Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τρίτη, Απριλίου 26, 2011

ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 1453-1822

Αμέσως μετά την ΄Αλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Τούρκους ,τον αγώνα για την διατήρηση της Εθνικης ταυτότητας του Γένους και την  Παλιγγενεσία επωμίσθη η Εθναρχούσα Ορθόδοξος Εκκλησία, υπο τον Εθνάρχη - Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως .Με πολλές θυσίες ,δάκρυα και αίμα η Μητέρα Εκκλησία περιέθαλψε στην αγκαλιά Της το δουλωμένο Γένος και κατάφερε να κρατήσει αδούλωτο το φρόνημά του.Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η μανία του κατακτητή ξεσπούσε στο πρόσωπο του Πατριάρχη - Εθνάρχη . Στην μεγάλη χορεία των Μαρτύρων είναι πλείστοι οιΠατριάρχες,που αντί για ωμοφόριο ευλόγησαν και πέρασαν στον λαιμό τους το σχοινί του δημίου κι αντί να λειτουργήσουν στην Αγία Τράπεζα το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου λειτούργησαν το δικό τους σώμα και πρόσφερα το δικό τους αίμα.Επισφράγισαν έτσι την Πατριάρχική τους διακονία κι έκαμαν ,όπως λέγει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος,<<την τελευτήν τελευταίον μυστήριον>>.Το <<μυστήριο>> της Ρωμιοσύνης που άντεξε,έζησε και θα συνεχίσει να ζει !!!


Με άπειρο σεβασμό και απέραντη ευγνωμοσύνη καταχωρούμε εδώ τα σεπτά ονόματατων Μαρτύρων Πατριαρχών που έδωσαν την ζωή τους για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της Ελευθερίας.
ΚΥΡΙΛΛΟΣ Α΄Ο ΛΟΥΚΑΡΙΣ,ο Πρωτομάρτυρας Πατριάρχης,σταγγαλίσθηκε και το βασανισμένο σώμα του ρίχθηκε στον Βόσπορο(+1638).
ΚΥΡΙΛΛΟΣ Β΄Ο ΚΟΝΤΑΡΗΣ, απαγχονίσθηκε (+1639).
ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ Α΄, δηλητηριάσθηκε(+1844) .
ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ Β΄, στραγγαλίσθηκε(+1651). 
ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ Γ ΄, απαγχονίσθηκε(+1657).
ΓΑΒΡΙΗΛ Β ΄, απαγχονίσθηκε (+1657).(Στόν Πατριαρχικό Θρόνο παρέμεινε μόνο 8 ημέρες). 
ΜΕΛΕΤΙΟΣ Β ΄, εβασανίσθηκε << αγρίως με άλυσον και κούτσωρον>> και απέθανε από τις κακώσεις(+1769 ).
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ε ΄, απαγχονίσθηκε την Αγία Ημέρα του Πάσχα του 1821 10 Απριλίου,στην μέχρι σήμερα κλειστή Πύλη των Πατριαρχείων.Το Τίμιο Λειψανό του αφού βεβηλώθηκε ρίχθηκε στον Κεράτειο,αναγνωρίσθηκε,ανασύρθηκε και ενταφιάσθηκε με τιμές στην Οδησσό.Σήμερα βρίσκεται στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών. Το σχοινί που κρέμασαν τον Πατριάρχη έγινε η σημαία του αγώνα και η θυσία του σφράγισε τηνΕλευθερία της Ελλάδος.Ο Εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός με την ποιητική του λύρα θα ψάλλει για τον Εθνομάρτυρα Ηγέτη του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, "΄Ολοι κλαύστε αποθαμένος ο αρχηγός της Εκκλησιάς,κλαύστε,κλαύστε κρεμασμένος ωσάν,ήτανε φονιάς......η κατάρα πού είχε αφήσει λίγο πρίν ν΄αδικηθή εις οποίον δεν πολεμήση και ημπορεί να πολεμή..".Ενώ ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης θα μεταφέρει .λίγα χρόνια μετά το μαρτύριο του Πατριάρχη,τα σκιρτήματα της ψυχής του Γένους και την πίστη του για τον μαρτυρικό Εθνάρχη.." ...Χτυπάτε πολεμάρχοι!Μη λησμονείτε το σχοινί , παιδιά του Πατριάρχη!".
ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΣΤ ΄, απαγχονίσθηκε στις 18 Απριλίου του 1821 στην Ανδριανούπολη όπου ζούσε εξόριστος.
ΕΥΓΕΝΙΟΣ Β ΄, ο διάδοχος του αγίου Γρηγορίου Ε ΄, <<παρεδόθη εις την μανίαν του όχλου>> και απέθανε απο τις κακώσεις στις 22 Ιουλίου 1822 .
Στους μάρτυρες Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως ταιριάζουν τα λόγια των "εγκωμίων" του Μεγάλου Σαββάτου...<< ΄Ωσπερ πελεκάν,τετρωμένος την πλευράν σου Λόγε,σούς θανόντας παίδας εζώωσας,επιστάξας ζωτικούς αυτοίς κρουνούς .>>!



Σημ. Εικόνες α) Άγιος ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΣΤ, β) ΄Αγιος ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ε΄γ) Άγιος ΚΥΡΙΛΛΟΣ Ο ΛΟΥΚΑΡΙΣ.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...