στην περίπτωση που το σενάριο αυτό ήταν αληθινό. Πολύ καλό, για να είναι αληθινό, όπως μου έγραψε σήμερα αγαπητός αδελφός σε σχόλιο του... Πως θα ήταν λοιπόν, εάν μια αριστερών καταβολών κυβέρνηση, η οποία υποστήριξε προς κάθε κατεύθυνση προεκλογικά, πως τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού Κράτους- Εκκλησίας, να υποδείξει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ως κατάλληλο πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, έναν κληρικό; 

Πως θα ήταν εάν τελικά, με την προϋπόθεση πάντοτε πως θα συμφωνούσε πρωτίστως ο ίδιος, θα λάμβανε το ποσοστό ώστε για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδος, ένας Κληρικός να ηγηθεί ενός κράτους; Κάποιοι, θα προέτρεχαν σίγουρα να ταυτίσουν το κράτος αυτό με το Ιράν και το θεοκρατικό σύστημα από το οποίον εξαρτάται εδώ και δεκαετίες.  Μπορεί όμως να σταθεί αυτή η πρόχειρη εκτίμηση, στο πρόσωπο του Αναστασίου; 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, υπήρξε ένας μεγάλος ειρηνιστής- επαναστάτης! Αληθινός επαναστάτης, όχι υποστηρικτής μιας κάποιας επαναστατικής ιδεολογίας αλλά της βιωμένης επανάστασης του Ευαγγελίου που επί είκοσι και πλέον αιώνες διακυρρύσει την ελευθερία , την ισότητα, την απόλυτη αξία του προσώπου! Ο Ακαδημαϊκός- Αρχιεπίσκοπος, βίωσε στην καθημερινότητα του τους καρπούς της ευαγγελικής σποράς, όπου και αν τον κάλεσε η Εκκλησία να Την διακονήσει. Τελευταίος σταθμός της πολυκύμαντης εκκλησιαστικής του διακονίας,  υπήρξε η Αλβανία. 

Απετέλεσε επιλογή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου ο οποίος με την σειρά του, με την επιλογή αυτή, απέδειξε πως ισχύει το ψαλμικό :''λίθον, ὃν ἀπεδοκίμασαν οἱ οἰκοδομοῦντες, οὗτος ἐγενήθη εἰς κεφαλὴν γωνίας..'' (Ψαλμ. 117-22) , Παρέλαβε μια κατεστραμμένη εκκλησία και κατάφερε να την κάνει πρότυπο στην παγκόσμια Ορθοδοξία. Ταυτόχρονα, μερίμνησε για την διαδοχή του ώστε ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος να είναι εκλεγμένος μέσα από την τοπική σύνοδο και γεννημένος στα μαρτυρικά χώματα της μαρτυρικής αυτής εκκλησίας. 

Ακόμα και σήμερα, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, συνεχίζει να σπέρνει τον ευαγγελικό λόγο στις διψασμένες ψυχές του ποιμνίου του, να απολαμβάνει τον σεβασμό και την τιμή της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της γείτονος χώρας, να προσπαθεί να κάνει πράξη στην καθημερινότητα του αυτό που ο ίδιος ευφυώς διακηρύσσει: '' ο Θεός, δεν θέλει το τίποτα, θέλει το κάτι...'' 

Πράγματι, το σενάριο είναι εκτός πραγματικότητος... Για πολλούς και διάφορους λόγους. Ωστόσο, ακόμα και το γεγονός πως διέρρευσε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο μια τέτοια φήμη, αποδεικνύει περίτρανα πως, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας, είναι ένας άνθρωπος που κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό φίλων και ''εχθρών'' κατά την μιμητική πορεία Εκείνου, στο Όνομα Του Οποίου ανέστησε μια νεκρή εκκλησία και μαζί της έναν ολόκληρο λαό... 

                                                                                                              π. Θωμάς Ανδρέου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά