Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Παρασκευή, Μαΐου 06, 2011

Μέσα στην Εκκλησία όλοι είναι παιδιά του ίδιου του Θεού - Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος

Για την Εκκλησία μας δεν υπάρχουν "άτομα", αλλά "πρόσωπα", με μοναδική αξία το καθένα, ανεξάρτητα από οικονομική ή κοινωνική θέση, σωματική κατάσταση, ηλικία, χρώμα, φυλή και θρησκεία.
Επομένως, δεν υπάρχει μεταξύ των χριστιανών "ειδική σχέση", αλλά "προσωπική αγαπητική σχέση". Η σχέση αυτή, όπως καταλαβαίνετε, κυριαρχείται από την αγάπη ως κένωση προς τον πλησίον, ως θυσία προς αυτόν, ως ενδιαφέρον και στοργή. Μέσα στην Εκκλησία όλοι είναι παιδιά του ίδιου του Θεού και επομένως δεν υπάρχουν διακρίσεις ούτε θέσεις, αλλά μόνον διακονήματα. Η Εκκλησία δεν έχει ορθολογική αντίληψη της ζωής, γι' αυτό και δεν ικανοποιείται μόνο με το να βρεθεί μια θέση ή να ενταχθεί στο ενεργό κοινωνικό σύνολο ένας συνάνθρωπος μας, ο οποίος αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα. Αυτό είναι σημαντικό για τη ζωή του, αλλά όχι το μείζον και το ουσιώδες. Το μείζον και το ουσιώδες είναι πως αντιμετωπίζουμε το συγκεκριμένο συνάνθρωπό μας κι αν τον έχουμε στην καρδιά μας και γινόμαστε μαζί του συνοδοιπόροι στο δρόμο προς την κοινή σωτηρία μας. Η Εκκλησία δεν είναι υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών ούτε υπηρεσία ευρέσεως εργασίας, αλλά έχει τις κοινωνικές της ευαισθησίες με βάση τις οποίες δείχνει την αγάπη της προς κάθε εμπερίστατο παιδί του Θεού, με τρόπο αθόρυβο και, πιστεύω, αποτελεσματικό.  
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος
ΠΗΓΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...