Δευτέρα, Ιουλίου 13, 2015

Η διακονία του Επισκόπου στην επαρχία του

Ποια είναι τα καθήκοντα ενός επισκόπου σε μια μητρόπολη, στην μητρόπολη του;
Οι αρμοδιότητες ενός επισκόπου πέραν από τον εκκλησιολογικό χαρακτήρα τον οποίον έχουν, το οποίο είναι το ιερατικό αξίωμα που έχει, είναι και το ποιμαντικό, είναι και το βασιλικό. Είναι τρία χαρίσματα τα οποία έχει ο επίσκοπος και τα οποία μπορεί να τα προσφέρει μέσα στα όρια της επαρχίας του, μόνον σε εκείνους που έχουν την δυνατότητα, την ικανότητα. Τα τρία αυτά αξιώματα δίδουν το δικαίωμα στον επίσκοπο να αναθέτει αρμοδιότητες στους προϊσταμένους των ενοριών και έτσι η ενορία, το μικρότερο κύτταρο μιας επισκοπής, αναφέρεται στον επίσκοπο και ο επίσκοπος στην σύνοδο και η σύνοδος στον πατριάρχη και ο πατριάρχης πάλι στην συνοδό και έτσι αυτή η ενότητα δεν διασπάται και έτσι ο χιτώνας του Χριστού δεν τεμαχίζεται.
kydsyn2
Θυμηθείτε τα ευαγγέλια της Μ. Εβδομάδας όπου τον χιτώνα του Κύριου δεν τον τεμάχισαν αλλά τον έβαλαν σε κλήρο. Ο χιτώνας του Κύριου έχει μεγάλη σημασία γιατί συμβολίζει την ενότητα της εκκλησίας. Τα ιερατικά καθήκοντα του επισκόπου ανάγονται στην μεγάλη επιστήμη της λειτουργικής. Το βασιλικό ή αλλιώς το διοικητικό καθήκον ανάγεται στους κανόνες που θεσπίζονται μέσα από τις συνόδους ενώ τα ποιμαντικά καθήκοντα εκφράζονται μέσα από τις ανάγκες του κόσμου. Κοιτάμε να δούμε αν κάποιος άνθρωπος χρειάζεται πνευματική καθοδηγήση, να τον βοηθήσουμε. Όλα πρέπει να τα δούμε μέσα στο πνεύμα της αγάπης και της ενότητας. Αν δεν κάνουμε όλα τα παραπάνω, τότε έχουμε σίγουρα χάσει την πορεία μας.
Υπάρχει κάποιο από τα παραπάνω καθήκοντα που μας αναφέρατε που θεωρείτε πιο δύσκολο;
Το πιο δύσκολο, προσωπικά θεωρώ, ότι δεν είναι κάποιο από τα παραπάνω γιατί αυτά εκφράζονται αλλά το πως ο επίσκοπος ανά πάσα στιγμή θα είναι έτοιμος και με τη χάρη του Θεού θα δώσει λύσεις στα εκάστοτε εμφανιζόμενα προβλήματα, είτε αυτό έχει σχέση με τη λειτουργική παράδοση της εκκλησίας μας, είτε αυτό έχει σχέση με τη διοίκηση, είτε αυτό έχει σχέση με τη ποιμαντική. Κοιτάζουμε την κάθε ενορία που έχει δώσει το βάρος πχ στη διακονία των παιδιών, άλλη ενορία στους γέροντες. Όλα χρειάζονται αλλά κάθε ενορία ανάλογα με τα προβλήματά της, τις ανάγκες και τις δυνατότητες, δίνει ξεχωριστά βάρος σε κάτι. Πρέπει να ταυτιζόμαστε με τα προβλήματα του ποιμνίου, να σκύβουμε σε αυτά για να μπορούμε να δίδουμε την κατάλληλη λύση. Αυτό θα πρέπει να κάνει ο επίσκοπος στη μητρόπολή του, ο ιερέας στην ενορία του. Επομένως, το πιο δύσκολο, λοιπόν, είναι η ετοιμότητα που πρέπει να δείχνουμε σε ό,τι προκύπτει για να δώσουμε και την σωστή λύση.
Αγαπητοί μας αναγνώστες στις λίγες γραμμές που σας παραθέσαμε από τον λόγο του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας, μπορούμε με την σειρά μας να πούμε ότι ο μητροπολίτης έχει πολλαπλή αποστολή και κοπιάζει πάντοτε ώστε το ποίμνιό του να είναι σε πνευματική εγρήγορση στις επιθέσεις του διαβόλου. Εμείς οφείλουμε να στηρίζουμε το έργο του οικείου μητροπολίτη και να συστρατευόμαστε με εκείνον που είναι η Εικόνα του Χριστού μας διαφορετικά όπως τόνισε και ο ίδιος, γινόμαστε αιρετικοί.
Καλή συνέχεια σε όλους!
δ. π. Ιωάννης Κουκουρακης, ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ Κ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Πηγή: Περιοδικό, «Μαρτυρία», Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, Χανιά, τ.26, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2014
πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά