Πέμπτη, Αυγούστου 23, 2012

Η χριστιανική αγάπη - Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος


πηγή

Αν επικρατούσε παντού η αγάπη , πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος μας ! Ούτε νόμοι ούτε δικαστήρια ούτε ποινές θα χρειάζονταν. Κανένας δεν θα αδικούσε το πλησίον . Οι φόνοι , οι φιλονικίες , οι πόλεμοι , οι αναστατώσεις , οι αρπαγές , οι πλεονεξίες και όλες οι αδικίες θα εξαφανίζονταν. Η κακία θα ήταν ολότελα άγνωστη . Γιατί η αγάπη έχει το μοναδικό πλεονέκτημα , ότι δεν συνοδεύεται , όπως οι άλλες αρετές , από ορισμένες κακίες. Η ακτημοσύνη , λ.χ. , είναι συχνά ενωμένη με τη κενοδοξία , η ευγλωττία με τη φιλοδοξία , η θαυματουργία με την υπερηφάνεια , η ελεημοσύνη με τη λαγνεία , η ταπεινοφροσύνη με την εσωτερική υψηλοφροσύνη  κ. ο. κ . Αυτά δεν υπάρχουν στην αγάπη , την αληθινή αγάπη . Ο άνθρωπος που αγαπάει , ζει στη γη όπως θα ζούσε στον ουρανό , με αδιατάρακτη γαλήνη και ευτυχία , με ψυχή καθαρή από φθόνο , ζήλια , οργή , υπερηφάνεια , κακή επιθυμία . Όπως κανείς δεν κάνει κακό στον εαυτό του , έτσι κι αυτός δεν κάνει κακό στον πλησίον του , που τον θεωρεί σαν άλλο εαυτό του . Να ο άνθρωπος της αγάπης - ένας επίγειος άγγελος ! Εκείνος , όμως , που δεν έχει αγάπη , όσα θαύματα κι αν κάνει , όσο τέλεια γνώση των θείων αληθειών κι αν έχει , χιλιάδες νεκρούς κι αν αναστήσει , τίποτα δεν θα κερδίσει , αφού ζει μόνο για τον εαυτό του , μακριά από τους άλλους. Γι`αυτό ακριβώς ο Χριστός καθόρισε την αγάπη στον πλησίον ως δείγμα της τέλειας αγάπης σ`Εκείνον . '' Αν μ` αγαπάς'' , είπε στον απόστολο Πέτρο , '' ποίμαινε τα πρόβατά μου '' ( Ιω. 21: 16 ). Υπαινιγμός είναι και τούτο , ότι η αγάπη έχει μεγαλύτερη αξία από το μαρτύριο .
Αν στη κοινωνία μας επικρατούσε η αγάπη , δεν θα υπήρχαν διακρίσεις , δεν θα υπήρχαν δούλοι και ελεύθεροι , αρχόμενοι και άρχοντες , φτωχοί και πλούσιοι, μικροί και μεγάλοι . Ο διάβολος , επίσης  , και οι δαίμονές του θα ήταν ολότελα άγνωστοι και ανίσχυροι . Γιατί από κάθε τείχος ισχυρότερη και από κάθε μέταλλο δυνατότερη είναι η αγάπη .Δεν την καταβάλλουν ούτε ο πλούτος ούτε η φτώχεια ·ή μάλλον , όπου αυτή επικρατεί , εκεί δεν υπάρχουν πλούτος και φτώχεια , αλλά μόνο τα καλά και των δύο  :  Από τον πλούτο παίρνει η φτώχεια τα αναγκαία για τη συντήρηση μέσα , ενώ από τη φτώχεια παίρνει ο πλούτος την αμεριμνία . Έτσι εξαφανίζονται και του πλούτου οι φροντίδες και της φτώχειας οι φόβοι.

                                                                                                           '' Θέματα ζωής  Α΄  ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά