Τετάρτη, Φεβρουαρίου 06, 2013

'' Δε χαρίζουμε κάστανα '' - Παροιμιώδης φράση

Άντρες , γυναίκες και παιδιά της Μάνης , το μόνο επάγγελμα που ήξεραν να κάνουν στα παλιά τα χρόνια , ήταν τα όπλα. Για τα χωριά τους δεν έλεγαν  , ότι έχουν τόσους κατοίκους , παρά '' τόσα τουφέκια '' . Κανένας κατακτητής δεν πάτησε εκεί το πόδι του , ούτε οι  Φράγκοι ούτε οι Αλβανοί. Ο ίδιος ο Ιμπραήμ , που έκαψε την Πελοπόννησο , μόνο τη Μάνη δεν μπόρεσε να πάρει. Στα 1826 προσπάθησε να τους ξεγελάσει . Χώρισε σε δύο το στρατό του και τράβηξε τους Μανιάτες προς τον Αλμυρό , ενώ η άλλη φάλαγγά του - από τον όρμο του Δηρού - ανέβηκε στα έρημα χωριά τους . Αλλά τα γυναικόπαιδα , που βρέθηκαν εκεί , τους έδιωξαν με πέτρες και δρεπάνια . Ωστόσο ο Ιμπραήμ , που κατάλαβε γρήγορα  , ότι δεν επρόκειτο να τους νικήσει με πόλεμο , αλλά μονάχα με '' μπαμπεσιά '' , έστειλε μέσα στα χωριά της Μάνης τους κατασκόπους του , ντυμένους  καστανάδες . Αυτοί , για να πληροφορηθούν από τις γυναίκες και τα παιδιά  , που βρίσκονται κρυμμένοι οι άντρες τους , άρχιζαν να χαρίζουν τα κάστανά τους , αντί να τα πουλάνε . 
Αυτό έκανε εντύπωση σε όλους και τους έβαλε σε υποψία. Αμέσως τότε ειδοποίησαν για τα καθέκαστα κι ύστερα από λίγο , κατέβηκαν οι αρματολοί στα χωριά , έπιασαν τους καστανάδες και τους ανάγκασαν να ομολογήσουν την αλήθεια . Όταν οι κατάσκοποι ρώτησαν τρέμοντας , τι θα τους έκαναν τώρα που είπαν την αλήθεια, οι Μανιάτες αποκρίθηκαν  : '' Εμείς δε χαρίζουμε κάστανα '' . Δηλαδή , θα σας τιμωρήσουμε όπως σας αξίζει .

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά